Stek Woon & Lifestyle Magazine
Droomtuin

Zo maak je van jouw tuin een droomtuin!

Met zo’n heerlijke warme zomer, kunnen we vaak genieten van de tuin. Maar wat maakt een tuin een droomtuin? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Het ligt er helemaal aan hoe je je tuin gaat gebruiken en inrichten. We zetten even wat stappen voor je op een rijtje.

#1 Wat doe jij in je droomtuin?

Het allerbelangrijkste om van jullie tuin een droomtuin te maken is het in kaart brengen hoe je de tuin wil gebruiken. Heb je verhuisplannen of heb je een kavel gekocht? Breng dan niet alleen in kaart hoeveel kamers je nodig hebt maar vooral ook alle eisen waar jouw tuin aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende ruimte voor kinderen om te spelen waar je je niet elke minuut zorgen hoeft te maken dat er een bal door de ramen gaat. Zo hebben we ooit een binnenkijker gefotografeerd die naast hun tuin een voetbalkooi realiseerden. Dit moet toch wel de droomtuin zijn van elk kind! Natuurlijk is een zwembad(je) ook geweldig als je de ruimte hebt maar met een eigen speelveld kun je het hele jaar door lekker voetballen, tennissen en basketballen.

Andere items voor het gebruik van je tuin zijn bijvoorbeeld de grootte van de zithoek, een eettafel, een overkapping of veranda, een buitenkeuken, een buitendouche, beplanting, een kas om zelf groente en fruit te kweken, een vijver en eventuele (extra) opslagruimte in de vorm van een tuinkast of schuur. Kortom, bedenk van te voren goed waar de tuin voor gebruikt gaat worden zodat je genoeg ruimte hebben voor al jouw wensen.

Droomtuin

#2 De ligging van de tuin

We willen natuurlijk allemaal het liefst een tuin op het Zuiden met lekker veel zon. Voor de inrichting van je tuin is het heel belangrijk om de ligging goed te bekijken. Wil je ’s morgens graag een ontbijtje in de zon? Dan is dat een goede plek voor een zitje. Ligt je tuin niet heel gunstig voor veel uurtjes zon? Denk dan eens aan een overkapping of veranda. Dan kun je toch lekker lang van buiten genieten. Ook belangrijk voor de ligging is de keuze voor beplanting. Niet alle planten doen het heel goed wanneer ze of uren in de zon staan of juist alleen maar in de schaduw staan.

Droomtuin

#3 Stijl van je droomtuin

Waar we voor ons interieur druk aan de slag gaan met plattegronden en moodboards willen we dat voor de tuin wel eens vergeten. Maar juist ook voor een droomtuin is een goede plattegrond heel belangrijk voor de inrichting en later ook om de stijl te bepalen. Heb je een heel modern huis? Dan zijn strakke tuinmeubels en siergrassen een mooie combinatie. Bedenk ook voor je tuin een kleurenpalet. Neem net als voor binnen 5 basistinten zoals de kleur van je tegels of houten vlonder, het groen van de planten, de kleur van je meubels, de schutting en de kleur van je huis. Vul dit aan met 3 kleuren die sfeer maken in je tuin. Deze kun je met beplanting zoals zomerbloeiers, met potten en plaids, kussens en andere mooie accessoires laten terugkomen. Zo heb je straks een prachtig geheel!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.