Stek Woon & Lifestyle Magazine

Buitenkeuken in stadstuin

In hartje Amsterdam toverde tuinarchitect Erik Knops, Knops Tuindesign, een stadstuin om in een oase van rust. Het resultaat is een plek om te genieten van culinaire hoogstandjes die in de buitenkeuken worden bereid.

Elegante stadstuin

Een kleine stadstuin die alles biedt wat een grote tuin ook heeft: relaxen, lekker eten en ieder seizoen genieten. Knops Tuindesign ontwierp deze hoogwaardige buitenruimte op slechts 6 bij 7 meter. Verschillende zones maken het mogelijk om de tuin zowel overdag als ’s avonds in alle seizoen te gebruiken. De tuin heeft een lounge, een zithoek bij de haard en een buitenkeuken waar verse kruiden binnen handbereik zijn. Daarbij zorgt het volledig automatisch lamellen dak ervoor dat je van de zon kan genieten maar ook droog zit als het regent.

Sfeervolle tuinverlichting

De verlichting speelt een essentiële rol. De bomen en gevels zijn sfeervol uitgelicht en vanachter de maatwerk panelen schijnt een sfeervolle gloed. Ook de zwevende trappen zijn voorzien van verlichting waardoor een speels hoogteverschil ontstaat. Hierdoor, en door de toepassing van contrasten lijkt de tuin optisch groter. Extra verbinding ontstaat door de natuurstenen strips, de houten gevelbekleding, de grijze elementen, de keramische tegels en de zwarte accenten.

Buitenkeuken

Een grote eyecatcher in de tuin is de buitenkeuken van COOXS, waarbij de donkere tinten mooi aansluiten op de zwarte accenten van gepoedercoat zwart aluminium, die door in tuin zijn gebruikt. Voor het werkblad van de buitenkeuken koos Knops Tuindesign voor de materialen van Cosentino. In dit geval Dekton Laurent. Deze kleur is geïnspireerd op de natuursteen Port Laurent en is een opvallende verschijning met zijn spectaculaire donkerbruine achtergrond die doorkruist wordt met gouden aders. Dekton© is een innovatief en ultracompact technologisch materiaal, dat is samengesteld uit porselein, glas en kwarts. Het profiteert van een hoge sterkte en veelzijdigheid en is perfect buiten te gebruiken omdat het niet gevoelig is voor weersinvloeden. Daarnaast is het vlek- en krasbestendig en brand- en hittebestendig; deze eigenschappen maken het ideaal voor toepassing in een buitenkeuken.

Materialen

Er is gekozen voor een combinatie van verschillende materialen om het gevoel van zonering te versterken in deze kleinere tuin. Daarbij is gebruik gemaakt van keramische tegels voor het terras en in verstek als traptreden. Afrormosia voor de vlonder en houten elementen van de erfafscheiding. Het overige deel van de erfscheiding en de maatwerk buitenhaard met houtopslag zijn bekleed met natuursteen strips, kleur grijs-kwartsiet. De metalen panelen tegen de wanden zijn speciaal op maat gemaakt voor deze tijd en worden via de achterzijde extra benadrukt door indirect licht. 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.