Stek Woon & Lifestyle Magazine
schetsen

Een verbouwingsplan maken in 5 stappen

Je wil je huis anders indelen en bedenkt een verbouwingsplan. Maar hoe je huis precies moet worden, heb je niet duidelijk in beeld. Je zoekt Pinterest en Instagram af. Inmiddels heb je al aardig wat ideeën die je heel graag in je huis terug ziet. Maar hoe gaat al die inspiratie in één verbouwing passen? Welke keuzes moet je maken? En hoe weet je zeker dat dit de goede richting voor je verbouwing is?

Bewaar je inspiratie

Inspiratie is fijn. Maar het kan je ook in een onmogelijke situatie brengen. Allereerst omdat je niet alle leuke ideeën in je verbouwingsplan kwijt kan. Ten tweede omdat die leuke ideeën misschien helemaal niet in jouw huis passen! Ieder huis is tenslotte anders. Zo ook de oplossingen voor je verbouwing. Parkeer je inspiratie voor nu en begin bij stap 1.

Verbouwingsplan in kaart brengen

Van inspiratie naar ontwerp

Voordat je begint is het belangrijk een helder verbouwingsplan te maken. Een plan waarin je al je wensen een plek geeft. Op een zo goed mogelijke manier. Zo heb je precies in beeld wat de mogelijkheden zijn van je huis. En hoe je jouw woonwensen gaat uitvoeren. Je bespaart jezelf zo veel stress tijdens de verbouwing. Daarbij weet een aannemer precies wat er van hem verwacht wordt en kan hij doelgericht aan de slag.

Stap 1: Jouw woonwensen op een rij

Maak een overzicht van de concrete wensen die je met een verbouwing wil realiseren. Een woonkeuken bijvoorbeeld. Met openslaande deuren naar de tuin. Of een extra slaapkamer. Eindelijk die badkamer met ligbad en dubbele wastafel. En meer bergruimte, omdat je je huis uitgroeit. Noteer die wensen. Gewoon zwart op wit, zonder afbeelding. Een prima uitgangspunt om verder mee aan de slag te gaan!

Stap 2: Maak een plattegrond

Een nauwkeurige plattegrond is dé basis voor een goed verbouwingsplan. Op een plattegrond zie je precies wat kan en wat niet. Maak allereerst een plattegrond van je huis zoals hij nu is. Wellicht heb je een oude plattegrond die je als basis gebruikt. Of kan je bij je gemeente een plattegrond achterhalen. Meet alle ruimten toch goed na. Er kunnen in de loop der tijd wijzigingen aangebracht zijn in je huis! Als je van nul moet beginnen maak dan eerst een globale tekening van de ruimte. En meet daarna met een rolmaat de wanden. Je noteert de maten in je schetsplattegrond, zodat je hem later verder kan uittekenen. Neem ook de ramen, deuren en radiatoren mee in je tekening.

Een plattegrond maken voor een verbouwing

Stap 3: Teken je wensen

Een lijst met woonwensen is heel breed. Om te kunnen beoordelen of en hoe je jouw wensen met een verbouwingsplan kan realiseren ga je concreet aan de slag.  Al jouw wensen hebben een maat, oftewel, ze gaan ruimte innemen in je verbouwde huis. Wil je een kookeiland? Welke apparatuur mag er niet ontbreken in je nieuwe keuken? Een grote eettafel met 6 stoelen? De oude kast van oma en een grote plofbank in de woonkamer Meet alles na en teken het uit.

Een tekening maken voor een verbouwingsplan

Stap 4 : Puzzelen

Maak een aantal kopietjes van je plattegronden en inrichting. Knip de meubels uit en ga eens lekker schuiven. Al snel krijg je een idee van de mogelijkheden en onmogelijkheden van je huis. Maak een paar varianten voor de indeling. Door je open te stellen voor andere oplossingen bereik je de leukste resultaten. Vergeet niet kopietjes te maken tussendoor! Kom je er niet uit omdat jouw wensen niet passen binnen de ruimte? Pak dan die inspiratie er weer eens bij. Bekijk hoe anderen het hebben gedaan. Door gericht op zoek te gaan naar een oplossing die bij jouw huis past wordt je verbouwingsplan heel concreet. Er is vaak meer mogelijk dan je dacht.

Stap 5: Werk je ideale indeling uit

Nu je de ideale indeling hebt gevonden, kan je jouw verbouwingsplan verder uitwerken. Waar komt bijvoorbeeld exact de oven, de gootsteen en de koelkast? Maar ook; welke materialen ga je toepassen.Je inspirerende plaatjes kunnen je hier heel goed bij helpen. Analyseer de beelden en leg vast welke elementen en materialen bepalend zijn voor jouw woonstijl. Zo heb jij precies voor ogen wat er nodig is om jouw droomhuis sfeer te geven!

Verbouwingsplan

Inspiratie voor je huis, die je opdoet in tijdschriften of online, kan leiden tot chaos in je hoofd. Of erger, stress tijdens een verbouwing. Zet je inspiratie doelgericht om in een concreet verbouwingsplan. Zodat jij die aansprekende stijl met succes vertaalt in een fantastisch thuis.

3 reacties

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.