Stek Woon & Lifestyle Magazine

Algemene tips voor iedere doe-het-zelf-verbouwer

Ben je zelf je woning aan het opknappen? Dat is een heerlijke klus om je mee bezig te houden. Maak van je huis een droomwoning! Hoewel je sommige klussen maar beter door een professional kunt laten uitvoeren, is het doorgaans prima mogelijk om ook zelf veel klussen te doen. Zeker als je een beetje handig bent. En deze tips helpen je ook verder op weg, mocht je nog op zoek zijn naar inspiratie!

doe-het-zelf verbouwen tips

Meten is weten

Het is dan misschien een inkoppertje, toch is het belangrijk om te benoemen: meten is weten. Echter gaat dat niet altijd goed! Soms denk je gewoon even op de gok een bepaalde maat in te schatten, maar blijkt achteraf dat je je er behoorlijk op hebt verkeken. Zonde, want zo heb je niets aan bijvoorbeeld een bepaald materiaal of onderdeel. Het kost je dan wellicht wat meer tijd om het eerst goed op te meten, maar het is toch altijd het beste om te doen. En het is een kleine moeite! Maak het jezelf makkelijk, met een calculator voor het berekenen van de afmeting van een nieuw kunststof kozijn. Om maar een praktisch voorbeeld te noemen. En oefening baart kunst. Hoe vaker je iets opmeet voor de renovatie, hoe sneller je hierin wordt. Het is dus ook een kwestie van gewoon doen!

Alummi | doe-het-zelf | Binnenkijken | Stek Magazine

Grondige planning

Zorg dat je een grondige planning maakt voor de verbouwing. Welke plannen wil je precies uitvoeren? Wat heb je hiervoor nodig qua materialen, gereedschap en apparatuur? En welke vaardigheden kun je hiervoor inzetten? Hoe preciezer je dit vooraf al weet, hoe beter de verbouwing vervolgens verloopt. Natuurlijk kun je onverhoopt tegen problemen aanlopen – dat hoort er helaas toch een beetje bij. Maar je pakt sneller weer door als je vooraf een goed plan hebt uitgewerkt. Stel ook een tijdlijn op: hoe lang verwacht je per onderdeel over de verbouwing te doen? Probeer het plan uiteraard zo realistisch mogelijk te houden.

Slimme oplossingen

Maak zoveel mogelijk gebruik van slimme oplossingen bij een verbouwing. Zo zijn er steeds meer slijtvaste materiaalsoorten te vinden, evenals lichtgewichte materiaalsoorten. Hier kun je vooraf onderzoek naar doen. Het ligt er immers maar net aan welk onderdeel je verbouwt. Soms hoef je ook niet eerst iets te slopen voordat je een nieuw onderdeel kunt bouwen of plaatsen. Zo is een overzetkozijn, ook wel clickover kozijn genoemd, bedoeld om renovatie te vereenvoudigen. Het systeem maakt het mogelijk om houten kozijnen eenvoudig te vervangen voor kunststof kozijnen. Je hergebruikt daarbij het houten buitenkader van het bestaande kozijn als stelkozijn. Dat zorgt ook meteen voor een betere isolatie! Je kunt het opknappen van de kozijnen zo ook gewoon zelf uitvoeren, als handige thuisklusser.

Waarom een ronde eettafel zo mooi is | Stek Magazine

Zoek het op

Je kunt vandaag de dag vrijwel alles opzoeken over verbouwen. Bekijk tutorials of lees stappenplannen om af te kijken hoe een ander het doet. Dit maakt het voor jou veel makkelijker! Je hoeft het wiel dus niet opnieuw uit te vinden – waarmee je veel tijd en moeite bespaart. Ga daarom niet zomaar aan de slag, maar zoek dit eerst op. Dat is een handig startpunt.

Doe het samen

Tot slot: vergeet niet dat het een flinke klus is, een verbouwing of renovatie van de woning. Je bent er al gauw veel tijd aan kwijt. Doe het daarom deels samen! Met je partner, familieleden, vrienden, buren of andere kennissen: vele handen maken licht werk. Grote kans dat een paar van je vrienden het heus leuk vinden om een dag of wat mee te klussen. Zeker als je ze daarna trakteert op een goede maaltijd of een borreltje. Op die manier maak je ook nog eens iets gezelligs van de verbouwing. En kom je ergens toch niet zelf uit, zoals de elektra? Schakel dan toch de hulp in van professionals, waaronder een elektricien. Zo ben je er helemaal zeker van dat het op de juiste manier gebeurt.

Of je nu al een ervaren klusser bent of eigenlijk pas voor het eerst iets renoveert aan je woning: duik er gewoon in! Je kunt van alles uitzoeken – en al doende leer je. Ga daarbij natuurlijk altijd veilig te werk. Na afloop kun je hartstikke trots zijn op je opgeknapte woning!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.