Stek Woon & Lifestyle Magazine
9 keer snoepen van je eigen eetbare bloemen | Stek Magazine

9 keer eigen eetbare bloemen

Ben jij ook zo dol op kleurige bloemen in je tuin of op je balkon? Wil je dubbel plezier? Zaai of plant dan bloemen die je kunt eten. Ik geef je 9 mooie eetbare bloemen en heerlijke tips.

Eetbare bloemen zelf kweken | Stek Magazine | Moesmeisje

Tip 1: Komkommerkruid

Kommerkommerkruid, ook wel borage genoemd, is simpel om zelf te kweken. Je kunt de blaadjes rauw eten, bijvoorbeeld in een salade of op een belegd broodje. Ze smaken zoals de naam al zegt naar komkommer. De prachtige blauwe bloemetjes zijn ook eetbaar en smaken net zoals het blad fris en licht. Deze eenjarige plant bloeit de hele zomer en trekt veel bijen en vlinders aan. Tegelijkertijd houdt komkommerkruid plaagdieren weg bij je andere bloemen en planten. De plant zaait zichzelf makkelijk uit, want de zaadjes overleven de vorst. Met een plekje in de lichte schaduw kan deze plant ook leven. Een ideale start van jouw eetbaren bloemen in eigen tuin.

Bloemen om te eten zelf kweken | Stek Magazine | Moesmeisje

Tip 2: Viooltjes

Deze zoete bloemen zie je wel vaker in restaurants of op foodblogs. Ze zijn er in allerlei kleuren en je kunt ze rauw eten in een salade of als garnering. Of je versiert er een taart of cupcakes mee. Suikeren is ook een leuke manier om ze te verwerken. Zo komt de kleur extra mooi uit. Viooltjes zijn er in allerlei soorten en maten: met groot en klein blad, een- of meerkleurige bloemen en vroeg- en laatbloeiende. Goed nieuws: ze zijn allemaal eetbaar. Combineer dus vroege en late bloeiers, zodat je altijd wat te snoepen hebt. Maar let op: viooltjes uit de supermarkt of het tuincentrum zijn vaak bespoten. Eet dus alleen biologische of viooltjes die je zelf zaait.

Eetbare bloemen zelf kweken | Stek Magazine | Moesmeisje

Tip 3: Goudsbloem

Een van mijn favoriete bloemen, die ik behalve in mijn geveltuin ook in mijn moestuin zet. Ze smaken lichtkruidig, met een klein pepersmaakje. Voordeel van deze bloem: hij houdt zijn smaak ook in warme gerechten. Je kunt er bijvoorbeeld je rijst mee kleuren in plaats van het dure saffraan. Maar hij staat ook prachtig in salades of in kruidenboter. Zelf droog ik de bloemblaadjes en maak er kruidenthee van. Ze bloeien van mei tot en met november en in een zachte winter kunnen ze zelfs langer doorgaan. Ze zaaien zichzelf heel makkelijk uit, dus een keer zaaien en je kunt eeuwig vooruit. In de (moes)tuin houden ze bovendien mieren weg.

Leestip:

In mijn blog ‘6 nuttige bloemen in de moestuin’ lees je welke bloemen nuttige insecten aantrekken en plaagdieren afstoten. Ook handig voor in een gewone tuin.

Koken met bloemen | Stek Magazine | Moesmeisje

Tip 4: Korenbloem

Nog zo’n uitzaaier is de prachtige blauw/paarse korenbloem met een mild-zoete, iets bittere smaak. Korenbloem doet het eigenlijk overal goed: in salades, thee, ijs en kruidenboter. Of vries ze in met water als ijsblokje. Superleuk voor de zomer. De bloemen zijn ook prima geschikt als snijbloem en blijven in een vaas heel lang goed. Wat wil je nog meer?
Korenbloemen bloeien al in het voorjaar en houden dat tot soms wel september vol als het weer een beetje meezit. Vlinders, bijen en hommels zijn dol op deze plant. Wees dus voorbereid op lekker veel gezoem om je heen.

Eetbare bloemen zelf kweken | Stek Magazine | Moesmeisje

Tip 5: Kamille

Een mooie plant met lieflijke, witte bloemetjes met een geel hart. Ook goed in pot te kweken. Je hebt twee soorten kamille: de échte die sterk en zoet ruikt en een eenjarige plant is en de Roomse kamille, een vaste plant. Je kunt ze allebei gebruiken om thee van te zetten en mee te stomen, maar ik zou zeker voor de echte eenjarige variant gaan. Kamille werkt kalmerend en verzachtend. De plant bloeit van mei tot eind september en ook deze plant is een ware bijenmagneet. Voordeel: je kunt hem ook op een plekje met wat minder zon neerzetten. Ze worden dan wat hoger en bloeien iets minder uitbundig.

