Stek Woon & Lifestyle Magazine
tuinverbouwing

Nieuw dak? Dit zijn de opties die je hebt!

Veel mensen kijken niet op of om naar de constructie van hun dak. Als dit door een vakman in elkaar is gezet, mag je aannemen dat het een stevige constructie betreft. Toch kan het voorkomen dat je de dakconstructie moet vervangen. Wanneer het hout lange tijd blootgesteld is aan water, kan de constructie het dak misschien niet meer dragen. Moet jouw dak vernieuwd worden? Dan kun je kiezen voor eenzelfde soort constructie, maar misschien zijn er ook andere mogelijkheden. Om jou enigszins wegwijs te maken in de wereld van daken, zetten we hieronder een aantal opties voor een nieuw dak op een rijtje.


1) Zadeldak

Doordat een zadeldak bij veel verschillende bouwstijlen past, is dit sinds jaar en dag een populaire daksoort. Dit type dak bestaat uit twee dakvlakken die samen een omgekeerde V vormen. Beide dakvlakken hebben altijd een minimale hellingshoek van vijftien graden. Hierdoor is er vaak behoorlijk wat ruimte beschikbaar onder een zadeldak.

nieuw dak opties

2) Schilddak 

Op het eerste gezicht lijkt een schilddak veel op een zadeldak, maar er zijn wel degelijk verschillen. Zo bestaat een schilddak uit vier dakvlakken. De twee lange vlakken hebben de vorm van een trapezium en beide korte vlakken zijn driehoekig van vorm. Door de vorm is dit type dak bestand tegen harde windstoten. Schilddaken werden vroeger veel gebruikt voor boerderijen, maar er zijn ook mensen die dit type dak voor hun nieuwbouwwoning kiezen.

3) Tentdak

Net als een schilddak heeft een tentdak meestal ook vier zijdes. Dit hoeft overigens niet, want dit type dak kan ook uit meer dan vier zijdes bestaan. De vorm is overigens wel altijd hetzelfde, want iedere zijde is driehoekig. In het midden van het dak komen de punten van ieder dakvlak bij elkaar, waardoor deze daksoort op een tent lijkt.

4) Mansardedak

Als we het over een mansardedak hebben, bedoelen we een dak met geknikte dakvlakken. De onderste dakvlakken zijn steiler dan de bovenste, waardoor er relatief veel ruimte ontstaat onder een mansardedak. Dit type dak wordt vaak gekozen voor huizen met een klassieke uitstraling. Franse kap of gebroken kap zijn andere benamingen die voor deze daksoort gebruikt worden.

nieuw dak opties

5) Lessenaarsdak

Waar de hierboven genoemde daksoorten uit minimaal twee dakvlakken bestaan, bestaat een lessenaarsdak uit één horizontaal dakvlak. Doordat de hellingshoek van dit type dak minimaal 15 graden dient te zijn, loopt het dak schuin af. Hierdoor ligt de ene kant van het dak hoger dan de andere kant.

nieuw dak opties

6) Plat dak

Een plat dak bestaat – net als een lessenaarsdak – uit één horizontaal dakvlak. Er is echter een belangrijk verschil, want de hellingshoek van een plat dak is minimaal 15 graden. Dit type dak wordt vaak gebruikt voor een uitbouw, garage of carport. 

Schakel hulp in van een professional

Twijfel je tussen twee of meer daksoorten? Dan kan een dakdekker in Amsterdam je helpen om de juiste keuze te maken. Zodra je eenmaal weet welk type dak het meest geschikt is, kan zo’n vakman de werkzaamheden bovendien voor jou uitvoeren. Het is ook een optie om de klus uit te besteden aan een aannemer. Hij regelt de benodigde vakmensen en zorgt dat zij hun werk op de afgesproken momenten uitvoeren.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.