Stek Woon & Lifestyle Magazine
Vakantie in eigen huis | Tuinstijl | Stek Magazine

Hoe maak je een doordacht tuinontwerp: Tips van een tuinarchitect

Een doordacht tuinontwerp vormt de basis voor een prachtige buitenruimte waar je jarenlang van kunt genieten. Of je nu een grote weelderige tuin of een knusse stadstuin hebt, het is belangrijk om enkele essentiële uitgangspunten te hanteren bij het creëren van je ideale buitenruimte.

doordacht tuinontwerp

Bekijk deze tuin

Maak een lijst van de gewenste elementen in je tuin, zoals een speelplek, gazon, kas, moestuin, overkapping en opbergruimte voor gereedschap en accessoires.

Functionaliteit als sleutel

Bij het ontwerpen van een tuin is het cruciaal om na te denken over de gewenste functionaliteiten. Wil je een speelplek voor kinderen? Een stukje gras om te ontspannen? Een kas voor het kweken van je eigen groenten? Een moestuin voor verse kruiden en groenten? Een overkapping voor beschutting tegen regen of zon? En niet te vergeten, opbergruimte voor gereedschap en tuinaccessoires. Door deze aspecten te overwegen, kun je een tuin creëren die perfect aansluit bij jouw levensstijl en behoeften.

Meet de oppervlakte van je tuin en maak aantekeningen van de beschikbare ruimte.

Doordacht tuinontwerp voor een kleine tuin met veel groen | Stek Magazine

Bekijk deze buitenkijker met beachclub tuinontwerp

Grote tuin versus kleine tuin

Het inrichten van een grote tuin vergt een andere aanpak dan het ontwerpen van een kleine tuin. In een grote tuin heb je meer ruimte om te experimenteren met verschillende elementen zoals borders, gazon, bomen en misschien zelfs waterpartijen.

Stek Magazine | Annemieke toont haar tuin: modern, minimalistisch en Scandinavisch

Bekijk dit tuinontwerp met waterpartijen

Een doordacht tuinontwerp voor een kleine tuin daarentegen vraagt om slimme oplossingen zoals verticale tuinen, compacte meubels en slim gebruik van opbergmogelijkheden om het gevoel van ruimte te vergroten. Zoals een zitbank waar je kussens in kan opbergen.

Onderzoek welke planten geschikt zijn voor jouw tuin, rekening houdend met factoren zoals zonlicht en bodemgesteldheid.

Bekijk deze buitenkijker

Plantensoorten en plaatsing

Bij het kiezen van planten voor je tuin is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van je buitenruimte, zoals de hoeveelheid zonlicht en de bodemgesteldheid.

Voer eventuele grondwerkzaamheden uit, zoals het egaliseren van de grond en het verbeteren van de bodemgesteldheid indien nodig.

Populaire plantensoorten voor zonnige plekken zijn onder andere lavendel, rozemarijn en sedum, terwijl schaduwminnende planten zoals varens, hosta’s en hortensia’s het goed doen in de schaduw. Zorg ervoor dat je de juiste plant op de juiste plek plaatst voor een gezonde en bloeiende tuin.

Woonbeurzen en tuinbeurzen | Stek Magazine

Identificeer een geschikte locatie voor je zithoek, rekening houdend met beschutting en uitzicht.

Tuin opknappen | Stek Magazine

De ideale zithoek

Een comfortabele en gezellige zithoek vormt het hart van elke tuin. Kies een plek die beschutting biedt tegen de elementen en waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht op je tuin. Dit kan bijvoorbeeld onder een pergola, bij een knusse haard of gewoon onder een grote boom zijn. Denk ook aan comfortabele tuinmeubelen en gezellige accessoires om je zithoek compleet te maken.

Zorg voor regelmatig onderhoud van je tuin, zoals het besproeien van planten, snoeien van bomen en struiken, en het schoonmaken van meubels en accessoires.

Met deze richtlijnen en tips van een tuinarchitect kun je een functioneel en doordacht tuinontwerp creëren dat perfect past bij jouw wensen en levensstijl. Hieronder volgt een plan waarin je in 10 stappen zelf jouw ideale tuin ontwerpt.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.