Stek Woon & Lifestyle Magazine
Balkon inrichten

Balkon inrichten: 4 handige tips

Als je in de stad woont, heb je vaak niet veel buitenruimte. De meeste mensen moeten het doen met een stadstuintje of balkon. Maar ook van je balkon kun je een waar buitenparadijsje maken en heerlijk genieten van het mooie weer. Je balkon inrichten is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt met deze 4 handige tips van Stek Magazine.

Praktische meubels

Je hebt niet voor niets een balkon, dus dan wil je er natuurlijk ook kunnen zitten, genietend van het lekkere weer. Een echte tuinset met een grote tafel en vier stoelen is vaak te groot voor op een balkon, maar toch zijn er genoeg mogelijkheden voor een leuke balkoninrichting. Een bistrosetje past vrijwel op elk balkon en staat ook nog eens heel gezellig. Een echt klein balkon inrichten? Denk dan eens aan een uitklapbaar tafeltje dat je aan je balkonreling vast maakt. Wil je zitten, maar heb je ook wat spulletjes die je wilt opbergen, dan is een kist met een deksel dé oplossing. Met een paar kussentjes maak je van de opbergkist een mooie zitplek.

Je balkon inrichten met planten

Je hoeft echt niet per se een tuin te hebben om een mooie bloemenzee te maken. Je balkon inrichten met planten kan echt prima. Zo heb je natuurlijk balkonbakken die je aan de reling kun hangen. Fuchsia’s en Spaanse margrietjes doen het daar prima in. Maar ook een kleine stellage of stapelbare potten/bakken die je volzet met kleurige plantjes zijn een goede optie. Werk vooral de hoogte in als je aan de slag gaat met het inrichten van je balkon. Hoe leger je de vloer laat, hoe meer ruimte je over hebt om te zitten. Langbloeiende klimplanten, zoals de kleurige passiebloem zijn dus ook echte aanraders. Houd je meer van een wat rustigere balkoninrichting? Zet dan bijvoorbeeld een mooie bak met bamboe op je balkon.

balkon inrichten Stek Magazine

Verticale moestuin

Vind je het leuk om te moestuinieren? Je balkon inrichten met wat kleine tomaten, paprika- of peperplanten in pot is dan een goed idee. Juist op een balkon doen deze planten het goed omdat de warmte beter blijft hangen en ze uit de regen staan. Je hebt speciale rassen die geschikt zijn voor kweken in pot. Geef ze wel genoeg water, want planten in pot drogen snel uit.

balkon inrichtenAardbeitjes en kruiden kun je kwijt in een zogenaamde verticale moestuin. Dit is dé trend van nu voor de inrichting van je balkon. Je hebt speciale ‘eetbare wanden’ , maar je kunt ook zelf aan de slag. Bijvoorbeeld met een palet of rek waar je bloempotjes aan hangt. Ook een hangende schoenenopberger kan prima dienst doen als verticale moestuin. Als je het echt professioneel wilt aanpakken en plek hebt, kun je van hout een mooi rek met bakken maken.

Balkon inrichten met de leukste accessoires

balkon inrichten

Een balkoninrichting maak je helemaal af met accessoires. Heb je een klein balkon, gebruik dan vooral accessoires van glas. Die geven een ruimtelijk gevoel. Zet een paar kleurige glazen vaasjes of flesjes op een tafeltje of in een rekje. Leuk met wat bloemen erin. Voor de lange zomeravonden kun je je balkon inrichten met glazen theelichthouders, lantaarns of lampionnen. Knus en ze geven ook nog een klein beetje warmte af. Zo kun je heerlijk genieten van je roseetje of biertje op jouw balkon. Schrijf op een houten wasknijper de namen van de planten met een waterproof pen. Het staat leuk en je vergeet niet welke plantjes je allemaal hebt.

Bestaat je balkon uit een grijze betonvloer? Pimp de vloer dan op met kunstgras, een kunststof kleed of als je een afdak hebt, een stoffen kleed. Het ziet er dan meteen heel anders uit. Eventueel kun je de reling van je balkon ook nog versieren met plastic of met riet als je meer houdt van een natuurlijke look. Ook handig tegen inkijk van buren.

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.