Een warm huis is natuurlijk een belangrijke basis voor een comfortabel thuis. Er kunnen diverse redenen zijn waarom je eens goed wil kijken naar de mogelijkheden van verwarmen. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje om je te helpen kiezen bij het vinden van de juiste radiator.
Waarom een nieuwe radiator
De reden om jouw verwarmingsbronnen eens onder de loep te nemen, kan verschillend zijn. Je gaat bijvoorbeeld een huis bouwen of je bestaande huis verbouwen of renoveren. Een andere keuze voor een nieuwe radiator kan zijn dat je kosten wil besparen op je energierekening. Het vervangen is wellicht een investering maar uiteindelijk kan het je op termijn zeker voordeel opleveren. Ook kan een radiator je interieur moderniseren. Oude klassieke verwarmingen vervangen door strakke design radiatoren geeft elke ruimte een totaal andere en meer hedendaagse uitstraling. Niet alleen de keuze van meubels dragen bij aan een andere look in huis maar zeker ook verwarmingselementen. Zeker wanneer deze prominent in zicht zijn.
De perfecte plaats
Voordat je enthousiast de mooiste designs gaat bekijken, is het van belang om de plaats de bepalen van jouw nieuwe radiatoren. Ga je flink verbouwen of ga je binnenkort een nieuwbouwhuis betrekken? Dan staat het nog helemaal open en is het slim om jouw verwarmingsplan mee te nemen in de allereerste tekeningen. Je hebt nu namelijk nog de keuze hoe je je huis gaat verwarmen. Kies je naast of in plaats van een radiator voor vloerverwarming? Dan moet je uiteraard ook rekening houden met het type vloer. Het materiaal van jouw vloer dient geschikt te zijn om te combineren met vloerverwarming. Let goed op dat het materiaal ook echt voldoende warmte doorlaat als vloerverwarming één van je belangrijkste voorzieningen is om je huis te verwarmen. Een verwarmde vloer is zeker in de winter heel comfortabel. Nooit last van koude voeten en altijd een behaaglijk warme ruimte. Ideaal voor elke ruimte in huis, niet alleen voor in de badkamer. Wil je geen losse radiator? Dan kun je kiezen voor convectors. Deze zijn weggewerkt in de vloer. Zorg er wel voor dat je rekening houdt met voldoende ruimte in je vloeroppervlak. Naast convectors kun je ook kiezen voor losse radiatoren. De meeste ideale plaats voor een radiator is onder ramen of in de buurt van deuren. Daar heb je namelijk het meest last van kou. Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden in jouw (ver)bouwplan is de wijze van aansluiting en waar jouw leidingen en buizen lopen. Naast een verwarmingsbron zelf heb je bijvoorbeeld ook radiator aansluit materiaal nodig zoals koppelingen, ontluchtingssets, radiator kranen en of thermostatische kranen.
Hoeveel radiatoren heb ik nodig?
Als je bepaald hebt voor welk type verwarming je gaat kiezen, is de volgende stap om uit te rekenen hoeveel je nodig hebt. Het berekenen hiervan hangt af van een drietal factoren. Ten eerste moet je de inhoud van de ruimte weten in kubieke meters. Vervolgens bepaal je wat de gewenste temperatuur is van de ruimte. En tot slot is het van belang om te weten hoe de ruimte geïsoleerd is en wat de isolatiegraad is. Check met de uitkomst van je berekening ook de capaciteit van je benodigde cv-ketel. De hoogte van de temperatuur van je verwarmingsketel bepaalt weer hoeveel warmte en vermogen je radiator gaat afgeven. Nu je weet welk type verwarming je in huis wil, hoeveel capaciteit je nodig hebt, waar je leidingen lopen en welke aansluitingen je nodig hebt, is het tijd voor het leukste gedeelte! Het uitzoeken van het design van je nieuwe radiator.
Design radiator
Zorg ervoor dat jouw perfecte radiator past in jouw interieur en woonstijl. Ga je voor een strak design of voor een retro model? Afhankelijk van de afmetingen kun je kiezen voor horizontale of verticale radiatoren. Ook als je niet gaat verbouwen, kan het vervangen van radiatoren zorgen voor een complete make-over. Ouderwetse en verouderde verwarmingen vervangen door een strak design, geeft bijvoorbeeld je woonkamer meteen een moderne uitstraling. En een fijn bijkomend voordeel is, zoals ook eerder genoemd, dat je vaak ook bespaart op je stookkosten. Kies bij je nieuwe verwarming ook een passende en overzichtelijke thermostaat. Met een zogenaamde slimme thermostaat kun je ook eenvoudig een eco stand kiezen. Voor extra comfort heb je ook systemen waarbij je elke ruimte, elke zone, in huis kan regulieren. Met deze tips voor het kiezen van de juiste radiator en toebehoren, heb jij straks een heerlijk comfortabel huis waar je nog jaren plezier van hebt!
Reageer