Stek Woon & Lifestyle Magazine
Keukeninrichting

5 tips voor de ideale keukeninrichting

We willen allemaal het liefst onze droomkeuken. Voor iedereen is de ideale keukeninrichting anders. Droom jij van een kookeiland of juist die mega grote eettafel waar je urenlang aan kan zitten? Of allebei? In de afgelopen jaren zijn de eisen die aan keukens gesteld worden flink veranderd. Was jaren geleden de woonkamer het ‘centrum’ van de woning, tegenwoordig heeft de keuken de meest prominente rol op zich genomen en willen we een ideale keukeninrichting.

Open woonkeuken

Tot 20 jaar geleden werden de meeste woningen gebouwd met een gesloten keuken. In de keuken was plek om te koken. Misschien kon je er nog net een klein tafeltje kwijt. Maar dat was het. Tegenwoordig dromen de meeste mensen van een open woonkeuken. Lekker koken, terwijl iedereen gezellig aan tafel schuift. Of je vrienden een wijntje drinken aan het kookeiland.

1. Muur doorbreken

Om je keuken te openen is er vaak een doorbraak in een wand nodig. In veel gevallen is deze muur dragend. Laat een aannemer of constructeur bepalen of een muur dragend is. Een dragende muur ondersteunt de constructie erboven. Vloer, wanden of het dak steunen op de muur. Je kan een dragende muur vervangen door een dragende (stalen) balk. Om een optimale overgang te bereiken is het belangrijk deze stalen balk zo goed mogelijk weg te werken in het plafond. Het plafond loopt dan in één lijn door. Houd de resterende muurdelen waarop de dragende balk ligt zo klein mogelijk. Of vervang ze door bijvoorbeeld een stalen kolom. Voor de aannemer een lastigere klus maar voor jou een mooier beeld.

2. De ideale keukeninrichting

Een keuken moet niet alleen mooi zijn. Een praktische indeling werkt het best. Voor je begint met het maken van een indeling is het belangrijk goed op een rij te hebben wat er in jouw keuken niet mag ontbreken. Aan de hand van je wensen kan je gaan schuiven met de mogelijkheden. Denk daarbij altijd hoe jij je keuken het liefst gebruikt. Zo sluit jouw keuken zo meteen helemaal aan op jouw wensen.

3. Voldoende bergruimte

Potten, pannen, keukenmachines en een flinke voorraad; zorg dat je in je keuken voldoende ruimte hebt om al je spullen op te bergen. Heb je in je keuken te weinig plaats om alles kwijt te kunnen? Maak dan een prettige kast in de buurt van je keuken. Bijvoorbeeld in je hal.

Ideale keukeninrichting

4. Kookeiland; ja of nee?

Een keuken met kookeiland is voor veel verbouwers een droom. Realiseer je wel: Een kookeiland neemt veel ruimte in beslag. Met name omdat je er goed omheen moet kunnen lopen. Er is een grote kans dat een kookeiland voor jouw keuken niet de handigste oplossing is. Wellicht biedt een schiereiland mogelijkheden. Op je aanrecht staan vaak losse apparaten en andere spullen. Denk aan een messenblok, koffiemachine, peper- en zoutmolen. Deze verzameling toont op een kookeiland snel rommelig. Combineer je kookeiland met een hoge wand voor je apparatuur. Als je daarin een nis opneemt heb je direct plaats voor de spullen op je aanrecht.

5. Keuken met uitzicht

Wat is er mooier dan een woonkeuken aan je tuin? De relatie met buiten heeft een grote invloed op de sfeer binnen. Des te meer openheid, des te vloeiender je keuken en tuin in elkaar overlopen. Met openslaande deuren en glazen puien bereik je optimaal zicht op je tuin. In de zomer wordt je tuin zelfs een verlengstuk van je keuken.

Hoofdfoto: Souraya Hassan | Binti Home

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.