In hartje Utrecht bevindt zich deze prachtige gezinswoning. Het gezin wat er nu woont was op slag verliefd op de mooie ruimte en oude details. Het is bijna niet meer voor te stellen dat dit een oude broodfabriek is. Na jarenlange leegstand van de fabriekshal en kantoren werd het pand een gemeentelijk monument waar in totaal zes woningen werden gerealiseerd. Samen met interieurdesign bedrijf The Home Factory vond een ware metamorfose plaats met een ongelooflijk mooi resultaat.

Binnenkijken in een oude broodfabriek
De indeling is net even anders dan we gewend zijn. Je komt binnen in een hal met aangrenzende slaapvertrekken. Via de trap of lift bereik je de eerste verdieping waar het woongedeelte is. De bewoners hebben ervoor gekozen om een groot deel van de bovenste verdiepingsvloer uit de fabriek te halen. Zo ontstond er een vide van zes meter hoog. Vanuit de bovenste verdieping kun je overal de gehele fabriek zien door de geplaatste glaswanden. Door de hoogte te behouden en het gebruik van veel glas, heeft het pand het imposante van de oude broodfabriek met de sfeer van een woonhuis.



Vanuit de bovenste verdieping kun je overal de gehele fabriek zien door de geplaatste glaswanden.


Natuurlijk licht
Op de woonverdieping bevindt zich de luxueuze keuken met een kastenwand van maar liefst 16 meter lang. De wand eindigt in de woonkamer als tv-meubel waardoor keuken en living perfect met elkaar verbonden zijn. Door het plaatsen van een nieuwe harmonicapui is ook dit karakteristieke element bewaard gebleven. “Aangezien de bewoners overdag veel thuis zijn, adviseerde ik om de keuken aan deze zijde te plaatsen”, licht Bianca Mookhoek toe. 12 jaar geleden richtte Bianca ‘The Home Factory’ op waarbij zij zich focust op totaalinterieur. Bianca: “De oorspronkelijke pui van de broodfabriek bevindt zich aan de zijde van de keuken en deze kan helemaal worden opengezet. Het is net alsof de ruimte verandert in een riant balkon. Zo geniet het gezin overdag van veel natuurlijk licht en is het heerlijk om ‘buiten’ te zitten in het vroege voorjaar, zomer en zelfs najaar.”



De wand eindigt in de woonkamer als tv-meubel waardoor keuken en living perfect met elkaar verbonden zijn.


Boutique hotel chique
Aan de zijkant van de keuken bevindt zich een hotelbar waar het gezin gezellig aanschuift tijdens het koken, om te werken of een boekje te lezen. Voor zowel het werkblad in de keuken als de bar is gekozen voor het materiaal Dekton by Cosentino. Door de verbinding met de woonkamer en de verschillende hoekjes is het gezin bij elkaar en kan iedereen toch zijn eigen ‘ding’ doen. Doordat het pand hoog en massief is, is er juist veel aandacht besteed om het sfeervol en warm te maken. Naast de verschillende hoekjes is gekozen voor materialen die de oorsprong van een fabriek eer aan doen maar met een elegante twist. Zoals bijvoorbeeld een betonnen-look behang met een gouden afwerking.

Visgraatvloer vormt warm contrast
De pvc-vloer in visgraatmotief geeft een mooi warm contrast met weer een stoer materiaal zoals het leer van het tv-meubel. Ook het lichtplan heeft een belangrijke rol gespeeld om het pand sfeervol te maken en tegelijkertijd de hoogte van huis te accentueren. De combinatie van een strak ontwerp en knusse, warme lichten past perfect bij de elegante inrichting. Ook de woonwand, ontworpen door The Home Factory, wordt uitgelicht waardoor zowel overdag als ‘s avonds een prachtige constructie is om naar te kijken.

In de keuken bevindt zich een hotelbar waar het gezin gezellig aanschuift tijdens het koken, te werken of een boekje te lezen.

