Stek Woon & Lifestyle Magazine
Plankjes ophangen | Stek Magazine

Veiligheid tijdens het klussen is van groot belang

Voor de één kan een klusje niet groot genoeg zijn, voor de ander is het ophangen van een lamp al een uitdaging. Wanneer je twijfelt is het natuurlijk altijd verstandig om vakkundig advies te vragen maar er zijn best wat klusjes waar iedereen eigenlijk makkelijk aan begint. Welke klussen we vooral zelf uitvoeren? We zetten ze op een rijtje. En niet onbelangrijk, we geven je er praktische tip bij om te zorgen voor veiligheid tijdens het klussen.

# 1 Muren en kozijnen schilderen

Met stipt op nummer 1: sauzen van muren en schilderen van houtwerk. We draaien kennelijk onze (klus)handjes niet om voor een nieuw kleurtje op de muur. Als we een nieuwe woning betrekken dan blijkt dat we eerst alle muren en plafonds wit schilderen. Op zich geen gevaarlijk klusje natuurlijk maar let hierbij wel op eventuele giftige stoffen. Je kan verf op waterbasis kopen met als voordeel dat het sneller droogt, niet vervelend ruikt en snel overschilderbaar is. En natuurlijk makkelijk afwasbaar. Bij niet watergedragen verf is het verstandig om werkhandschoenen te dragen en eventueel een kapje voor je mond. Dat laatste is ook geen overbodige luxe als je vooraf flink moet schuren! Als bescherming bestaan er kapjes voor verschillende soorten fijne stof. Deze hebben allerlei soorten effectieve filters.

Veiligheid tijdens het klussen | Plankjes ophangen | Bowork

# 2 Decoratie en lampen ophangen

Een ander veelvoorkomend klusje in huis, is het ophangen van lampen, posters, gordijnrails, plankjes en ga zo maar door. We hangen al met al best veel op. En dat lijkt super simpel maar toch kan er nog best iets fout gaan. Een paar handige gereedschappen voor veiligheid tijdens het klussen, zijn geen overbodige luxe. Neem bijvoorbeeld een metaaldetector. Wanneer je per ongeluk in een waterleiding boort, heb je ontzettend veel schade. Dat is het ophangen van die ene leuke lijst ook weer niet waard. Spoor dus vooraf op of er geen (verborgen) leidingen lopen. Zoals bijvoorbeeld wanneer je een kastje gaat ophangen in de badkamer of op het toilet. Daarnaast is een spanningzoeker echt een musthave voor de do-it-self klusjes in huis. Zo kun je precies bepalen waar de elektriciteit zich bevindt. Schakel bij het ophangen van verlichting altijd de stroom uit. Een andere tip: gebruik een goede ladder en ga niet op een wankele stoel of krukje staan!

Tuinpad aanleggen | Stek Magazine

# 3 Klusjes om het huis

Voor het leggen van een terrasje, vlonder of plaatsen van een schutting, is de gemiddelde huiseigenaar ook wel enthousiast. Het lijkt ook vaak allemaal eenvoudiger dan wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat. En je hebt er ook behoorlijk wat gereedschap en voorbereiding voor nodig. Laten we als voorbeeld het aanleggen van een terras nemen of het betegelen van een stukje voor- of achtertuin. Allereerst is goed opmeten van belang en er moet aardig wat aarde uitgegraven worden. Een waterpas is essentieel voor deze klus. Ook voor de veiligheid tijdens het klussen buiten kun je beter goed voorbereid zijn. Denk hierbij aan stevige werkschoenen die tegen een stootje kunnen. Je bent al gauw bezig met behoorlijk zwaar materiaal! Benieuwd waar je de nodige spullen kunt bestellen? Neem eens een kijkje bij bowork.nl Zo kun straks heerlijk genieten van een mooi eindresultaat!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.