Stek Woon & Lifestyle Magazine
schetsen

Een verbouwingsplan maken in 5 stappen

Je wil je huis graag anders en bedenkt een verbouwingsplan. Maar hoe je huis precies moet worden, heb je niet duidelijk in beeld. Je bladert door woonbladen. Je struint Pinterest en Instagram af. Inmiddels heb je al aardig wat ideeën die je heel graag in je huis terug ziet. Maar hoe gaat al die inspiratie in één verbouwing passen? Welke keuzes moet je maken? En hoe weet je zeker dat dit de goede richting is? Kortom; je ziet door de verbouwing het bos niet meer.

Parkeer je inspiratie


Inspiratie is handig. Absoluut. Maar het kan je ook in een onmogelijke situatie brengen. Ten eerste omdat je niet alle leuke ideeën in je verbouwing kwijt kan. Ten tweede omdat die leuke ideeën misschien helemaal niet in jouw huis passen! Ieder huis is anders. Zo ook de oplossingen voor je verbouwing. Parkeer je inspiratie (tijdelijk) en begin bij het begin.

Verbouwingsplan in kaart brengen

Van chaos naar ontwerp


Voor je start met verbouwen is het belangrijk een helder plan te hebben wat je gaat realiseren. Een plan waarin al je wensen een plek hebben gekregen. Op een zo mooi mogelijke manier. Zo heb je precies voor ogen wat de mogelijkheden zijn van je huis. En hoe je jouw woonwensen gaat realiseren. Je bespaart jezelf zo veel ellende tijdens de verbouwing. Bovendien weet een aannemer precies wat er van hem verwacht wordt en kan hij doelgericht aan de slag.

Stap 1: Jouw woonwensen op een rij


Maak een overzicht van de concrete wensen die je met een verbouwing wil realiseren. Een woonkeuken bijvoorbeeld. Met openslaande deuren naar de tuin. Of een extra slaapkamer. Eindelijk die badkamer met ligbad en dubbele wastafel. En meer bergruimte, omdat je je huis uitgroeit. Noteer die wensen. Gewoon zwart op wit, zonder afbeelding. Een prima uitgangspunt om verder mee aan de slag te gaan!

Stap 2: Maak een plattegrond

Een nauwkeurige plattegrond is dé basis voor een goed ontwerp. Op een plattegrond zie je precies wat kan en wat niet. Maak allereerst een plattegrond van je huis zoals hij nu is. Misschien heb je een oude plattegrond die je als basis gebruikt. Of kan je bij je gemeente een plattegrond achterhalen. Meet alle ruimten dan toch goed na. Er kunnen in de loop der tijd allerlei wijzigingen aangebracht zijn in je woning! Als je van nul moet beginnen maak dan eerst een globale tekening van de ruimte. En ga daarna aan de slag met een rolmaat om de wanden te meten. Je noteert de maten in je schetsplattegrond, zodat je hem later netjes kan uittekenen. Neem ook de ramen, deuren en radiatoren mee in je tekening.

Een plattegrond maken voor een verbouwing

Stap 3: Teken je wensen


Een lijst met woonwensen is vaag. Om te kunnen beoordelen of en hoe je jouw wensen met een verbouwing kan realiseren ga je concreet aan de slag.  Al jouw wensen hebben een maat, oftewel, ze gaan ruimte innemen in je verbouwde huis. Wil je een kookeiland? Welke apparatuur mag er niet ontbreken in je nieuwe keuken? Een grote eettafel met 6 stoelen? De oude kast van oma en een grote plofbank in de woonkamer Meet alles na en teken het uit.

Een tekening maken voor een verbouwing

Stap 4 : Puzzelen


Maak een aantal kopietjes van je plattegronden en inrichting. Knip de meubels uit en ga eens lekker schuiven. Al snel krijg je idee van de mogelijkheden en onmogelijkheden van je huis. Maak een paar varianten voor de indeling. Door je open te stellen voor andere oplossingen bereik je de leukste resultaten. Vergeet niet kopietjes te maken tussendoor! Kom je er niet uit omdat jouw wensen niet passen binnen de ruimte? Pak dan die woonbladen er weer eens bij. Bestudeer hoe anderen het hebben gedaan. Door gericht op zoek te gaan naar een oplossing die bij jouw huis past wordt je plan heel concreet. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Stap 5: Werk je ideale indeling uit


Nu je de ideale indeling hebt gevonden, kan je jouw plan verder uitwerken. Waar komt bijvoorbeeld exact de oven, de gootsteen en de koelkast? Maar ook; welke materialen ga je toepassen. De inspirerende plaatjes kunnen je hier heel goed bij helpen. Analyseer de beelden en leg vast welke elementen en materialen bepalend zijn voor die fijne sfeer. Zo heb jij precies voor ogen wat er nodig is om jouw droomhuis uitstraling te geven!

Verbouwingsplan

Inspiratie voor je huis, die je opdoet in tijdschriften of online, kan leiden tot chaos in je hoofd. Of erger, chaos tijdens je verbouwing. Zet je inspiratie doelgericht om in een concreet verbouwingsplan. Zodat jij die aansprekende sfeer met succes vertaalt in een fantastisch thuis.

Succes!

3 reacties

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play
 
Stek Magazine nieuwste editie cover