Stek Woon & Lifestyle Magazine
Plantenwinkels Het Oosten Aalsmeer

Tropische planten in Hollandse tuinen

De afgelopen jaren is er een opmerkelijke trend zichtbaar in Nederlandse tuinen: de populariteit van tropische planten. Deze exotische flora, die normaal gesproken in warme en vochtige klimaten te vinden is, wint steeds meer terrein in het koele Nederlandse klimaat. Maar wat maakt tropische planten zo aantrekkelijk, en hoe kunnen ze gedijen in ons gematigde weer?

tropische planten in Hollandse tuinen tips

De aantrekkingskracht van tropische planten

Tropische planten brengen een gevoel van exotisme en vakantie in onze tuinen. Hun levendige kleuren, opvallende vormen en weelderige bladeren voegen een uniek element toe dat traditionele Nederlandse tuinen vaak missen. Bovendien bieden deze planten een manier om de tuin te personaliseren en een unieke uitstraling te geven.

Aanpassing aan het Nederlandse klimaat

Hoewel Nederland bekend staat om zijn gematigde klimaat met koude winters en natte zomers, kunnen veel tropische planten verrassend goed gedijen. Dit is grotendeels te danken aan innovaties in tuinieren, zoals het gebruik van kasjes, potten die binnen kunnen worden gehaald, en speciale bescherming tegen vorst. Daarnaast is het weer in Nederland de afgelopen decennia milder geworden, wat de teelt van tropische planten vergemakkelijkt.

Voorbeelden van tropische planten voor Hollandse tuinen

Hieronder volgt een lijst van tien tropische planten die populair zijn in Nederlandse tuinen en goed gedijen in ons klimaat:

 • Trachycarpus fortunei (Chinese waaierpalm): Deze winterharde palm kan temperaturen tot -15°C weerstaan, waardoor hij ideaal is voor het Nederlandse klimaat.
 • Musa basjoo (Japanse vezelbanaan): Hoewel deze banaan geen eetbare vruchten produceert, voegen de grote, exotische bladeren een tropisch gevoel toe.
 • Dicksonia antarctica (Australische boomvaren): Deze varen kan goed tegen de kou en heeft een indrukwekkende, tropische uitstraling.
 • Canna indica (Indische bloemriet): Bekend om hun felle bloemen en grote bladeren, gedijen deze planten goed in vochtige, zonnige plekken.
 • Hedychium gardnerianum (Kahili-gember): Deze plant produceert prachtige, geurige bloemen en kan enige vorst verdragen.
 • Colocasia esculenta (Olifantsoor): Met zijn enorme bladeren is deze plant een echte blikvanger in de tuin. Hij houdt van vochtige grond en halfschaduw.
 • Fatsia japonica (Vingerplant): Deze winterharde plant heeft grote, glanzende bladeren en kan goed tegen schaduw en kou.
 • Passiflora caerulea (Blauwe passiebloem): Deze klimplant heeft exotische bloemen en kan lichte vorst verdragen, ideaal voor beschutte plekken.
 • Phyllostachys aurea (Gouden bamboe): Deze snelgroeiende bamboe is winterhard en kan dienen als een tropische haag of solitair.
 • Brugmansia (Engelentrompet): Bekend om hun grote, hangende bloemen, kunnen deze planten enige kou verdragen en voegen een dramatisch effect toe aan de tuin.

Tips voor het kweken van tropische planten

Om tropische planten succesvol te laten groeien, is het belangrijk om rekening te houden met een paar essentiële tips:

 • Bodem en drainage: Zorg voor goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.
 • Beschutting: Plant tropische planten op beschutte plekken, beschermd tegen harde wind en vorst.
 • Water geven: Tropische planten hebben vaak meer water nodig dan inheemse soorten, vooral tijdens droge periodes.
 • Winterbescherming: Gebruik vliesdoek, stro of mulch om wortels te beschermen tijdens koude winters.

De trend van tropische planten in Nederlandse tuinen is een boeiende ontwikkeling die zowel esthetische als ecologische voordelen biedt. Met de juiste zorg en bescherming kunnen deze exotische schoonheden floreren en onze tuinen omtoveren tot kleine paradijsjes, ongeacht het Nederlandse klimaat. Dus waarom niet een beetje tropische flair toevoegen aan jouw tuin en genieten van het exotische groen het hele jaar door?

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.