Even de drukte van alledag achter je laten? Mijn tip: start met moestuinieren. Heb je geen idee hoe te beginnen? Met deze 10 groenten kan het eigenlijk niet mis gaan. Moestuinieren is een heerlijke manier om even los te komen van de dagelijkse beslommeringen. Even niet met je hoofd bezig zijn, maar lekker met je handen. Voor mij is het echt een rustmoment middenin de hectiek van mijn werk, mijn chaotische huishouden en alles wat verder nog moet. Zodra ik die tuinhandschoenen aantrek (tip: koop vrolijke!), glijdt de stress van mijn schouders. Wil je ook een moestuin beginnen? Met mijn tips ga je in ieder geval goed van start!
Ik fiets in de pauze vaak even naar de moestuin om te ontspannen.
Jouw eigen groenten
Het is natuurlijk gewoon ontzettend leuk om iets te zaaien en een paar weken of maanden later jouw eigen groente op je bord te hebben liggen. Ik word er elke keer weer blij van. Vaak smaakt het ook zoveel beter dan groente uit de supermarkt. De tomaten zijn veel zoeter en de sla smaakt niet naar chloor (zoals die uit zakjes wel doet). En je kunt groenten telen die je bijna nergens kunt vinden, zoals palmkool, snijbiet, winterpostelein en raapsteel. Dus ik zeg: een moestuin beginnen is echt een goed idee!
Wat voor moestuin?
Een moestuin beginnen heeft verschillende mogelijkheden. Heb je een eigen tuin en kun je daar een stuk vrijmaken waar het redelijk zonnig is? Dan zou ik daarvoor gaan. Heb je net zoals ik een te kleine tuin of alleen een balkon? Dan is een moestuin beginnen in potten en/of bakken de oplossing. Je kunt ook kijken of je ergens een volkstuintje kunt huren of net zoals ik een mini-moestuintje in een buurttuin kunt krijgen. Genoeg opties dus.
Tip voor jouw moestuin in potten of bakken: kies ook voor groentes die de lucht in gaan zoals komkommer of sugarsnaps.
Zon of schaduw?
Dan is het tijd voor stap 2: welke groenten zijn geschikt? De keuze aan moestuingroenten is echt enorm. Ik ga je dus een beetje helpen. Als je een zonnige moestuinplek hebt, dan kun je eigenlijk elke groente zaaien: van tomaat tot komkommer en van sla tot boerenkool. Heb je een plek met veel schaduw, dan zijn vruchtgewassen niet zo’n goed idee. Groenten als tomaat, peper, paprika en aubergine houden van lekker veel zon en gedijen niet goed in de schaduw. Maar bladgroenten zoals sla en snijbiet doen het vaak weer prima met wat minder zon. Er zijn dus genoeg mogelijkheden.
Ook snijbiet doet het prima met wat minder zon.
Groenten voor beginners
Ben je een echte beginner? Start dan met groenten die praktisch niet kunnen mislukken (behalve als je in staat ben om een cactus te laten overlijden, dan kun je misschien beter een andere hobby kiezen). Ik geef je 10 tips voor beginnersgroenten. Deze groenten kunnen ook allemaal prima in een grote pot of bak staan.
• Rucola
• Raapsteel
• Peper
• Pluksla
• Aardbei
• Snijbiet
• Sugarsnap
• Tuinboon
• Winterpostelein
• Mesclun (slamix)
Met rucola, peper, tuinboon, snijbiet en sugarsnap kun je nu al beginnen. Meer weten over de zaai, plant- en oogsttijden van al deze groenten? En wat voor bemesting ze nodig hebben? Ik heb een speciale pagina gemaakt waarin je alle info per groente vindt. Hier kun je ook inspiratie opdoen voor andere groenten, zoals courgette, komkommer en tomaat. Want ook als beginner, kun je deze groenten prima proberen. Je moet een klein beetje kennis hebben over de bemesting (deze vruchtgroenten zijn veelvraten), maar het is geen hogere wiskunde. Gewoon proberen dus.
Winactie
Om je een beetje op weg te helpen, mag ik namens biologische zaadhandel de Bolster vijf verschillende zakjes met zaden weggeven. Doe mee!
Veel moestuinplezier!
Reageer