Stek Woon & Lifestyle Magazine

Modern en duurzaam wonen

Hubert en Hélène wonen sinds december 2018 samen met hun twee dochters, Marlieke (16) en Annemijn (14), in een nieuwbouwwoning in Pijnacker. Waar zij modern en duurzaam wonen. Hun woonstijl omschrijven ze als Scandinavisch met een industriële touch. Op het woonwensenlijstje stonden mooie architectuur, een laadpaal aan huis, dichtbij het centrum en een grotere tuin. Maar het belangrijkste: de ruimte voor een kerstdiner met 24 personen. Kijk je mee naar het resultaat?

Modern en duurzaam wonen | Binnenkijken Stek Magazine

Van hockey tot schilderen

Hubert is manager marketingcommunicatie bij Renault Nederland en houdt van lezen, hockeyen, gadgets en autosport. Hélène houdt van alles wat creatief is. Ze schildert en tekent graag in haar vrije tijd. Ze is bedrijfsleider bij Uw Huis, Uw Wensen en heeft, hoe kan het ook anders, een passie voor interieur. Veel mooie details en slimme oplossingen in het ontwerp van het huis komen dan ook uit haar koker. Het resultaat: modern en duurzaam wonen.

Twee tafels als uitgangspunt

We zijn benieuwd hoe ze alles heeft aangepakt. “Eigenlijk zijn twee uitschuifbare tafels die je tegen elkaar aan kunt zetten het uitgangspunt van het ontwerp”, lacht Hélène. “We wilden een grote woonkamer zodat we twee eettafels konden neerzetten. Beide zijn uitschuifbaar en zijn samen bijna zes meter lang. Dan kunnen we er met maximaal 24 personen aan eten. We kwamen hier 1 december 2018 wonen, ruim een jaar later zaten we met kerst met de hele familie aan een prachtig gedekte tafel.”

Niets aan het toeval overgelaten

Hélène: “Ik heb eigenlijk direct nadat we het huis gekocht hadden een interieurontwerp gemaakt en alles uitgetekend. We hebben niets aan het toeval overgelaten. Zelfs voor de afdekventielen van de mechanische ventilatie hebben we een ander, strakker model gekozen. Veel mensen weten niet welke mogelijkheden er zijn. Maar ik weet goed wat er allemaal op de markt is, omdat ik al jaren in de interieurbranche werk. De kleuren en materialen hebben we allemaal op elkaar afgestemd. Alle stalen hebben we bij elkaar gelegd, zodat we de juiste keuzes konden maken.”

Modern en duurzaam wonen | Binnenkijken Stek Magazine
Binnenkijken Stek Magazine
Industriële woonstijl | Binnenkijken Stek Magazine
Modern en duurzaam wonen | Binnenkijken Stek Magazine

De banken, fauteuils, eetkamerstoelen, salontafels en raambekleding hebben we bij De Berckelaer gekocht, een lokale meubelwinkel. De tafels en het houten afdekblad op het tv-meubel zijn op maat gemaakt. 

Modern en duurzaam wonen | Binnenkijken Stek Magazine
Woonstijl industrieel | Binnenkijken Stek Magazine

Modern en duurzaam wonen

Het stel vindt het belangrijk om waar mogelijk duurzame keuzes te maken. Hubert: “Voor het interieur hebben we er niet echt rekening mee gehouden. We hebben wel voor zuinige keukenapparatuur, wasmachine en droger gekozen. En naast de standaard 7 zonnepanelen hebben we er zelf nog 5 bij laten plaatsen. Onze meest milieubewuste keuze is dat 1 van onze 2 auto’s volledig elektrisch is. Alles draagt bij aan modern en duurzaam wonen.” 

Elektrische auto

Die elektrische auto is de Renault ZOE. Hubert: “Voor de Renault ZOE reed ik in een grote stationwagen (Renault Talisman Estate). Daar zat ik 80% van de tijd alleen in. In de praktijk kun je dagelijks heel goed in een compactere auto rijden. De bagageruimte heb je alleen echt nodig bij autovakanties met het hele gezin. We kozen de ZOE omdat deze een ruime actieradius heeft: meer dan 280 km in de winter en 320 km in de zomer. Daarbij kan de ZOE ook snelladen (22 kW per uur) in de stad, bij de gewone laadpalen. Dus niet alleen bij de dure snelladers langs de snelweg. En deze auto is van alle gemakken voorzien, zoals stoel- en stuurverwarming en een app waarmee je op afstand de airco of verwarming activeert. Echt superhandig bij een hittegolf zoals we deze zomer hadden.”

Modern en duurzaam wonen | Binnenkijken Stek Magazine
Persoonlijke woonaccessoires | Stek Magazine
Modern en duurzaam wonen | Binnenkijken Stek Magazine
Modern en duurzaam wonen | Binnenkijken Stek Magazine

Tienerdomein

De tweede verdieping van het huis is helemaal ingericht voor tienerdochters Marlieke en Annemijn. “Een groot voordeel van nieuwbouw is dat je de indeling kan aanpassen op jouw woonwensen”, vertelt Hélène. “We hebben de badkamer laten verplaatsen en van 3 kleine 2 grote slaapkamers laten maken op de eerste verdieping.” 

