Stek Woon & Lifestyle Magazine
Nieuwe tuinmeubelen uitkiezen | Stek Magazine

Overkapping maken? Dit zijn de mogelijkheden!

Ook in de winter genieten van buiten? Of heb je een glazen pui, maar kan je de deuren onmogelijk openzetten tijdens een regenbui? Of mist je woning karakter en kan het wel een extra blikvanger gebruiken? Een veranda of overkapping maken is de oplossing. Het bouwen van een overkapping is geen ingewikkelde klus. Bovendien zijn de kosten te overzien. Zo geef je je woning toch een hele nieuwe uitstraling.

Overkapping maken | Stek Magazine

Foto: Binnenkijken bij Hubert en Hélène

Voordelen overkapping maken

Een overkapping is een echte blikvanger. Een kale ongezellige gevel geef je direct een mooie uitstraling. Bovendien is het een verlengstuk van je woning. Je hebt een fijne plek aan je huis waar je bijvoorbeeld ook in de winter beschut kan zitten. Lekker buiten, maar toch overdekt. En niet te vergeten; erg praktisch om je deuren open te kunnen zetten, zelfs tijdens een flinke regenbui. Maar een veranda kan ook zomers de zon buiten houden. Met begroeiing als druivenranken of blauwe regen vormt je veranda in de zomer een goede zonwering.

Droomtuin overkapping maken | Tips Stek Magazine

De verschillende typen veranda’s op een rijtje

 • Een kap tegen je gevel
  Een overkapping maken is het meest eenvoudig te realiseren door een constructie tegen je gevel te laten plaatsen. Een geweldige manier om snel en eenvoudig je woning een oppepper te geven. Zorg ervoor dat de bestaande gevel en de nieuwe veranda goed op elkaar aansluiten.
 • Trek je dak door
  Ben je van plan een aanbouw aan je huis te bouwen? Overweeg dan het dakvlak door te trekken. Je uitbouw krijgt een mooiere, krachtigere uitstraling. Bovendien heeft het overstek alle voordelen van een overkapping maken.
 • Overkapping
  Droom je van een lekkere buitenruimte in je tuin waar je avonden lang kan tafelen, zonder gestoord te worden door een bui? Misschien zelfs voorzien van haard of buitenkeuken? Een grotere overkapping vormt een echte ‘tuinkamer’. Benut zo een ongebruikte hoek bij je woning of in de tuin.
Overkapping maken voorbeelden | Stek Magazine

Foto: Binnenkijken bij Angelique

Oplossingen overkapping maken

 • Een overkapping op maat
  Wil je je huis en veranda helemaal op elkaar aan laten sluiten? Laat hem dan op maat maken. Bijvoorbeeld in hout. In staal houd je de constructie eleganter en rank. Prachtig voor een industriële look. Vormt de veranda een onderdeel van je nieuwe of te verbouwen woning? Neem hem dan mee in het ontwerp voor je huis.
Stek Magazine | Annemieke toont haar tuin: modern, minimalistisch en Scandinavisch

Foto: Buitenkijken bij tuinarchitecte Annemieke

 • Kant-en-klaar
  Er zijn kant-en-klaar veranda’s en kappen te koop. In veel soorten en maten. Oriënteer je bijvoorbeeld via google of er iets tussen zit dat je aanspreekt. Let wel op! Met een kant-en-klaar model heb je minder mogelijkheden. Het is lastiger om huis en veranda één geheel te laten vormen.  Al snel beland je in een aanplak model, compleet afwijkend van de stijl van je woning.
 • Tweede hands
  Het is even zoeken. Maar met een beetje geluk tik je in een zaak met tweede hands bouwmaterialen of via Markplaats een prachtig oud model op de kop. Van gietijzer bijvoorbeeld.
Zelfgebouwd en duurzaam 'huisje boompje beestje'

Foto: Binnenkijken duurzaam gebouwd huis

Tips overkappingen

 • Sluit met de stijl van je overkapping aan op de stijl van je woning. Zorg ervoor dat de aanbouw een geheel vormt met je huis. En met je tuin. Want de veranda is niet alleen een verlengstuk van je huis. Maar ook de overgang naar je tuin.
 • Of… wijk juist af in stijl. Een oude woning met een prachtige industriële veranda geeft je woning een moderne uitstraling. De combinatie van oud en modern geeft een nieuwe twist aan je woning.
 • Let goed op de lichtinval in huis. Het is niet de bedoeling dat je na plaatsing van je veranda binnen in het donker zit! Neem glas op in het dak om dit tegen te gaan.
Overkapping maken

Foto: Buitenkijken bij Jeffrey en Marieke

Hulp nodig bij verbouwen? deverbouwingsarchitect.com

Reageer

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play
 
Stek Magazine nieuwste editie cover