Stek Woon & Lifestyle Magazine
Zelf een veranda bouwen | Droomtuin

Onderhoudsvrije woning realiseren? Deze 4 tips komen van pas!

Veel mensen zitten er niet op te wachten om onderhoud aan hun woning uit te voeren. Geldt dit ook voor jou? Geen probleem, want je kunt een onderhoudsvrije woning realiseren. Zoals de naam al aangeeft, is dit een woning waar je weinig tot niets aan hoeft te doen. Klinkt dit jou als muziek in de oren, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Dan komen de onderstaande 4 tips vast en zeker van pas. 

1. Kies voor kunststof kozijnen

Als je in een relatief oud huis woont, is de kans aanwezig dat de kozijnen van hout zijn. Kozijnen werden vroeger namelijk standaard van dit materiaal gemaakt. Tegenwoordig is het vooral kunststof dat de klok slaat. Niet gek, want kunststof gaat langer mee en hoeft minder vaak onderhouden te worden. Zo hoef je dit materiaal bijvoorbeeld niet eens in de zoveel jaar te schilderen, iets wat bij houten kozijnen wel het geval is. Wil je zo min mogelijk onderhoud uitvoeren aan jouw woning? Overweeg dan om houten kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen.

onderhoudsvrije woning tips

2. Denk goed na over de gevelbekleding

Wie een onderhoudsvrije woning wil realiseren, moet goed nadenken over de gevelbekleding. Helaas gebeurt dit lang niet altijd. Doordat veel huizen standaard van bakstenen gebouwd worden, hebben veel mensen de neiging om hier ook voor te kiezen. Hier is op zich niets mis mee, want een gevel van baksteen heeft een lange levensduur. Vind je het wat saai om jouw gehele gevel van baksteen te laten maken? Dan kun je deels voor kunststof gevelbekledingkiezen. Doordat kunststof niet verkleurt onder invloed van zonlicht en tegen water kan, gaat deze gevelbekleding ook lang mee.

3. Overweeg een groter dakoverstek

Ga je een nieuw huis bouwen? Dan overweeg je misschien voor een huis zonder dakoverstek te kiezen. Veel mensen vinden het namelijk een stuk strakker als de rand van het dak niet buiten de gevel uitsteekt. Qua uitstraling is dit misschien mooier, maar voor jouw gevel is het juist beter om voor een groter dakoverstek te kiezen. Hoe verder het dak uitsteekt, des te beter jouw gevel beschermd wordt. Het gevolg hiervan is dat je minder snel onderhoud uit hoeft te voeren aan jouw gevel als je voor een groter dakoverstek kiest. 

onderhoudsvrije woning tips | Styling | Stek Magazine

4. Vergeet de dakgoten niet

Wanneer we het over een onderhoudsvrije woning hebben, denken veel mensen niet snel aan de dakgoten. Toch spelen ook de goten een belangrijke rol. Denk niet alleen na over het materiaal van de goten zelf, maar ook over de manier waarop je ze afwerkt. Vroeger gebeurde dit vooral met hout. Het nadeel hiervan is dat je een gootombouw van hout regelmatig moet onderhouden. De ombouw heeft namelijk veel te lijden onder het wisselende weer. Dit is niet het geval als je voor een kunststof gootombouw kiest.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.