Wil je meer ruimte creëren of een betere lichtinval in huis? Dit is te realiseren door het plaatsen van een dakkapel, serre of uitbouw. Oftewel: de hoogste tijd voor een verbouwing! Een goed uitgevoerde verbouwing kan je woning flink in waarde laten stijgen. Het is prettig om vooraf te weten hoe het dan zit met je woonverzekeringen tijdens het verbouwen, maar ook zeker erna.
Woonverzekeringen bij een verbouwing
Met een opstalverzekering is je woning en alles wat vastzit aan je woning gedekt. Denk aan een ingebouwde open haard, de boiler of het aanrecht in de keuken. Hiermee verzeker je ook de veranderingen aan je woning, tuin en aanbouw (tijdens en na de verbouwing) tegen brand-, inbraak-, water- en stormschade.
Schade aan je inboedel is gedekt met een Inboedelverzekering. Ook schade die ontstaat tijdens het verbouwen en verhuizen is verzekerd. Goed om te weten is dat je met een allrisk dekking ook bent verzekerd als je de schade aan de inboedel zelf veroorzaakt.
Wanneer ben je niet verzekerd?
Is er schade ontstaan doordat je zelf ging klussen in je woning? Dan ben je in sommige gevallen niet verzekerd. Een verbouwing is vaak een langer proces waarbij je nog wel eens voor wat verrassingen kan komen te staan. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dan je tijdens de verbouwing tijdelijk een groot gat in de buitenmuur hebt, waardoor er een leiding bevriest. Deze schade is dan niet verzekerd. Nog meer voorbeelden van schade waar je niet voor bent verzekerd zijn:
- vorst, regen, sneeuw en hagel
- graafwerkzaamheden, bemaling en funderingswerkzaamheden
- diefstal zonder braaksporen of -schade aan de (afgesloten)woning
- het niet werken volgens de regels of richtlijnen
Een verzekeraar kan weigeren de schade uit te keren als de veroorzaakte schade te voorkomen was. Stel bijvoorbeeld dat je een muur in de woning sloopt, welke later een draagmuur bleek te zijn. Dit is iets wat je had kunnen weten, waardoor je huis nu mogelijk onnodig op instorten staat. Let daarom altijd heel goed op!
Rechtsbijstandverzekering bij grote verbouwing
Misschien loopt de verbouwing niet zoals afgesproken. Merk je een fout in de berekening van de aanbouw? Allereerst kun je dit bespreken met de aannemer of leverancier. Kom je er samen toch niet uit, maar wil je wel zorgeloos verbouwen? Dan kun je een rechtsbijstandverzekering afsluiten om zo vervelende situaties met een aannemer of leverancier te voorkomen.
Mochten er misverstanden ontstaan tijdens het proces, dan regelt jouw verzekeraar de communicatie en gaat voor je op zoek naar een oplossing. Zorg wel dat je de verzekering tijdig voor je een samenwerking of overeenkomst aangaat met een aannemer. Zo heb je geen last van wachttijden.
Pas je dekking aan na de verbouwing
De meeste verzekeraars bieden volgens woonverzekering expert van Independer Suzan Samson een garantie tegen onderverzekeren, maar dit ligt anders bij een verbouwing. Samson: “Wanneer je verbouwd hebt en dit niet hebt doorgegeven aan je verzekeraar, kan het zo zijn dat deze garantie komt te vervallen. Bij schade krijg je dan niet het volledige bedrag uitgekeerd. Zonde dus.”
Na een verbouwing heb je natuurlijk waarde toegevoegd aan je woning, al denkt meer dan de helft van de Nederlanders dat de impact van een verbouwing op de waarde van je woning meevalt. Herzie je dan niet je verzekering, is er een grote kans dat je onderverzekerd raakt. Ga dit na een verbouwing dus altijd goed na.
Reageer