Stek Woon & Lifestyle Magazine

Goedkoop je tuin opknappen? Leuke tips!

Het is heerlijk om een mooie tuin te hebben, waar je uitgebreid van kunt genieten. Maar een tuin (deels) opnieuw inrichten loopt al gauw in de kosten. Hoewel je er natuurlijk wel iets voor over moet hebben, kan het opknappen van de tuin eigenlijk best goedkoop zijn. Zeker met deze tips!

Heg snoeien tips | Stek Magazine | Annemieke toont haar tuin: modern, minimalistisch en Scandinavisch

Doe-het-lekker-zelf

Hoe meer je zelf doet in de tuin, hoe meer je bespaart. Je hoeft zo immers geen hovenier of andere tuinexpert in te huren. Ga dus gewoon zelf aan de slag met het opknappen van je tuin. Eerlijk is eerlijk: dit maakt dat je na afloop ook nog eens extra trots kunt zijn op je tuin. Je kunt online een heleboel informatie opzoeken: van het maken van een terras tot het aanleggen van borders. Misschien gaat het een keertje fout, maar dan probeer je het gewoon nog een keer. Of pak het slim aan met kant-en-klaar pakketten, zoals bouwpakketten overkapping. Ook als je (nog) niet enorm handig bent, heb je zo in no-time een mooie overkapping staan in je tuin. Het materiaal is immers al voor je bij elkaar gebracht. Nu hoef je het alleen nog af te werken en in elkaar te zetten. En terrasoverkappingen voegen absoluut een stuk sfeer toe aan je tuin. Je kunt er lekker onder zitten, beschut en in de schaduw.

Tuin opknappen  | Stek Magazine

Tweedehands tuinspullen

Tuinmeubels, tuindecoratie, tuinpotten en gieters: je kunt het allemaal online vinden. En daarmee kun je flink wat besparen! Probeer daarom idealiter je tuin met tweedehands items in te richten. Pas als je iets echt niet kunt vinden op de tweedehands markt, is het een idee om het nieuw te halen. Gooi de spullen die je hebt ook niet zomaar weg. Je kunt tuinmeubels vaak bijvoorbeeld schuren of schilderen, zodat deze items er weer uitzien als nieuw. Goed voor het milieu is dit ook nog eens, want je geeft spullen een tweede leven. Zo belandt er dus minder op de afvalhoop én maak jij een slimme keuze voor je portemonnee. Mooi, toch?

Tuin opknappen

Uitverkoop in tuinwinkels

Nieuwe tuinspullen zijn regelmatig in de uitverkoop – ook dit is iets om in de gaten te houden. Wacht bijvoorbeeld tot het seizoen af is, want dan kunnen de prijzen flink dalen. En zo heb je die nieuwe tuinset of barbecue ineens voor de helft van de prijs in de tuin staan, om maar iets te noemen.

Grind als pad

Tegels voor in de tuin zijn vaak vrij prijzig. Leg daarom liever een pad aan met grind of kiezelstenen. Dat ziet er eigenlijk ook een stuk gezelliger en speelser uit! Nog een voordeel: regenwater loopt beter weg met grind, wat tegenwoordig wel zo belangrijk is bij de tuininrichting. Boomschors kun je trouwens ook kiezen als bodembedekker, voor een wat strakkere look.

Meerjarige planten en zaadjes

Sommige planten doen het langer dan andere planten. Kies voor meerjarige planten in je tuin, zodat je ze niet ieder jaar allemaal hoeft te vervangen. Dat maakt het onderhoud aan je tuin ook nog eens een stuk eenvoudiger: je bespaart zowel tijd als geld. Verder zijn er genoeg relatief voordelige plantensoorten te vinden, waaronder lavendel en klimop. Met name zelf zaadjes planten is een manier om te besparen, maar dan moet je natuurlijk wel geduld hebben totdat de planten groeien!

Tuin opknappen

Creatieve decoratie

Wees creatief met de decoratie in je tuin. Van natuurlijke materialen kun je namelijk allerlei moois maken. Denk aan een slinger van schelpen, muurdecoratie van houten latjes en rieten fruitkistjes als plantenbak. Zoek ook vooral weer inspiratie op, online of in magazines bijvoorbeeld. Je kunt er zo een waar hobbyproject van maken, die mooie tuininrichting.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.