Stek Woon & Lifestyle Magazine
Parket of laminaat kopen | Stek Magazine

Parket of laminaat? Lees onze 3 tips!

Met een nieuwe vloer heb je weer jarenlang woonplezier. Nu is de keuze in vloeren ontzettend groot. Daarom lichten we er twee soorten uit. Kies je voor parket of laminaat? We geven je drie tips om tot de juiste vloerkeuze te komen.

Parket of laminaat kiezen | Stek Magazine

#1 Gebruik van de vloer

Voordat je een vloer uitkiest op basis van wat je heel mooi vindt, is het verstandig een kleine checklist te maken. Waar moet jouw vloer aan voldoen? Beschrijf allereerst de ruimte(s) waarin de vloer komt. Is dit een ruimte, zoals de woonkamer, die heel intensief gebruikt wordt? Of is het voor een kantoortje waar de vloer niet heel veel te lijden heeft?

Parket of Laminaat | Stek Magazine

Moet de vloer volledig vlekbestendig zijn, tegen een stootje kunnen en bijvoorbeeld tegen water kunnen? Dat zijn allemaal elementen die je mee moet nemen in je keuze. Als we dan kijken naar de keuze voor parket of laminaat dan is het bij laminaat lastiger om beschadigingen weg te werken. Je dient dan de plank volledig te vervangen. Bij parket kun je de vloer opschuren en weer bijwerken. Ook kun je een parketvloer na een paar jaar bijvoorbeeld helemaal opnieuw schuren en lakken of in de olie zetten. Een parketvloer heeft dus wel meer onderhoud nodig dan een laminaatvloer maar gaat wel veel langer mee. Pas wel bij zowel parket of laminaat op met vocht. Beide vloeren kunnen hiervan krom gaan staan.

Laminaat of parket kiezen | Stek Magazine

Sfeer van parket of laminaat

Parket bestaat voornamelijk uit hout en is daarmee duurder dan laminaat. Hout is nu eenmaal een duurdere grondstof. Laminaat planken zijn gemaakt van HDF of MDF. De keuze voor parket of laminaat hangt dus niet alleen af van de gewenste sfeer maar ook van je budget. Overigens is er ook een heel groot prijsverschil in de keuze voor laminaat. Er zijn laminaatvloeren die niet van echt hout te onderscheiden zijn. Over het algemeen blijft laminaat kopen voordeliger dan parket en staat het natuurlijk wel bekend om zijn onderhoudsvriendelijke eigenschappen.

Hoe kies je een vloer | Stek Magazine

Voor de juiste sfeer in huis is de keuze van de kleur van je vloer ook heel belangrijk. Lichte kleuren zorgen ervoor dat een ruimte optisch groter lijkt. Met een donkere vloer en lichte muren zorg je voor een mooi contrast. Dit werkt vooral goed in wat grotere ruimtes. Let ook op de keuze van je plinten. Hiermee maakt het niet uit of voor parket of laminaat kiest. Plinten in dezelfde kleur als de muur maken dat je vloeroppervlak optisch kleiner lijkt en plinten in de kleur van de vloer zorgen voor een optisch groter effect.

Visgraatvloer | Stek Magazine

Leggen van parket of laminaat

Voor zowel parket als laminaat geldt dat je uit verschillende legpatronen kan kiezen. Voor een klassieke uitstraling is het visgraat motief nog altijd immens populair. En wordt het ook steeds weer meer een trend. Een laminaatvloer is over het algemeen eenvoudiger te leggen dan een parketvloer. Vrijwel alle planken van laminaat zijn eenvoudig in elkaar te klikken. Voor een parketvloer heb je iets mee handigheid nodig of kun je het beter uit besteden. Vaak heeft een parketvloer na het leggen ook nog een afwerking nodig en dat heeft laminaat niet. Bij de keuze voor parket of laminaat geldt voor beide opties dat een ondervloer heel belangrijk is. Een geschikte ondervloer zorgt voor isolatie, geluidsdemping en stabiliteit.

Houten vloer keuzes | Stek Magazine

Kort samengevat

Kort samengevat bieden beide vloeren genoeg keuze om een mooie sfeer in elke ruimte te creëren. Laminaat is over het algemeen goedkoper dan een houten vloer maar daarmee is de levensduur ook minder lang. Laminaat is gemakkelijker zelf te leggen. Parket is eenvoudiger te herstellen bij beschadigingen dan laminaat. Beide vloeren zijn op zich gemakkelijk schoon te houden.

Donkere of lichte houten vloer kiezen | Stek Magazine

1 reactie

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.