Zo moeder, zo dochters

Hélène: “Het leuke is dat onze meiden ook echt een passie voor interieur hebben. Ze zijn zelf aan de slag gegaan met de kleuren die ze wilden op hun kamer. Ook alle meubels hebben ze helemaal zelf uitgezocht. Ik ben heel trots op het resultaat. Ze hebben allebei een wasmeubel en een heerlijk groot bed. Het zijn echt hotelstijl kamers geworden waar ze lekker de ruimte hebben.”

Tienerkamer meisje | Stek Magazine
Tienerkamer meisje | Stek Magazine
Tienerkamer meisje | Stek Magazine

Marlieke is 16 jaar en hockeyt graag. Ook vindt ze het heel gezellig om met vrienden en vriendinnen af te spreken. Naast een passie voor interieur heeft ze ook de creatieve roots van haar moeder: haar hobby is tekenen en schilderen. Annemijn is 14 jaar en hockeyt net als haar vader en grote zus graag. Daarnaast vind je haar regelmatig in de keuken om iets lekkers te bakken. Ook shoppen met vriendinnen vindt Annemijn heel gezellig.

Tienerkamer meisje | Stek Magazine
Tienerkamer meisje | Stek Magazine
Tienerkamer meisje | Stek Magazine
Tienerkamer meisje | Stek Magazine

Buiten paradijs

In hun vorige woning had het gezin een relatief kleine tuin. Een van de woonwensen was dan ook een royaal buitengedeelte. De achtertuin ontwierp het stel zelf. “We houden heel erg van in de tuin zitten, maar minder van in de tuin werken…”, zegt Hélène eerlijk. “We hebben geen groene vingers. We hebben geprobeerd een ruimtelijke tuin te ontwerpen door hoogteverschil aan te brengen en de plantenbakken te laten verspringen. Zo is een laag terras ontstaan aan het water.”

Gezellige veranda

Hélène: “Verder wilden we heel graag een veranda. We zitten daar echt heel vaak. De tafel die er staat, is eigenlijk het enige meubelstuk dat is meeverhuisd. Het is onze oude binnentafel die we wit hebben geverfd. De grote kast is een Marktplaats-gelukje. Die ga ik nog in een groen-grijze tint verven.”

Zithoek in kuil in de tuin | Stek Magazine
Overkapping in tuin | Stek Magazine

We houden heel erg van in de tuin zitten, maar minder van in de tuin werken…

Zithoek in kuil in de tuin | Stek Magazine
Tuintegels vtwonen by Douglas & Jones | Stek Magazine
Modern en duurzaam wonen in Pijnacker | Stek Magazine

Eigen laadpunt

Naast een heerlijke achtertuin was een eigen parkeerplek en oplaadpunt aan huis ook een woonwens. “Daarvoor moet je twee zaken regelen”, legt Hubert uit. “Als dat er nog niet is, moet je een aanvraag doen bij de netbeheerder dat je huis 3-fasenstroom kan doorgeven naar het laadpunt en de installatie van het laadpunt door de laadpaal-leverancier. De doorlooptijd van je netbeheerder verschilt heel erg per regio. Die is meestal tussen de 2 en 6 weken. De laadpaal-leverancier plant ongeveer 3 tot 4 weken vooruit.”

Altijd een volle batterij

Hubert: “Het fijne van een eigen oplaadpunt is dat je altijd met een volle batterij wegrijdt en door de ruime actieradius van deze ZOE voor binnenlandse ritten nooit hoeft te stoppen bij een tankstation. Verder is thuisladen het voordeligst. Je betaalt ongeveer 23 cent per kWh en daarmee daarmee kan je per kWh tussen de 5 en 7 km rijden. Opladen bij de snellader langs de snelweg is het duurst: daar betaal je ongeveer 60 cent per kWh. De publieke laadpalen op straat en in parkeergarages zitten daar tussenin met ongeveer 30 tot 40 cent per kWh.” 

Zuinige keuze

En dat is niet het enige voordeel van het eigen laadpunt. Hubert: “Als ik de ZOE thuis oplaadt, gebeurt dat gedeeltelijk met de stroom die onze zonnepanelen opwekken. Dat maakt het een heel zuinige keuze. Daarnaast gebruik je dezelfde stroom als van je andere apparaten. Ik zie via een online dashboard hoeveel en wanneer ik het oplaadpunt heb gebruikt. In mijn geval kan ik dat weer bij mijn werkgever declareren. Onze volgende tweede auto wordt zeker een plug-in hybride. Hiermee rijd je korte ritten 100% elektrisch en maak je voor weekendjes weg of autovakanties gebruik van de gewone brandstofmotor.”

Renault Zoe elektrisch rijden | Stek Magazine
Modern en duurzaam wonen | Elektrisch rijden Renault | Stek Magazine
Hubert Frederix Renault | Stek Magazine

Elk huishouden dat een thuislaadpunt kan installeren, zou dit moeten doen. Het liefst in combinatie met zonnepanelen. Je verdient het vanzelf terug en het levert meer op dan geld op de spaarrekening. Ben je nog niet klaar voor 100% elektrisch rijden? Overweeg dan een plug-in hybride (nieuw of tweedehands). Met de zonnepanelen benut je de grootste energiebron in ons heelal in plaats van fossiele energiebronnen. Er is al meer keuze dan je denkt.

Ben je benieuwd waarom elektrisch rijden voor zowel particulieren als zakelijke rijders aantrekkelijk is? Of heb je een wagenpark en ben je benieuwd naar de voordelen voor jouw onderneming? Ga mee op weg en ontdek alles over elektrisch rijden.

2 reacties

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.