Vijf jaar geleden verhuisden Jermaine en Sixta. Ze namen hun intrek in een bouwkeet op het bouwterrein in Almere om hun droom te realiseren: een volledig duurzame woning. In editie 4 van Stek Magazine vertelden we al een deel van hun verhaal. Hieronder lees je meer over hun zelfgebouwde en duurzame “huisje boompje beestje”.
Volledig zelf gebouwd
Bij de bouw en vooral ook bij het bedenken en ontwikkelen van alle technieken in het duurzame huis van het stel, speelde de vader van Sixta een grote rol. “Alle energiezuinige voorzieningen uit het huis zijn uit het brein van mijn vader ontsprongen”, vertelt zij. “Mijn vader heeft ervoor gezorgd dat alles goed op elkaar afgestemd is, dat we energiezuinig wonen en leven, maar geen concessies doen op luxe en comfort. Naast het energieplan heeft hij de hele bouw gerealiseerd. Elke schroef, elke leiding, elke wand: hij heeft het gemaakt. Alleen bij de laatste afwerkingen hebben we specialisten in huis gehaald. Bijvoorbeeld stukadoors en schilders. En de vloer is gelegd. De rest heeft hij – hier en daar met onze hulp – zelf gerealiseerd.”
Echt handwerk
Met hun keuzes laat het stel zien dat het huis echt handwerk is. “We zijn bijvoorbeeld voor grote elementen gegaan zoals de openhaard die uit één stuk gegoten is. Grote stukken hout, grote tegels en grote witte wanden. We gebruiken veel grijstinten, in verschillende varianten. Maar je zult niet snel een roze wand of paarse kussens in ons interieur vinden,” lacht Sixta. “Qua aankleding zijn we echt minimalistisch ingesteld. Een paar mooie planten, wat toffe meubels, maar dat is het dan ook wel. We willen graag een nieuwe bank, die beter past bij het totaalplaatje: een mooie grote hoekbank. En we zijn nog op zoek naar een hele toffe lamp voor in de woonkamer. Voor de rest willen we de bioscoop nog aanpakken in de kelder en de wasruimte nog optimaliseren. Maar dat is voor latere zorg. Nu eerst nog wat randjes afkitten en bijstippen met verf en dan zijn de benedenverdieping en de bovenverdieping echt klaar!”
Binnen en buiten gelijk
Ook de tuin is vrij strak aangelegd. “We vonden dat goed bij het huis passen en, om heel eerlijk te zijn, ook in ons budget. Op een gegeven moment is alles toch een keertje op. We hebben bewust voor een aantal praktische oplossingen gekozen: een ren voor de dieren, met opsluitband zodat ze er niet uit kunnen graven. Een grindbak voor het water wat van de veranda af loopt en we hebben onder het gras betonmatten laten leggen, om te zorgen dat de honden niet te diep kunnen graven. Dat helpt. De 60×60 betontegels liggen op de plekken waar we veel lopen, langs het huis en naar de cabana. Ook hier hebben we weer voor een grotere tegel gekozen. We houden nu eenmaal van grote oppervlaktes!
Vakantiegevoel in de tuin
Uiteindelijk willen Jermaine en Sixta nog wel wat meer met de tuin willen doen. Bijvoorbeeld met hoogteverschillen, plantenbakken en zo’n mooie schommel aan de veranda. Maar voor nu zijn we al ontzettend blij. Het vakantiegevoel wat we wilden creëren is helemaal gelukt. Elke ochtend zit ik op de bank die uitkijkt via het panoramaraam naar de dierenren. Dan zijn zij lekker buiten aan het spelen en geniet ik met een kopje koffie van het uitzicht. Er is niets leuker dan kijken naar zo’n mini-maatschappijtje, met allemaal fluffy diertjes die hun eigen gang gaan. De honden zijn ook graag buiten. Ze hebben genoeg ruimte om te dollen in het gras en kunnen de zon of de schaduw op zoeken. We hebben kersen en perenboompjes op de veranda staan. Supergaaf om te zien hoe die nu langzaam in kleine vruchtjes groeien. De hangmat hebben we al een aantal jaar geleden gekocht en wordt veel gebruikt. Zelfs in de winter, op een windstille dag, met de zon in de veranda, is het daar heerlijk vertoeven.”
