Stek Woon & Lifestyle Magazine

Hoe kun je zonneschermen elektrisch bedienen?

Als de dagen weer langer worden en de zon achter de wolken verschijnt, dan gaan we met z’n allen het terras op orde maken. Op naar een mooie en zonnige zomer. Genieten van een hapje, drankje en elkaars gezelschap. Maar ja, dat zinderende zonlicht is niet altijd prettig, soms zit je liever in de schaduw. Met een zonnescherm houd je het aangenaam, toch is er ruimte voor verbetering. Met een elektrisch bedienbaar systeem. Maar hoe werkt dit eigenlijk?

Kun je ieder zonnescherm elektrisch bedienen?

Er zijn veel soorten zonneschermen waarvan de meeste types elektrisch bedienbaar zijn. Er wordt een motor bevestigd aan het mechanisme dat het handmatige werk van je overneemt. Dit vereist uiteraard wel een motor die krachtig genoeg is om een flink zonnescherm te openen en sluiten. Bij de volgende soorten zonneschermen is het meestal mogelijk om ze elektrisch te bedienen:

  • Dichte cassette: Bij dit model kan de behuizing in zijn geheel worden gesloten. Dit zorgt voor optimale bescherming van het doek en de armen.
  • Semi-cassette: Bij dit model wordt het doek beschermd maar de knikarmen klappen buiten de cassette in.
  • Open constructie: Bij dit model is er minder bescherming tegen weer en wind, dit soort zonneschermen wordt vooral aanbevolen onder een dak of op een droge plek.
  • Met volant: Bij dit model is er nog een tweede, hangend doek aan het zonnescherm aanwezig. Zo is er meer beschutting aan de voorzijde. Dit doek kan individueel worden bediend.

Er zijn dus een flink aantal opties te koop, bovenstaande modellen zijn allemaal met een elektrische motor uit te breiden. Deze systemen zijn waterdicht, veilig en krachtig genoeg om grote schermen probleemloos te openen en sluiten.

Zonneschermen elektrisch bedienen tuin | Stek Magazine

Door weer en wind

Het komt helaas regelmatig voor dat een zonnescherm of zelfs de gevel sneuvelt bij een hevige storm. Als het scherm niet tijdig wordt ingeklapt dan kunnen sterke rukwinden het zonnescherm van de gevel trekken. Als je even niet thuis bent en de wind neemt plotseling toe dan heb je dus een probleem. Met een elektrisch systeem kun je dit op meerdere manieren oplossen. Bekijk de website van Somfy voor alle opties.

Als je het systeem via de TaHoma app bedient op je smartphone dan kun je overal ter wereld jouw zonneschermen bedienen. Het kan nog eenvoudiger door een windmeter te koppelen aan het scherm. Als het begint te waaien dan klapt het mechanisme vanzelf in. Dat is ideaal, je hebt er zo geen omkijken meer naar. Naast het risico van wind onder het scherm zal het doek sneller slijten als het altijd open staat. Mocht het scherm nat worden, klap het na de storm dan weer uit om te drogen.

Zonneschermen elektrisch bedienen met een app | Stek Magazine

Meer mogelijkheden met elektrische zonneschermen

Als je toch een zonnescherm hebt om te genieten in de tuin, neem dan enkele extra stappen om er echt een persoonlijk paradijs van te maken. Koppel slimme verlichting met het scherm of gebruik smart speakers voor je favoriete muziek in de tuin. Je kunt de TaHoma van Somfy koppelen met slimme apparatuur van merken als Nest, Hue en nog veel meer!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.