Stek Woon & Lifestyle Magazine
zolder

Slim verbouwen voor meer ruimte

Slim verbouwen? Met deze tips haal je het meeste uit jouw verbouwing. Het is namelijk niet altijd nodig om uit te bouwen. Kijk eerst eens goed naar de ruimte die je hebt en hoe je die slim(mer) kan indelen.

Meer ruimte door slim verbouwen


Je gezinssituatie wijzigt of je kinderen worden groter. Te weinig slaapkamers, onvoldoende bergruimte. Kortom; je leefruimte staat op exploderen en jouw geduld ook. Je hebt grote behoefte aan meer woonoppervlak. Verhuizen naar een nieuwe woning ligt misschien voor de hand. Maar is dat realistisch? Een uitbouw voor wat extra meters kan, maar is toch ook zonde van je tuin. Heb jij ook een ruimteprobleem? Stop voor je rigoureuze en kostbare stappen onderneemt. En neem eerst je huis eens goed onder de loep.

De oplossing ligt niet altijd in een uit- of aanbouw

Zonder kostbare uitbreiding van je huis is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Door de indeling van je woning net anders te organiseren ontstaan er vaak verrassende mogelijkheden. Aangrenzende ruimten bij je woonruimte betrekken kan ook een goede oplossing zijn voor je ruimtegebrek. Hal, bijkeuken, berging, zolder of garage. Allemaal potentiële mogelijkheden om je woonruimte te vergroten.

140519_mp279

Reorganiseer je indeling voor optimaal ruimtegebruik


Door de indeling van je huidige huis anders te organiseren kan er een zee van ruimte ontstaan. Op een plattegrond van je woning is meestal snel te zien waar de onbenutte vierkante meters zich bevinden. Een grote hal, loop- en bergruimten; het zijn plekken waar nog wel eens wat vanaf te snoepen is. Ook het verplaatsen van ruimtes kan tot verrassend resultaat leiden. Het lijkt misschien omslachtig om je badkamer of keuken te verplaatsen. Maar als je daarmee wint aan gebruiksoppervlak is het zeker de moeite waard! Vergeet niet je van tevoren goed te verdiepen in leidingverloop en draagconstructie.

Koppel ruimtes


Door aangrenzende ruimtes met elkaar te koppelen kan je enorm veel ruimtelijkheid winnen. Denk bijvoorbeeld aan het betrekken van je ongebruikte garage bij je woonkamer. Of bouw je bijkeuken en kleine keuken om tot één lekkere woonkeuken. Vraag een aannemer of constructeur om te beoordelen of de muur die je wil verwijderen dragend is. Een dragende muur is te vervangen door een dragende balk in het plafond. Het meest ruimtelijke effect bereik je door de ruimtes zonder belemmeringen in elkaar te laten overvloeien. Zodat je na de verbouwing niet meer ziet dat de situatie ooit anders was. Maak daarvoor de muuropening zo groot mogelijk en laat plafond en vloer in één lijn doorlopen. Voor de aannemer een lastigere klus. Maar voor jou een veel mooier beeld.

Maak je zolder leefbaar


Door je zolder om te toveren tot een bruikbare ruimte voeg je flink wat oppervlak toe aan je huis. Vaak zijn er een aantal aanpassingen nodig om de verdieping bruikbaar te maken. Doe het goed. En maak er een volwaardige plek van. Dit verhoogt niet alleen je woongenot maar ook de waarde van je huis. Een vaste trap maakt de zolderverdieping makkelijk bereikbaar. En daardoor nuttig en gebruiksvriendelijk. Realiseer je dat een trap veel ruimte in beslag neemt. Op de ondergelegen verdieping én op de zolder. Een vliering of zolder is meestal erg donker door gebrek aan daglicht. Om de ruimte leefbaar te maken plaats je extra ramen. Bijvoorbeeld Velux-ramen in de schuine delen. Of een raam op de kopgevel, als dat mogelijk is. Het plaatsen van een dakkapel is relatief goedkoop. En een uitstekende manier om ook nog eens het vloeroppervlak enorm te vergroten. Je zolder isoleren is één van de vereisten voor een aangename ruimte. In de zomer wil je er niet wegbranden. Om over de winter nog maar te zwijgen.

zolder verbouwen tot slaapkamer

Kortom, slim verbouwen…

Er is niet altijd uitbreiding van je woning nodig om die extra vierkante meters te realiseren. Met een kleinschaligere verbouwing kan je hetzelfde resultaat bereiken. Het is zeer de moeite waard de mogelijkheden te bekijken. Je benut het oppervlak van je woning optimaal waarmee je jezelf de hogere kosten van een uitbouw bespaart.

Doen!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.