17 huisdieren
Het huis mag minimalistisch zijn, dat geldt zeker niet voor het aantal dieren. Uit het appartement in Amsterdam verhuisden de twee Britse korthaar-poezen Dewi en Raya mee. Inmiddels zijn er 17 dieren in en rondom de Eenvoud. “De dwergkonijntjes zijn krijgertjes, van de buren. De kippen en konijnen eten de restjes van ons groente en fruit, zoals de kontjes van de komkommer en de kroontjes van de aardbeitjes.
De honden zijn voor de gezelligheid, maar worden ‘s avonds erg waaks. Dat is toch wel fijn, omdat ons buurtje een klein beetje afgelegen ligt. De poezen komen ‘s morgens gedag zeggen en ‘s avonds welterusten. Ze zijn al bijna 13, dus ze doen het lekker rustig aan. De chinchillas wonen in de keuken, zij worden pas ‘s avonds actief, dus als de kippen buiten op stok gaan, gaat onze aandacht naar binnen toe.
Omdat ons huis helemaal open is, is het voor logees wel even wennen. Het gaat er ‘s nachts nogal aan toe in het hok. Ze springen en ‘blaffen’ en rennen heel hard in het rad rond. Wij zijn er aan gewend, maar het is hier nooit stil in huis! We houden van koppeltjes, dieren zijn bij ons nooit alleen. Dat is sowieso belangrijk voor de konijnen en chinchillas, zij worden echt eenzaam en depressief als ze alleen gehouden worden. Maar ook voor de katten, honden en kippen is een maatje fijn. Tenslotte kun je ze als baasje gewoonweg niet alles bieden!”
Bewust leven
Door dagelijks bezig te zijn met duurzaamheid en besparing van het milieu met de bouw van hun huis en de keuze voor elektrisch rijden in de Renault Zoe, zijn Jermaine en Sixta ook bewuster gaan eten. “We zijn beiden vegetarisch sinds twee jaar. We waren al overgestapt op biologisch vlees, tot iemand ons vroeg of we onze eigen dieren zouden kunnen eten. Dan alleen weet je echt zeker dat een dier een goed leven heeft gehad. Voor mij was toen de knop direct om. Jermaine speelde al eerder met het idee, dus hij sloot zich meteen aan. We missen vlees helemaal niet. Extra groente op je bord is sowieso lekker, maar er zijn tegenwoordig ontzettend goede vleesvervangers, dus we kunnen ook gewoon meedoen met een burgertje op de BBQ in de zomer.
Moestuin en bloemenwei erbij?
“Ik heb onlangs de documentaire gekeken over hoeveel invloed het eten van vlees op het milieu heeft”, vertelt Sixta. “Daar schrok ik enorm van. Hoewel mijn voornaamste reden toch nog altijd dierenleed is, heeft vlees eten een enorme impact op het milieu. Ik vind het heel tof dat steeds meer mensen ervoor kiezen om één dag in de week geen vlees te eten. Dat scheelt enorm. We proberen qua groente en fruit ook goed te letten op de afkomst, bij voorkeur rechtstreeks bij de teler vandaan en zonder bestrijdingsmiddelen.Het liefst eten we de groente uit de moestuintjes van onze buren, niets is lekkerder dan dat! Zij hebben vaak een grote oogst, dus dan worden we blij gemaakt met courgettes, pompoenen en tomaten. Heerlijk! Wie weet, als onze vingers ooit wat groener worden, gaan we zelf ook een moestuintje aanleggen. En een bloemenweitje voor de bijen.
Op alle manieren bewust
We scheiden natuurlijk ons afval, maar dat is verplicht in Almere en dat vind ik overigens ontzettend goed. De rest-afvalbak is bewust heel klein, waardoor je verplicht wordt om papier en plastic goed te scheiden. Een mooi systeem. Ook de stort is heel goed geregeld in Almere, de drempel is laag en dat is belangrijk bij afvalscheiding. Zo proberen we op alle manieren bewust te leven en vooral te genieten!”
Meer weten over de duurzame oplossingen in dit huis? Neem een kijkje op sixways.nl
Reageer