Stek Woon & Lifestyle Magazine
Overkapping bouwen | Stek Magazine

Een overkapping bouwen in vier stappen

Een overkapping bouwen is een droom van veel tuinbezitters. Of je nu een kleine of grote tuin hebt, een beschutte plek is altijd een mooie toevoeging. Je kan er al in het prille voorjaar uit de wind zitten en in de zomer lekker in de schaduw. Omdat er zo veel keuze is zetten we vier stappen voor je op een rijtje die je kunnen helpen om de mooiste oplossingen te vinden.

Stap 1: Inspiratie overkapping

Voordat je begint met het concreet maken van het bouwen van jouw overkapping, is het belangrijk dat je de sfeer bepaalt. Ga je bijvoorbeeld een verlengde van je woonkamer maken, dan is mooi als het helemaal past in de stijl van jouw gevel en van je interieur. Begin met het verzamelen van plaatjes. Maak een nieuw board aan op Pinterest en pin zo veel mogelijk inspiratiebeelden. Denk nog even los van de formaten maar kijk vooral welke stijl en sfeer jou aanspreekt en past bij jouw huis en tuin. Ga jij voor de Ibiza look of kies je voor strakke materialen?

overkapping bouwen in 4 stappen

Stap 2: De juiste ruimte

Nu je de sfeer in kaart hebt gebracht is het van belang om te gaan kijken wat je precies wilt doen met jouw overkapping. Is het bedoeld om een zitje uit de wind te hebben of wil je er bijvoorbeeld ook uitgebreid kunnen eten? Moet er een werkruimte zijn om de barbecue voor te bereiden of juist een plek zijn om te loungen? Allemaal elementen die je moet weten voor een overkapping kopen Zo weet je straks zeker dat je genoeg ruimte hebt voor hetgeen je graag wil. Vergeet overigens ook niet alvast de puntjes mee te nemen voor de inrichting. Denk hierbij aan een aansluiting voor gewenste verlichting, verwarming en of watertoevoer. Ook kun je een terrasoverkapping nodig hebben als opslagruimte omdat het bijvoorbeeld in plaats van een schuur komt. Houd dan ook rekening met opbergruimte voor onder andere kussens en tuingereedschap.

Stap 3: Juiste plaats overkapping

Je weet precies wat je met jouw overdekte buitenruimte wil doen. Dan is het nu tijd om te gaan kijken naar de beste plek of misschien had je die al in gedachten. Houd bij het bepalen rekening met de ruimte die je nodig hebt maar ook met de stand van de zon. Ander punt waar je rekening mee moet houden is of je er een vergunning voor nodig hebt of in ieder geval een melding moet maken bij de gemeente dat je een overkapping bouwt. Dit is het geval wanneer je deze plek als hoofdwoning gaat gebruiken, wanneer het meer dan de helft van je tuinoppervlakte beslaat of wanneer het groter is dan 30 vierkante meter. Hetgeen ook meespeelt is of jouw overdekte terras zichtbaar is vanaf de straat en niet hoger is dan drie meter.

Stap 4: Keuze terrasoverkapping

Zoals ook omschreven in stap 1 moet de sfeer van jouw nieuwe overkapping passen in de stijl van jouw huis. Je kan kiezen voor simpele oplossingen maar ook voor een ware tuinkamer. Een uitbreiding van je huis en een luxe toevoeging op je tuin. Bekijk goed welke materialen aansluiten. Zo heb je de keuze uit glazen schuifwanden of een aluminium zijwand. Ook voor het dak zijn er diverse keuzes zoals polycarbonaat of een glazen dak. Alles is op maat te laten maken en te bestellen. Zo geniet je nog meer van buiten!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.