Bloemen die je kan eten | Stek Magazine | Moesmeisje

Tip 6: Oost-Indische kers

Een makkelijk te kweken plant die het leuk doet in potten en bakken (de rankende variant) en in borders (de niet rankende variant). Ik vind het zelf een prachtige plant, zowel de bladeren als de bloemen in het rood, oranje en zachtgeel. Van deze plant kun je alles eten: de bladeren, bloemen en zelfs het zaad. De bladeren en bloemen smaken licht peperig, een beetje zoals rucola. Lekker door de sla dus. De zaden kun je gebruiken om ‘kappertjes’ mee te maken. Ook in de (moes)tuin hebben ze een handige functie: ze trekken luizen aan waardoor je je andere planten spaart. Ze overleven die luizen trouwens prima.

Ze bloeien lekker lang: van juni tot en met oktober en soms nog wat langer bij mooi weer.

Bloemen die je kan eten | Stek Magazine | Moesmeisje

Tip 7: Vlambloem

Zoet zoet zoet. Dat is de vlambloem. Zowel qua geur als smaak. De bloemen zijn er in allerlei kleuren: van wit, roze en paars tot allerlei pasteltinten. Er zijn wel 70 soorten, met ook verschillende bladeren. Genoeg keuze dus. Ze zijn heerlijk om vers te eten door ijs of een fruitsalade, maar je kunt ze ook suikeren en gebruiken op taarten. Alleen eraan ruiken is ook al een feest. Groot voordeel: veel soorten zijn is winterhard en komen in het voorjaar weer op. Scheelt je weer zaaien. De bloeitijd verschilt per soort. De ene soort bloeit al in maart, maar de meeste anderen vanaf april. Sommige soorten bloeien tot in de herfst. Let dus goed op welke soort je kiest. Vlinders zijn groot fan van deze plant.

Bloemen die je kan eten | Stek Magazine | Moesmeisje

Tip 8: Bieslookbloem

Wie kent het niet: bieslook. Een plant verwant aan prei, knoflook en ui. En dat proef je. De stengels zijn heerlijk fris door een salade of kruidenboter. Maar ook op een gepofte aardappel met crème fraiche of op asperges. Let op: de stengels die in bloei staan (van juni tot en met juli), zijn vaak taaier. Eet dus vooral de jonge sprietjes. Ben je te laat? Geen man overboord, ook de mooie lila-kleurige bloemen zijn eetbaar en fleuren je salade op. Of je laat de bloemen staan. De bijen zullen je dankbaar zijn. Het jaar erop komt de bieslook gewoon weer op. Opnieuw zaaien is dus niet nodig. Doet het ook prima in een pot of bak en heeft aan een paar uurtjes zon per dag genoeg.

Bloemen die je kan eten | Stek Magazine | Moesmeisje

Tip 9: Dropplant

De naam zegt het al: dit is een plant die geschikt is voor liefhebbers van drop. Met name de bladeren ruiken hiernaar als je erover heen wrijft. De smaak heeft iets weg van zoete anijs. De bladeren zijn heerlijk in salades, kruidenboter of pesto. Maar je kunt het ook in cake, koek en pannenkoeken stoppen of thee van zetten. Deze inheemse plant is een ware attractie voor bijen en vlinders. Laat dus ook wat bloemen voor hen over. Die bloeien van juli tot september en kunnen paars, blauw of wit/groen zijn. Een mooie plant voor in de border. De plant zaait zich flink uit. Wil je dit niet, haal dan in het voorjaar gewoon de nieuwe plantjes weg. Lees ook 7 x zomers fruit uit eigen tuin


Tips:

Op de site Tastyblooms.nl vind je nog veel meer eetbare bloemen. Leuk om inspiratie op te doen. Zelf kies ik altijd voor biologische zaden of planten. Helemaal als je ze zelf opeet. Maar ook bijen en vlinders zijn blij met gifvrije bloemen.

Kim-Nelissen | Stel Magazine

Ik ben Kim Nelissen, heb een eigen tekstbureau en woon middenin Utrecht stad. In een klein beneden-appartement met een stadstuintje. Met mijn website moesmeisje.nl wil ik laten zien dat je geen enorme moestuin nodig hebt om toch eigen verse groenten te eten. Met goed plannen, de zaaiafstanden niet altijd te nauw nemen en op een slimme manier jouw groentes kiezen, is er meer mogelijk dan je denkt. In deze rubriek deel ik al mijn tips met jou.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.