Bij een moestuin denk je misschien aan de standaard groenten zoals sperzieboontjes, wortels, andijvie en bietjes. Maar er is zoveel meer mogelijk. Wist je dat je van veel groenten prachtige varianten hebt in de meest prachtige kleuren? Ik geef je wat leuke tips, zodat jij een waar kleurenspektakel in je (moes)tuin kunt maken.
Toen ik net startte met moestuinieren kocht ik alleen standaard zaden in. Ik wist niet beter dan dat boerenkool groen was. Zo ligt ie toch ook in de winkel? Nu ik een paar jaar verder ben, is het een sport om zoveel mogelijk bijzondere varianten van groenten te kweken. Het ziet er geweldig uit al die kleuren door elkaar. Echt net een kunstwerkje. Stiekem wordt mijn moestuin daardoor ook een beetje een siertuin. Welke aparte groenten heb ik er allemaal instaan?
1. Rode boerenkool
Dit was de eerste bijzondere variant die ik kweekte: rode boerenkool. Eigenlijk is het meer paars, maar toch. Echt prachtig als je het combineert met de standaard groene boerenkool. Wel jammer: als je hem kookt, wordt ie weer groen. Daarom doe ik hem rauw in de oven, dan blijft ie wel paars.
2. Chioggia bietjes
Wauw, deze bietjes zijn echt prachtig met hun roze en witte binnenkant. Eet je ze rauw als salade, dan blijven ze het allermooist. Naast deze bietjes heb je ook nog gele bieten. Ik kweek ze alle drie voor een kleurig feestje op mijn bord. Qua smaak zijn de rode bieten het meest aarde-achtig.
3. Rode bladmosterd
Een heerlijk pittig plantje om te eten als salade of om te stoven/wokken, wat jij maar wilt. Deze variant Red Giant heeft bijzonder blad met een groen-rode tekening erop. Tip: zaai ook wat paarse mizuna en zet het door elkaar. De combinatie van het gekartelde blad van de mizuna en het ronde blad van de bladmosterd maakt het een echt kunstwerkje.
4. Regenboogwortels
Wortels in allerlei kleuren: oranje, paars, wit, roze. In de moestuin zelf zie je er niets van, want tsja wortels groeien nu eenmaal onder de grond. Maar eenmaal op je bord, is het echt een prachtig gezicht al die kleuren bij elkaar.
5. Wit/rode radijsjes
Je hebt ze in ronde vorm en langwerpig: radijsjes met een witte onderkant. Zoveel aparter dan de standaard rode radijsjes. De smaak is gewoon hetzelfde, maar ze zien er stukken leuker uit. Je hebt ook nog witte radijsjes die van binnen knalroze zijn. Te koop bij onder andere Tuinjoop. Ik ben fan!
6. Paarse sprouting broccoli
Deze heb ik dit jaar voor het eerst gezaaid. Broccoli die geen grote stronk krijgt, maar allemaal kleine, losse roosjes en dan in de kleur paars. Ik kan niet wachten tot ik ze begin volgend jaar kan oogsten. Voordeel: terwijl de groene broccoli al is afgestorven, kun je in de winter nog van deze plant oogsten, want je zaait hem pas in de zomer.
7. Paarse koolrabi
Ook een nieuwkomer voor mij: paarse koolrabi. Vergeet die saaie witte; de paarse is zoveel mooier. Afwisselen is ook een mooi gezicht. Bizar om opeens zo’n paarse knol omhoog te zien poppen. Het lijkt bijna nep. Ik heb ze rauw gegeten als salade. Heerlijk!
8. Regenboogsnijbiet
Dit is echt een van de makkelijkste en meest veelzijdige groenten in de moestuin: snijbiet. Kweekte ik in het begin alleen de gewone groene, nu ga ik altijd voor de regenboogsnijbiet. Maandenlang de meest geweldige kleuren in je moestuin: de stelen zijn geel, wit, rood, roze, oranje. Het blad ziet er ook verschillend uit: van groen tot een soort donkerrood. Erg mooi!
9. Paarse tuinbonen
Dit jaar had ik ze voor het eerst: paarse tuinbonen. Wauwwww. De plant kreeg rood/roze bloemen in plaats van wit en de tuinbonen zelf waren ook prachtig. Ik had afwisselend gewone en deze paarse in een rijtje gezet en het was een waar kunstwerkje die witte en roze bloemen naast elkaar. En op mijn bord zagen die groene en paarse bonen er ook leuk uit.
10. Gele courgette
Vergeet de groene courgette, geel is zoveel gaver. Heerlijk tussen het groene blad van de plant. Je hebt langwerpige gele courgette, maar ook bolcourgette als je het nog bonter wil maken. Ideaal om te vullen en in de oven klaar te maken.
Ik hoop dat je nu wat leuke inspiratie hebt opgedaan. Wil je weten wat mijn favoriete adresjes zijn om biologische zaden te kopen? In mijn blog Biologische zaden voor jouw moestuin: 5 goede adressen deel ik ze met jou. Wil je echt een kunstwerk van je (moes)tuin maken? Zaai dan niet in rijtjes maar maak allerlei vormen: rondjes, sterren, wat jij maar wilt! Geniet van jouw kunstwerk aankomend seizoen!
Ik ben Kim Nelissen, heb een eigen tekstbureau en woon middenin Utrecht stad. In een klein beneden-appartement met een stadstuintje. Met mijn website moesmeisje.nl wil ik laten zien dat je geen enorme moestuin nodig hebt om toch eigen verse groenten te eten. Met goed plannen, de zaaiafstanden niet altijd te nauw nemen en op een slimme manier jouw groentes kiezen, is er meer mogelijk dan je denkt. In deze rubriek deel ik al mijn tips met jou.
Meer tips en inspiratie nodig? Je vindt me onder andere op:
Reageer