Stek Woon & Lifestyle Magazine
screens voor de ramen

Een nieuwe vloer kopen in 3 stappen

De vloer is een belangrijke basis voor elke woning. Wanneer je een nieuwe vloer gaat aanschaffen ontdek je pas hoeveel verschillende soorten en materialen er zijn. Zo is een visgraat vloer allang niet meer alleen verkrijgbaar als klassiek parket maar ook in laminaat, steen en pcv. Een nieuwe vloer kopen in 3 stappen helpt je bij het kiezen.

Nieuwe vloer kopen tips per ruimte | Stek Magazine

Welke vloer past in welke ruimte?

Een nieuwe vloer kiezen begint bij het bepalen in welke ruimte je de vloer gaat leggen. Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, gaat verbouwen of verhuizen kun je overwegen om in het gehele huis dezelfde vloer te leggen. Dat heeft een aantal voordelen. Zo heeft je gehele woning dezelfde uitstraling en lopen alle ruimtes perfect in elkaar over. Daarbij is het gemakkelijk met schoonmaken omdat het onderhoud overal gelijk is. Het is dan echter wel van belang dat de materiaalkeuze van je vloer past in elke ruimte. In de badkamer moet je vloer tenslotte aan andere eisen voldoen dan een vloer in de woonkamer. Bekijk eens de vele mogelijkheden van een laminaat vloer Kies je bijvoorbeeld voor een steenmotief? Dan is deze geschikt voor alle ruimtes in huis. Voor de badkamer kun je zelfs ook laminaat leggen. Deze wordt dan voorzien van een speciale coating. Een combinatie van tegels en laminaat is natuurlijk ook mogelijk. Voor in de badkamer zou je dan kunnen kiezen voor een effen vloer in een tint die voorkomt in je laminaatvloer met steendessin. Zo heb je overal een geheel en maak je een combinatie van materialen die wel dezelfde uitstraling hebben. Een nieuwe vloer kopen begint dus bij het bepalen van alle ruimtes die je wil voorzien van nieuw materiaal.

Nieuwe vloer kopen tips per ruimte | Stek Magazine

Kosten nieuwe vloer

Nu je bepaalt hebt voor welke ruimtes je een nieuwe vloer nodig hebt, kun je eenvoudig berekenen hoeveel vierkante meter je nodig hebt. Een nieuwe vloer kopen vergt een behoorlijke investering. Wanneer je al een vast budget in gedachten hebt, kun je berekenen op basis van het aantal vierkante meters hoeveel de prijs per vierkante meter mag kosten. Als dit echt je totaalbudget is, breng dan eerst ook alle extra kosten in beeld die komen kijken bij een nieuwe vloer kopen. Denk hierbij aan het nodig hebben van een ondervloer of het egaliseren van je huidige vloer. Mogelijk moet een oude vloer eerst verwijderd worden. Die kosten kun je ook meenemen in je overweging van het materiaal van een nieuwe vloer. Materiaal van vloeren is tegenwoordig zo dun dat het vaak ook mogelijk is om over de huidige vloer te plaatsen. Ook het plaatsen van een nieuwe vloer brengt kosten met zich mee.

Visgraat vloer materialen

Een laminaatvloer kan je gemakkelijk zelf leggen maar het aanbrengen van een gietvloer kun je beter aan een specialist overlaten. Ook een mooi voorbeeld is de nu populaire visgraatvloer. Van echt parket zijn de kosten en het onderhoud wellicht niet haalbaar. Maar ook deze trendy vloer, en overigens ook heel veel andere vloeren met houtdessin zijn ook verkrijgbaar in andere materialen: van laminaat tot pvc. Zo verschillen de aanschafkosten enorm per materiaal en natuurlijk bij het kopen van een nieuwbouwwoning of een wat oudere woning.

Nieuwe vloer kopen tips per ruimte | Stek Magazine

Onderhoud van een vloer

Bij een huurwoning kies je wellicht voor een wat goedkopere oplossing en is het bij een koopwoning zeker de investering waard om voor een duurzaam interieur te kiezen. Een laatste puntje van aandacht is het onderhoud van de vloer. Houten planken zijn prachtig maar vergen wel meer onderhoud om ze regelmatig in de olie of waslaag te zetten. En na verloop van tijd is het zelfs nodig de vloer weer opnieuw te schuren en af te lakken. Dat is natuurlijk bij een stenen vloer of laminaatvloer niet van toepassing. Houd dus niet alleen rekening met de aanschafkosten van je nieuwe vloer maar ook met hoelang de vloer meegaat, welke onderhoud de vloer vergt en welke afwerking de vloer nodig heeft.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.