Stek Woon & Lifestyle Magazine
Je huis verbouwen praktische tips | Stek Magazine

Bezig met het verbouwen van je huis: hier moet je op letten!

Je hebt een mooi koophuis op het oog maar het voldoet niet aan je perfecte plaatje. Of je huidige woning staat nog steeds in je ideale buurt maar voldoet niet meer aan je woonwensen. Het kan zijn dat de woning gedateerd is, je altijd al dat kookeiland had willen hebben of een tweede badkamer hoog op je wensenlijst staat. En misschien offer je wel graag een stukje van je tuin of terras op voor een grotere woonkamer of die garage waar je al je buitenspullen in kwijt kan. Wat de reden ook is: lees een paar van onze tips waar je op moet letten als je bezig bent met het verbouwen van je huis.

Verbouwen van je huis | Praktische tips | Stek Magazine

Verbouwen van je huis op papier

Stel dat die droomkeuken hoog op je lijstje staat om te verbouwen. En dan ook graag die gave stalen zwarte openslaande deuren naar de tuin. Je hebt al heel wat plaatjes verzameld voor het verbouwen van je huis en helemaal in je hoofd hoe het moet worden. Leg al die plaatjes eens even op zij voordat je aan de slag gaat met het verbouwen van je huis. Zet allereerst op papier wat exact je wensen zijn. Welke apparatuur moet er in je keuken komen, ga je voor de allernieuwste technische innovaties, op welke wijze ga je koken, hoeveel kastruimte heb je nodig? Maak een complete lijst van je wensen zonder alvast na te denken over de kleuren en materialen. Zo voorkom je dat je uiteindelijk niet je droomkeuken realiseert omdat je budget al op is gegaan aan de stalen deuren.

Verbouwen van je huis | Praktische tips | Stek Magazine

Meten is weten

Dit klinkt als een ‘open deur’ maar breng al je wensen in kaart op een overzichtelijke plattegrond. Mogelijk is dat kookeiland wel je ideaal maar kun je hierdoor niet die dubbele ijskast kwijt… Geef per item op je wensenlijst een cijfer van 1 tot 5 wat je het meest belangrijk vindt. Zo kun je de juiste keuzes maken voor het verbouwen van je huis. Bij het maken van een plattegrond, breng je ook in beeld waar alle leidingen liggen en of er mogelijkheden zijn deze te verleggen zodat je alle apparatuur die je wenst ook daadwerkelijk kan plaatsen.

Verbouwen van je huis | Praktische tips | Stek Magazine

Budget vaststellen

Online zijn er de nodige checklijsten te vinden voor het verbouwen van je huis. Bepaal vooraf goed het budget wat je beschikbaar stelt voor je verbouwing en hoe dit gaat financieren. Twijfel je of een verbouwing meerwaarde geeft aan je huis? Vraag dan eerst advies aan een makelaar of taxateur. Bij het opstellen van het budget moet je rekening houden met elk detail. Ook hier kun je waardes aangeven om zo te bepalen hoeveel budget je waaraan gaat besteden. Die ‘state of the art’ designkast op maat kan tot gevolg hebben dat je een wat goedkopere oplossing voor de vloer moet bedenken. Vraag in dit traject ook alvast offertes aan. Moeten er veel leidingen worden omgelegd of nieuwe leidingen worden aangebracht? Zorg vooraf dat je precies weet hoeveel die kosten zijn. Reserveer ook voldoende budget voor de afwerking zoals deurkrukken, plinten, verlichting, stucwerk en schilderwerk.

aanschaffen van nieuwe stoelen | Stek Magazine

Vergunningen

Ga je een nieuwe badkamer plaatsen in de bestaande ruimte? Dan heb je geen vergunning nodig. Maar voor een garage, uitbouw of tuinhuis is dat meestal wel nodig. Vraag deze tijdig aan omdat het wel even kan duren eer deze goedgekeurd is. Ook een thuiswerkplek wordt steeds belangrijker. Wie weet droom jij van een praktijk aan huis, geef je kookworkshops of heb je ambities om een atelier te beginnen. Wil je een stukje aanbouwen of een apart entree creëren voor een winkel aan of naast je huis? Dan heb je hier ook een bedrijfsvergunning voor nodig. Niet iedere woning mag ook als bedrijfsruimte gebruikt worden. En andersom geldt dat natuurlijk ook. Koop je een voormalig bedrijfspand en wil je dat verbouwen tot woonhuis? Ga bij de betreffende gemeente na wat de stemming van het pand is en wat de mogelijkheden zijn.

Uitvoeren verbouwing

Je weet ondertussen precies wat je wil verbouwen. Het budgetoverzicht is helemaal klaar en de financiering is rond. De materialen zijn uitgezocht en besteld dus de grote verbouwing kan beginnen! Neem je een aannemer in de hand? Dan zal deze alle benodigdheden hebben. Ben je zelf handig en wil je die kosten besparen? Investeer dan wel in professionele spullen! Het bespaart je een hoop tijd en frustratie. Een goede voorbereiding is het halve werk. Vaak kun je apparatuur of een steiger tijdelijk huren. Onmisbaar bij het verbouwen van je huis zijn bouwlampen. Zeker als je het vooral moet hebben van de avonduren! Een goede investering is led bouwlampen kopen Zo kun je ten alle tijden van de dag nauwkeurig en met voldoende licht werken!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.