Stek Woon & Lifestyle Magazine
Woonbeurzen en tuinbeurzen | Stek Magazine

Tuintip: opsluiten van sierbestrating tuin

Net zoals de vloer in de woonkamer voor een groot deel de sfeer binnen bepaalt, geldt dat ook voor buiten. En naast een mooie uitstraling moet je er natuurlijk ook comfortabel kunnen zitten, tafelen en bewegen. Tijd voor een paar praktische tips voor sierbestrating tuin in de lente.

 

# 1 Zelf sierbestrating leggen

Voor wie een beetje handig is en houdt van doe-het-zelven, kan overwegen zelf een sierbestrating aan te leggen. Het is echter wel een behoorlijke klus! Dit handige stappenplan kan daarbij helpen.

Net zoals de vloer in de woonkamer voor een groot deel de sfeer binnen bepaalt, geldt dat ook buiten. En naast een mooie uitstraling moet je er natuurlijk ook comfortabel kunnen zitten, tafelen en bewegen. Tijd voor een paar praktische tips voor sierbestrating tuin in de lente.

Voorbereiding sierbestrating

  • Breng in kaart waar je bestrating nodig hebt in de tuin. Denk hierbij aan de overgang van binnen naar buiten waarbij je een terras hebt bij je openslaande deuren. Een handig pad naar je terras, schuur of om je kliko weg te brengen is ook geen overbodige luxe. Houd bij een terras voor een tafel en stoelen rekening met een goede ruimte voor bijvoorbeeld een barbecue en de nodige loopruimte eromheen.
  • Meet de tuin op en teken je terras en tuinpaden op schaal. Houd hierbij alvast rekening met de grootte van je tegels zodat je niet eindeloos hoeft bij te zagen.
  • Aan de slag! Graaf de grond af tot ongeveer 15-20 centimeter diep waar je de bestrating gaat aanleggen.
  • Vervolgens stort je een laag ophoogzand van minimaal 10 centimeter. Gebruik een lange lat om het glad te maken. De laag zand zorgt voor een fundering zodat het niet snel verzakt.

Leggen van sierbestrating

  • Een belangrijk onderdeel van een goede veiligheid en comfort van je bestrating zijn zogenaamde opsluitbanden van beton. Zij vormen het kader waarin je de tuintegels gaat leggen. Ze zorgen ervoor dat de bestrating efficiënt wordt opgesloten zodat kieren en gaten geen kans krijgen. Ook voorkomt het dat je tegels gaan verschuiven. Zorg ervoor dat je de opsluitbanden goed aanstampt zodat regelwater geen uitweg vindt en je terras verzakt. Opsluitbanden zijn verkrijgbaar is verschillende maten, kleuren en uitvoeringen. Neem een kijkje bij de specialist opsluitbanden van betondingen.nl voor de juiste keuze en jarenlang plezier van jouw sierbestrating.
  • Leg vervolgens binnen de kantopsluiting de tegels. Gebruik een rubberen hamer om de tegels vast te leggen. Zorg voor zo’n 3 millimeter ruimte tussen de tegels voor het uitzetten bij warmer weer bijvoorbeeld. Vergeet niet om de bestrating regelmatig te controleren met een waterpas!
  • Tevreden over het resultaat? Strooi dan nog een paar grote scheppen voegzand over je terras en of pad, veeg aan met een bezem en het zand vindt vanzelf de weg.

# 2 Tegels sierbestrating tuin

Bedenk vooraf goed welke uitstraling je tegels moeten hebben en ook welke functionaliteit. Voor een pad bij de schuur kun je wellicht voor een goedkopere, standaard betontegel kiezen en voor je terras een wat duurdere natuursteentegel. Ook heel mooi is om de vloer van je woonkamer door te laten lopen in de tuin of om die kleur en materiaal terug te laten komen.

#3 Trends tuintegels

Alles mag in 2019 best iets minder strak. De natuurtuin is helemaal in waar ook de planten de ruimte krijgen in plaats van strakke borders. Hetzelfde geldt voor de tegeltrends. Een pad mag gekronkeld door de tuin lopen en een terras mag een trendy patroon hebben. Ook mozaïek tegels zien we terug in de tuintrends voor een mediterrane look. Wij worden er vrolijk van!

Net zoals de vloer in de woonkamer voor een groot deel de sfeer binnen bepaalt, geldt dat ook buiten. En naast een mooie uitstraling moet je er natuurlijk ook comfortabel kunnen zitten, tafelen en bewegen. Tijd voor een paar praktische tips voor sierbestrating tuin in de lente.

Heb je een kleine tuin? Denk dan vooral groot. Een kleine tuin lijkt optisch veel groter met een tegel van formaat dan kleine tegeltjes. Kortom, ga aan de slag met een goede tekening, materialen en tegen de tijd dat het lente is, zit jij op je nieuwe terras!

Sierbestrating tuin | Stek Magazine | Tuinontwerp

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.