Heb jij het idee dat je gehoorschade opgelopen hebt? Dan is het belangrijk dat je snel en adequaat handelt, klik hier voor meer over gehoorschade. Wij zetten de belangrijkste tips op een rijtje, zodat jij weet hoe te handelen in geval van gehoorschade.
Wanneer spreken we van gehoorschade?
Voordat we beginnen over wat te doen wanneer je gehoorschade opgelopen hebt, is het eerst belangrijk vast te stellen waar we het over hebben wanneer we spreken van gehoorschade. In je oren bevinden zich trilhaartjes. Deze bewegen onder druk van geluid. Deze trilhaartjes geven dan weer signalen door aan onze hersenen. In het geval deze haartjes overbelast zijn door te hard geluid bijvoorbeeld. Of slijten door toedoen van ouderdom gaan deze trilhaartjes kapot. In dit geval spreken we van gehoorschade. Gehoorschade kan dus ontstaan door ouderdom maar ook door te lange blootstelling aan harde geluiden. Door bijvoorbeeld machines of een luid concert.
Wie kan je helpen?
Wanneer je gehoorschade opgelopen hebt wil je natuurlijk dat iemand hier zo snel mogelijk naar kijkt. Je hebt in dit geval een aantal opties. Je kunt terecht bij de KNO (Keel, neus- en oorarts) arts. Of je kunt terecht bij je huisarts, een hoorspecialist, audioloog of bij een hoorcentrum. Afhankelijk of je last hebt van zogenaamd perceptief gehoorverlies of conductief gehoorverlies kun je direct geholpen worden door een arts of hoorspecialist. Indien je last hebt van perceptief gehoorverlies zul je echter vaak doorverwezen worden naar een audicien of hoorspecialist. Zij zullen je verder helpen en in veel gevallen helpen een gehoorapparaat uit te zoeken.
Perceptief gehoorverlies of acute gehoorschade
Om te bepalen waar je heen moet of hoe snel je hulp moet zoeken is het belangrijk na te gaan hoe acuut de symptomen kwamen. Wanneer je last hebt gekregen van acute symptomen, zoals oorsuizen, een piep of gevoelige oren, is het belangrijk zo snel mogelijk hulp te zoeken. Binnen de eerste drie dagen na de symptomen kan namelijk nog zo veel mogelijk gered worden. Het is belangrijk dat je binnen deze drie dagen zo snel mogelijk contact zoekt met huisarts en/of KNO–arts. Een KNO-arts kan je direct helpen. Kun je hier niet terecht? Ga dan naar de spoedafdeling van je lokale ziekenhuis.
Langere termijn last van gehoorschade
Heb je al langere tijd last van gehoorschade en is het meer een sluimerend gevoel? Raadpleeg dan eerst de huisarts. Mocht het nodig zijn kan de huisarts je altijd nog doorverwijzen naar de juiste personen. Ook kun je wanneer je al langer last hebt van een sluimerend gevoel terecht bij een hoorspecialist of audicien, vaak kun je hier sneller terecht. Zij kan dan snel en effectief een test doen. Zodoende wordt direct ingeschat hoe het met je gehoor gesteld is en welke vervolgstap je het best kunt ondernemen. Mocht de schade definitief zijn, dan kan het nog steeds nodig zijn langs te gaan bij de KNO-arts om ook eventueel de oorzaak te onderzoeken.
Behandeling voor perceptief gehoorverlies
Wanneer dan vastgesteld is dat je gehoorschade opgelopen hebt wordt er bekeken wat de beste behandeling of oplossing is. Schade in het binnenoor is onomkeerbaar, in dit geval spreekt men vaak van perceptief gehoorverlies. Vaak krijg je dan een hoorapparaat aangemeten. Mocht je last hebben van een andere vorm van gehoorschade, dan kan het zijn dat er een medische ingreep uitgevoerd wordt. In het geval van sommige aandoeningen kan dit effectief zijn. Voor gevallen als tinnitus of perceptief gehoorverlies is dit echter niet mogelijk, dit is definitief. Hier zul je, eventueel met of zonder hulpmiddelen, mee leren omgaan.
Reageer