Ben jij ook zo dol op aardbeien, frambozen, bessen en ander zomerfruit? Jammer dat ze in de winkel altijd zo duur zijn. Gelukkig kun je veel zomerfruit uit eigen tuin telen, zelfs in een klein stadstuintje of op je balkon Ik geef je wat leuke tips.
Sappig en zoet
Om teleurstellingen te voorkomen: belangrijk voor veel fruit is zon. Als jouw tuin of balkon helemaal in de schaduw ligt, dan zou ik er niet aan beginnen. Je hebt echt wel een flink aantal uur zon nodig om sappig en zoet fruit te krijgen. Heb jij zo’n lekker zonnig plekje? Hieronder een handig lijstje om zomerfruit uit eigen tuin te telen.
1. Framboos
Framboos is een makkelijke fruitsoort om mee te beginnen. De struik stelt niet veel eisen aan de grond. Je koopt hem bij een kweker of in het tuincentrum en kunt hem het beste tussen oktober en april in je tuin zetten. Je hebt zomerframbozen en herfstframbozen. Als je van allebei een struik erin zet, heb je maandenlang frambozen uit eigen tuin. Ik heb in april twee frambozenplanten in pot gezet. Dat schijnt prima te gaan en ze doen het inderdaad nog steeds goed. Ook geschikt voor je balkon dus. Let op: ze moeten wel ergens tegenop kunnen klimmen. Denk aan het schutting of muur. Heb je daar geen plek voor, dan is er ook een speciale framboos voor pot die laag blijft.
2. Aardbeien
Deze zet ik zelf altijd in pot of bak, zodat de aardbeien niet wegrotten zodra ze de bodem raken. Ook heb je dan minder kans op vraat van slakken en pissebedden en ander gespuis. Zet je ze in de volle grond, leg dan stro onder de planten. Het makkelijkste is om gewoon wat (biologische) aardbeienplantjes in het tuincentrum te kopen. Na verloop van tijd maken ze uitlopers. Die kun je in een apart potje zetten en zo heb je weer nieuwe stekjes. Gemiddeld gaat een aardbeienplant 3 jaar mee. Daarna wordt de opbrengst steeds minder. Je hebt twee soorten aardbeien: doordragende en eenmalige. Van de doordragende kun je oogsten van juni tot oktober. Je krijgt dan per keer een kleine oogst. Bij de eenmalige heb je in juni/juli heel veel oogst in 1 keer.
3. Druiven
Voor druiven heb je flink wat plek nodig, want ze kunnen flink groot worden. En ze hebben steun nodig van een muur, schutting of pergola. Heb je een balkon? Dan zijn er ook druivensoorten op stam speciaal voor in een pot. Kies voor de soort die jij het lekkerst vindt: wit of rood. Er zijn tig verschillende soorten druiven en elke plant heeft zijn eigen oogsttijd, maar reken op de nazomer. Je kunt zelf een druivenplant kopen, maar ook een stekje bij iemand vragen. Je knipt dan een gezonde scheut af, dipt hem in stekpoeder en zet hem in stekgrond. Dat doe je het beste tussen december en februari als de plant in rust is. Naast zo eten, is het ook leuk om zelf druivensap of zelfs wijn te maken. Zo geniet je het hele jaar van je zomerfruit uit eigen tuin.
4. Blauwe bes
Dit fruit is niet voor alle tuinen even geschikt. De blauwe bes heeft namelijk een echt zure grond nodig. Kleigrond is dus niet geschikt. Oplossing: teel ze in pot. Ook hier heb je weer soorten die compact en laag blijven en in een pot kun je de grond zo zuur maken als je zelf wilt. Tuinturf is bijvoorbeeld heel erg geschikt om de pot mee te vullen. Wat je ook kunt doen is potten/kuipen ingraven in je tuin. Bessen kun je het beste in oktober/november of februari/maart in je tuin zetten. Geef ze het ze liefst geen kraanwater maar regenwater want in kraanwater zit vaak te veel kalk, waardoor de zuurgraad afneemt. Bessenstruiken hoef je niet te leiden. De gewone soorten kunnen wel 1,5 meter hoog en breed worden, dus houd daar rekening mee.
5. Abrikoos
Het is een gokje, maar als het lukt ontzettend leuk: je eigen abrikozen telen. Omdat dit fruit al in februari/maart bloeit kunnen de bloem-knoppen bij een strenge winter kapotvriezen. Je zet ze dus het beste tegen een zonnige en beschutte muur op het zuiden. Als je voor een klein blijvende soort kiest, is een kas of serre ook een goed idee. Rassen die geschikt zijn voor Nederland zijn bijvoorbeeld Clara, Nancy en Kuresia. De beste planttijd is februari. De oogst valt tussen half juli en half augustus. Helaas krijg je in Nederland gemiddeld maar eens in de drie jaar abrikozen aan je boom. Maar tussendoor kun je gelukkig genieten van de mooie bladeren in de zomer en herfst.
6. Vijg
Met de steeds zachtere winters zie je ook meer vijgenbomen in Nederlandse tuinen verschijnen. Mijn broertje heeft er ook een en die doet het prima in zijn zonnige en beschutte stadstuin. Let op: de boom kan wel zo’n vier meter hoog worden. Meestal heb je in juni/juli al een kleine oogst van vruchten van vorig jaar die in de winter aan de struik zijn blijven zitten. In het najaar komt de echte, grote oogst. Je kunt een vijgenboom kopen of ergens bedelen om een stekje. Dat kan het beste in de zomer. Knip dan een jonge tak van ongeveer 1 cm dik af die al wel deels verhout is. Deze zet je in speciale stekgrond of potgrond met de helft zand.
7. Japanse wijnbes
De relatief onbekende Japanse wijnbes is een leuke zomervrucht voor beginners. Hij lijkt qua uiterlijk een beetje op een framboos, maar dan kleiner. Hij groeit op bijna elke grond én kan ook op een iets meer schaduwrijke plek staan. De struik wordt flink groot, dus je kunt hem het beste laten klimmen tegen een hek, muur of schutting. Ik ken ook mensen die hem in pot telen en dat gaat verrassend goed. De beste planttijd is van oktober tot maart, maar in pot gekweekte planten kun je het hele jaar in de grond zetten. Van eind juni tot eind augustus kun je genieten van heerlijke rode zoetzure besjes die je bijna nergens in de winkel vindt.
Zomerfruit uit eigen tuin
Je ziet het: genoeg keuze dus! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de appel, aalbes, kruisbes en rode bes. Geniet van jouw zomerfruit uit eigen tuin.
Ik ben Kim Nelissen, heb een eigen tekstbureau en woon middenin Utrecht stad. In een klein beneden-appartement met een stadstuintje. Met mijn website moesmeisje.nl wil ik laten zien dat je geen enorme moestuin nodig hebt om toch eigen verse groenten te eten. Met goed plannen, de zaaiafstanden niet altijd te nauw nemen en op een slimme manier jouw groentes kiezen, is er meer mogelijk dan je denkt. In deze rubriek deel ik al mijn tips met jou.
Reageer