Kunst met een verhaal
De ‘dame’ aan de muur is een opvallende verschijning boven de eettafel. Een kleurrijk kunstwerk mag niet ontbreken in een ‘boutique hotel look’. Omdat kunst heel persoonlijk is, vinden veel mensen het soms de meest lastige aankoop in huis. We vragen de bewoonster daarom hoe zij deze kleurrijke maar perfect matchende beauty gevonden heeft. “We zochten voor de muur in de keuken nog iets bijzonders”, vertelt de eigenaresse van de oude woonfabriek. “Iets persoonlijks en unieks. Alles was zo mooi op elkaar afgestemd dat er eigenlijk nog wat kleur ontbrak. Samen met mijn lieve vriendin Fabienne van Acquoy zijn we gaan brainstormen. Zij maakt echt geweldige kunst! Vooral vrouwengezichten.


Eén van haar vorige kunstwerken vond ik prachtig, dus dat was ons uitgangspunt. Samen hebben we gekeken welke kleuren uit ons interieur we terug wilden laten komen. Dat was zonder twijfel Inchyra Blue; de kleur van de 16 meter lange wand. Maar ook goud, brons, brique & oudroze. En toen moesten we nog de afmeting bepalen. We hebben toen kranten aan elkaar geplakt om te kijken hoe groot het moest worden en hoe het zou uitpakken.” Samen kwamen ze uit op een oppervlakte van maar liefst 2.00 x 1.40 meter. “Ik dacht als dat maar goed gaat”, lacht de bewoonster. “Maar al snel kreeg ik de eerste foto’s van Fabienne binnen. In haar verlof en kraamtijd stond ons schilderij in haar woonkamer. Elke keer als ze even de tijd kon vinden ging ze aan de slag. Met een kleintje in de draagzak ontstond dit prachtige kunstwerk! Elke dag zitten we in de keuken en geniet ik van het schilderij. Het heeft zo mooi uitgepakt; de kleur, de vorm en het formaat. We zijn er ontzettend blij mee.”

De oorspronkelijke pui van de broodfabriek bevindt zich aan de zijde van de keuken en deze kan helemaal worden opengezet.

Klassiek en modern
Het allermooiste van deze chique gezinswoning is de wijze waarop verleden en heden samen komen. Het behoud van de oorspronkelijke elementen en de sfeer van de oude broodfabriek met alle luxe en comfort van nu. De inrichting, materialen en finishing touch zijn met name bedacht door de bewoonster. Ze heeft duidelijk een heel goede feeling voor interieurontwerp en styling. En met de nodige durf om materialen en stijlen te mixen maar wel in perfecte harmonie. Dat bewijst de geslaagde combinatie van een klassieke en moderne woonstijl.



De moderne, minimalistische vormen en het antieke koper en geborsteld goud vormen nu een smaakvol geheel.


Stijlvolle badkamer
Een mooi voorbeeld is naast de keuken en living ook de stijlvolle badkamer. Deze grenst aan de master bedroom. Zwart en taupe blijken maar weer tijdloze kleuren. De lichten stralen door het donkere glas een warme sfeer uit en de zwart gekleurde accessoires hebben een chique look zonder teveel poespas. Ook in de badkamer is gekozen voor een blad van Dekton by Cosentino. De elegante Calex hanglampen. In deze ruimte vormen de zwart en taupe gekleurde elementen een warme, chique basis. Zo’n basis geeft ruimte om diverse stijlen, zoals klassiek en modern, samen te brengen. De moderne, minimalistische vormen en het antieke koper en geborsteld goud vormen nu een smaakvol geheel. Deze oude broodfabriek is een prachtig voorbeeld hoe je met veel liefde en passie oud en nieuw verenigt.


Door de verbinding met de woonkamer en de verschillende hoekjes is ons gezin bij elkaar en kan iedereen toch zijn eigen ‘ding’ doen.

Benieuwd hoe deze woning eruit zag voor de metamorfose? Neem dan een kijkje op instagram en volg het verhaal van dit mooie pand @wonenineenoudefabriek
Reageer