Stek Woon & Lifestyle Magazine
prefab dakgoot

Wat heb je nodig om kunststof gevelbekleding aan te brengen?

Kunststof gevelbekleding wint de laatste jaren aan populariteit. De buitenkant van chalets wordt ermee bekleed, maar het wordt ook steeds vaker gebruikt voor huizen. Niet gek, want kunststof gevelbekleding is onderhoudsvriendelijk. Wanneer je zelf overweegt om (een deel van) jouw gevel te bekleden met kunststof panelen, ben je mogelijk benieuwd wat je hiervoor nodig hebt. In deze tekst zetten wij de belangrijkste benodigdheden voor je op een rijtje.

gevelbekleding

Regelwerk

Wie denkt dat kunststof panelen rechtstreeks op de gevel van een chalet of woning bevestigd worden, heeft het mis. Er moet namelijk eerst een regelwerk aangebracht worden op de gevel. Voor dit regelwerk moet je latten van minimaal 20 centimeter dik gebruiken. Dit is nodig om een goede ventilatie te waarborgen. Voordat je met de latten aan de slag gaat, breng je eerst een waterdichte folie aan op de gevel. Is de folie bevestigd? Breng dan één voor één de latten aan. Doe dit altijd verticaal. Plaats een lat op minimaal 20 centimeter van een hoek en zorg dat er minimaal 30 centimeter tussen twee latten zit. Wil je de kunststof panelen verticaal op de gevel bevestigen? Dan dien je het regelwerk horizontaal aan te brengen. 

EPDM dakbekleding

Basisprofielen

Als je het regelwerk hebt aangebracht denk je misschien dat je kunt beginnen met de kunststof panelen, maar dit is niet het geval. Je moet namelijk eerst nog kunststof profielen aanbrengen. De basisprofielen kunnen minimaal krimpen of uitzetten, maar dit wordt later opgevangen met de afwerkprofielen. Begin altijd onderaan het regelwerk met het basisprofiel. Om de gevelpanelen straks goed te kunnen bevestigen, moet je ervoor zorgen dat dit eerste profiel waterpas geplaatst wordt. Gebruik overigens nooit standaard schroeven bij de bevestiging, maar speciale schroeven voor kunststof gevelbekleding. 

Gevelpanelen

Nadat je de basisprofielen geplaatst hebt, kun je beginnen met de kunststof gevelbekleding. Zorg er altijd voor dat je het eerste paneel strak tegen het basisprofiel bevestigt. Ook voor het bevestigen van de panelen is het verstandig om speciale schroeven te gebruiken. Wanneer je het eerste profiel eenmaal geplaatst hebt, kun je het tweede profiel hier makkelijk inschuiven. Dit geldt ook voor de volgende panelen. Controleer altijd goed of twee panelen goed op elkaar aansluiten voordat je met het volgende profiel begint. 

gevelbekleding

Afwerking

Heb je alle kunststof gevelpanelen tegen de gevel van jouw chalet of woning bevestigd? Vergeet dan niet om het geheel netjes af te werken. Om de hoeken en uiteinden netjes af te werken, maak je gebruik van afwerkprofielen. Deze profielen zorgen ervoor dat naden en kieren verborgen worden, waardoor uiteindelijk een mooi en strak geheel ontstaat. Wanneer je de afwerkprofielen bevestigd hebt, doe je er goed aan om de kunststof gevelbekleding direct goed schoon te maken, zodat het geheel er netjes uitziet. Voor het schoonmaken gebruik je een sopje en een zachte spons.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.