Stek Woon & Lifestyle Magazine
Nieuwe tuinmeubelen uitkiezen | Stek Magazine

Overkapping maken? Dit zijn de mogelijkheden!

Ook met minder goed weer genieten van buiten? Of heb je een glazen pui, maar kan je de deuren niet openzetten tijdens een flinke regenbui? Of mist de buitenkan van je woning karakter en kan het wel een update gebruiken? Een overkapping of een veranda maken is een slim idee. Het bouwen van een overkapping is helemaal geen gecompliceerde klus. Daarbij zijn de kosten te overzien. Zo geef je je woning wel een hele nieuwe uitstraling.

Overkapping maken | Stek Magazine

Foto: Binnenkijken bij Hubert en Hélène

Voordelen overkapping maken

Een overkapping is een aanwinst voor elke tuin. Een kale sfeerloze gevel geef je meteen een prachtige uitstraling. Bovendien is het een verlenging van je huis. Je hebt een fijne plek aan je woning waar je bijvoorbeeld ook als het regent lekker beschut kan zitten. Buiten, maar toch overdekt. En niet te vergeten; erg praktisch om je deuren open te kunnen zetten, zelfs tijdens een flinke regenbui. Ook kan een veranda zomers de zon buiten houden. Met begroeiing als druiven of blauwe regen vormt je veranda in de zomer een goede zonwering. En het staat ook nog eens heel zomers.

Droomtuin overkapping maken | Tips Stek Magazine

De verschillende typen veranda’s op een rijtje

 • Een kap tegen de gevel
  Een overkapping maken is het meest eenvoudig te realiseren door een constructie tegen je gevel te plaatsen. Een handige manier om snel en eenvoudig je woning een boost te geven. Zorg ervoor dat de materialen van je bestaande gevel en de nieuwe veranda goed op elkaar aansluiten.
 • Trek het dak door
  Wil je een aanbouw aan je huis bouwen? Overweeg dan het dakvlak door te trekken. Je uitbouw krijgt hiermee een mooiere uitstraling. Bovendien heeft het overstek alle voordelen van een overkapping.
 • Overkapping maken
  Droom je van een lekkere buitenruimte in je tuin waar je avonden lang kan tafelen, ongeacht het weer? Bij voorkeur zelfs voorzien van een haard en buitenkeuken? Een grotere overkapping vormt een heuse ‘tuinkamer’. Zo benut je een ongebruikte hoek bij je woning of in de tuin.
Overkapping maken voorbeelden | Stek Magazine

Foto: Binnenkijken bij Angelique

Oplossingen overkapping maken

 • Een overkapping op maat
  Wil je je woning en veranda helemaal op elkaar aan laten sluiten? Laat deze dan op maat maken. Bijvoorbeeld in hout. In staal houd je de constructie eleganter en strak. Prachtig voor een industriële look. Vormt de veranda een onderdeel van je nieuwe of te verbouwen woning? Neem hem dan mee in het ontwerp van je huis.
Stek Magazine | Annemieke toont haar tuin: modern, minimalistisch en Scandinavisch

Foto: Buitenkijken bij tuinarchitecte Annemieke

 • Kant-en-klaar veranda
  Er zijn kant-en-klaar veranda’s en kappen te koop. In veel verschillende materialen en maten. Oriënteer je vast via google of er iets tussen zit in jouw stijl. Door te kiezen voor een kant-en-klaar model heb je wel minder mogelijkheden. Het is lastiger om huis en veranda één geheel te laten vormen. Al snel beland je in een aanplak model, compleet afwijkend van de stijl van je woning.
 • Tweede hands
  Het is even flink zoeken. Maar met een beetje geluk tik je in een bedrijf met tweede hands bouwmaterialen of via Markplaats een prachtig oud model op de kop. Van gietijzer bijvoorbeeld.
Zelfgebouwd en duurzaam 'huisje boompje beestje'

Foto: Binnenkijken duurzaam gebouwd huis

Tips overkappingen

 • Sluit met de stijl van je overkapping aan op de stijl van je huis. Zorg ervoor dat de aanbouw een geheel vormt met je woning. En met je tuin. Want de veranda is niet alleen een verlengstuk van je huis. Maar ook de overgang van je woning naar je tuin.
 • Of… kies juist voor een heel andere stijl. Een oude woning met een prachtige industriële veranda geeft je woning een moderne update. De combinatie van oud en modern geeft een nieuwe twist aan je woning.
 • Let goed op de lichtinval in huis. Het is niet de bedoeling dat je na de plaatsing van je veranda binnen in het donker zit! Neem hiervoor glas op in het dak van je veranda.
Overkapping maken

Foto: Buitenkijken bij Jeffrey en Marieke

Hulp nodig bij verbouwen? deverbouwingsarchitect.com

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.