Stek Woon & Lifestyle Magazine
Vloeren kiezen

Vloeren kiezen: 5 x handige tips

Toe aan een nieuwe vloer, maar moeite met vloeren kiezen? Of je nu gaat voor een gietvloer, tegels of tapijt bij de inrichting van een huis is het kiezen van de juiste vloer misschien wel één van de lastigste keuzes. Stek Magazine helpt je graag bij het kiezen van vloeren. Buiten de sfeer van een vloer en persoonlijke smaak, heeft iedere vloer zijn persoonlijke eigenschappen. En de vloer moet natuurlijk ook passen bij de meubels. Maar waar kan je het beste op letten bij het kiezen van de juiste vloer? We geven je vijf handige tips en voorbeelden.

#1 Vloeren kiezen in een ruimte

De keuze voor een bepaald materiaal is sterk afhankelijk van de ruimte waarin de vloer komt te liggen. In de keuken en badkamer moet je bijvoorbeeld letten op de vochtbestendigheid van de vloer en is hout niet de meest handige keuze. En misschien vind je tapijt in de slaapkamer heel fijn, maar niet handig in de woonkamer. Bepaal dus goed wat je in de ruimte gaat doen en aan welke eisen de vloer moet voldoen.

Vloeren kiezen: 5 x handige tips | Stek Magazine
Vloeren kiezen badkamer | Stek Magazine

#2 Hoe wordt de vloer gebruikt?

In een huis met kinderen of huisdieren maak je waarschijnlijk een andere keuze dan wanneer je alleen woont. Let dan ook goed op praktische aspecten van een vloer en of deze gemakkelijk schoon is te maken. En kijk naar de duurzaamheid. Hoe intensief wordt de vloer gebruikt en hoelang wil je dat hij meegaat? Bedenk ook hoe de vloer moet aanvoelen en breng in kaart of er al vloerverwarming is. Wanneer je graag vloerverwarming wil, check dan of er genoeg ruimte voor is. Een ander belangrijk punt om – wat ruimte betreft – rekening mee te houden, is isolatie. De ene vloer is meer geluiddempend en isolerend dan de andere.

#3 Ruimtelijk effect vloeren

Zoek je een vloer voor een kleinere ruimte? Dan kunnen lichte en koele kleuren ervoor zorgen dat een ruimte optisch groter lijkt. Een lichte vloer reflecteert het licht, waardoor de totale ruimte ook lichter wordt. Ga je ook voor lichte muren? Breng dan contrast aan met een andere tint woonaccessoires zodat het geheel niet te kil wordt. Kies ook niet voor te drukke patronen in een kleine ruimte, dat zorgt er juist voor dat de ruimte klein oogt. Voor een grotere ruimte zorgt een meer donkere teint vloer juist voor sfeer. Een donkere vloer komt ook mooi uit met lichtgekleurde muren en meubels.

Kiezen van de juiste vloer | Stek Magazine
Vloeren kiezen stap voor stap | Stek Magazine

#4 Welke plinten bij welke vloeren kiezen?

Ook niet onbelangrijk: plinten. Kies je plinten in dezelfde kleur als de vloer, dan lijkt het woonoppervlakte groter. Ga je voor plinten in dezelfde kleur als de muur, dan lijkt het vloeroppervlak optisch kleiner. Weet je het niet zeker? Leg dan eerst de vloer en neem wat samples van plinten mee om te bekijken wat het mooiste is.

#5 Overzicht vloeren

Benieuwd naar de mogelijkheden? We geven je hier een overzicht van alle materialen van vloeren.

Vloeren kiezen voorbeelden | Stek Magazine

Kurkvloer
Kurk is een natuurlijk en zeer duurzaam materiaal met een brandwerende en isolerende eigenschappen. Je kunt een kurkvloer in alle mogelijke kleuren beitsen en hij is verkrijgbaar in tegels of als laminaat op een houten rug.

Vloeren kiezen: 5 x handige tips

Natuursteen vloer
Bij een vloer van natuursteen moet je denken aan materialen als leisteen, kalksteen, marmer of graniet. Natuursteen wordt gewonnen in groeven en vervolgens gezaagd en gepolijst. Het materiaal is zeer duurzaam.

Houten vloer

Houten vloer
Hout heeft een lange levensduur en geeft een warme, natuurlijke sfeer aan iedere ruimte. Het grootste voordeel ten opzichte van andere vloeren: met de tijd raakt hout doorleefd en wordt alleen maar mooier.

Gietvloer

Gietvloer
Gietvloeren zijn geschikt voor een modern interieur en zijn bestand tegen slijtage en vlekken. Verder zijn ze makkelijk schoon te maken, ideaal te combineren met vloerverwarming en verkrijgbaar in veel kleuren.

Tapijt

Steentapijt
Steentapijt, ook wel stone carpet of korrelvloer genoemd, is een ruwe kunstharsvloer die is samengesteld uit miljoenen verlijmde, kleine steentjes met kunsthars. De vloer vergt weinig onderhoud, is geschikt voor binnen en buiten en verkrijgbaar in veel kleuren en dessins. Ook geschikt voor de keuken en badkamer.

Betonvloer

Betonvloer
Een betonvloer (minimaal 10 cm dik) is uitermate geschikt voor grote ruimtes zoals een trendy loft in New Yorkse stijl. Een goede afwerkingslaag is belangrijk om de vloer te kunnen onderhouden. In plaats van een echte betonvloer, kun je natuurlijk ook kiezen voor een betonlook.

PVC vloer

PVC vloer
PVC vloeren zijn onderhoudsarm, slijtvast, geluidsarm en warmte isolerend. Tegenwoordig verkrijgbaar in alle mogelijk dessins en in beton- en houtlook. Een betaalbaar alternatief voor bijvoorbeeld een houten vloer en gemakkelijk zelf te leggen.

Houtlook-tegels

Parketvloer
Parket is echt hout en geeft een warme sfeer in een woonkamer. Je kunt kiezen uit vele prachtige houtsoorten en verschillende legpatronen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld visgraatparket. Parket is eenvoudig zelf te leggen en kan worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming.

Laminaat-kleuren

Laminaatvloer
Laminaat is een (vaak) voordelige vloer met houtlook, waarvan de kwaliteit erg wisselt. Voordeel van laminaat ten opzichte van echt hout, is dat behandeling niet nodig is. Een nadeel van laminaat is dat beschadigingen minder snel kunnen worden weggewerkt in tegenstelling tot parket.

Tegelvloer

Tegelvloer
Hoewel je bij een tegelvloer misschien eerder denkt aan de badkamer of keuken, is deze vloer zeker ook heel geschikt voor de woonkamer. Tegelvloeren zijn ook verkrijgbaar in stroken. Daardoor krijgt de vloer een uitstraling van hout, maar het gemak van een tegelvloer.

Fotografie: Binti Home & Gieta Arendsen

3 reacties

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.