Of je nou een doorgewinterde doe-het-zelver bent of twee linkerhanden hebt: zelfs de kleinste klus in huis kan soms voelen als een grote opgave. En nu de lente is aangebroken, staan ook de jaarlijkse voorjaarsklussen weer op de stoep. We geven 5 tips voor klussen zonder kopzorgen – en vertellen hoe een passende woonverzekering daarbij kan helpen.
1. Veiligheid voorop
Zorg, voordat je je mouwen opstroopt, dat de kans op ongelukken zo klein mogelijk is.
Gereedschap
Check of je apparatuur voldoet aan de vereiste CE-richtlijn en controleer de scherpte van je stanleymes of zaag. Hou een emmer water bij de hand als je met een gasbrander werkt. En hou een boormachine altijd met twee handen vast.
Werkplek
Zorg dat je werkplek opgeruimd is en dat er niets in de weg staat waar je over kunt struikelen. Ventileer en verlicht de ruimte goed.
Bescherming
Draag veiligheidsschoenen met verstevigde neuzen als je gaat slopen. Gebruik, waar nodig, ook een veiligheidsbril en gehoorbeschermers.
Wees slim bij schade
Hoe voorzichtig je ook bent, er kan altijd iets misgaan. Met een inboedelverzekering krijg je in geval van nood direct hulp bij schade aan je inboedel. Ook zijn je spullen in huis verzekerd tegen schade door brand, rook, schroeien, storm, diefstal, neerslag en lekkage. Als je kiest voor all risk wordt inboedelschade door vallen, stoten of een ander ongelukje in de woning eveneens gedekt.
2. Hou het luchtig
Zowel voor je eigen gezondheid als die van je woning is het belangrijk om je huis voldoende te ventileren. Hiermee voorkom je schimmelvorming en haal je meer schone lucht in huis. Controleer je ventilatieroosters of raamroosters, zowel binnenshuis als buitenshuis, op verstoppingen en stofophopingen.
3. Kom van dat dak af
Pak er een stevige ladder bij voor de periodieke schoonmaak van je dak. Zorg dat de ondergrond stabiel is en de ladder circa 60 centimeter uitsteekt boven de plaats waar je gaat werken. Bevestig de ladder aan het dak en klim met twee handen omhoog.
Verwijder oude herfstbladeren, mos, takjes en ander vuil uit de dakgoten. Door bladvangers en bolroosters bij de afvoer te plaatsen, voorkom je dat de afvoer verstopt raakt. Controleer ook het dak mosvrij is en of de dakpannen nog goed vastzitten.
4. Vertroetel je groen
Nu ook de tuin weer begin te leven en bloeien, valt er buitenshuis volop te werken en snoeien. Geef je wintergroene planten voeding. Loop het gras na en trek mos eruit met een verticuteerhark. De takken en het verwijderde mos kun je in een lege hangmand leggen, zodat vogels ze kunnen gebruiken voor hun nestje.
5. Stop verstoppingen
Haal ook de spreekwoordelijke bezem door de afvoerleidingen om zeepresten, kalk en haar te verwijderen. Zo voorkom je verstoppingen. Verstopte leiding? Probeer het probleem eerst te verhelpen met een ouderwetse ontstopper. Of maak de sifon handmatig leeg (gebruik handschoenen en zet een raampje open!). Werkt dit niet? Gebruik dan een chemisch ontstoppingsmiddel of bel een loodgieter.
Reageer