Stek Woon & Lifestyle Magazine
Binnenkijken bij Kim: mooi en duurzaam wonen in Oud-Bijerland | Stek Magazine

Binnenkijken bij Kim: mooi en duurzaam wonen in Oud-Bijerland

Duurzaamheid is een hot topic. We willen allemaal ons steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Ook aan duurzaam wonen besteden we steeds meer aandacht. Goede isolatie, een slimme thermostaat gebruik van natuurlijke materialen en herbruikbare energiebronnen. Allemaal manieren om je woning milieuvriendelijk en toch comfortabel te maken. Ook Kim ging aan de slag met duurzaamheid in haar nieuwbouwwoning in Oud-Bijerland.

Binnenkijken bij Kim: mooi en duurzaam wonen in Oud-Bijerland | Stek Magazine | JAGA radiatoren

Duurzaam wonen

Onlangs verhuisde Kim samen met haar vriend Bart naar een nieuwbouwwoning in Oud-Bijerland. Kim en Bart kochten de woning via ‘Ik Bouw Betaalbaar in Oud-Bijerland’. Dit is een initiatief van de gemeente Oud-Bijerland om voor starters via een starterslening een betaalbare woningen te realiseren. “Een leuke woonoplossing voor starters die een betaalbaar eerste gezinshuis willen kopen”, vertelt Kim enthousiast. “Voor een starter zijn het ruime woningen van maar liefst 145 m2. Mijn vriend en ik zijn er erg blij mee.”

Binnenkijken bij Kim: mooi en duurzaam wonen in Oud-Bijerland | Stek Magazine

JAGA radiatoren | Stek Magazine

Nieuwbouwwoning

Kim: “Als je een nieuwbouwwoning koopt, zijn er tegenwoordig al een hoop eisen en regels als het gaat om duurzaamheid. Voor ons was dit geen enkel probleem, we vonden het zelf namelijk juist belangrijk om het huis zo duurzaam mogelijk te maken. Bij onze nieuwbouwwoning zat standaard een EPC 0,4 label, 7 zonnepanelen op het dak, een warmtepomp en vloerverwarming op de begane grond. Daar waren we al heel erg blij mee. Dat scheelt namelijk enorm in de kosten en het is natuurlijk goed voor het milieu. Maar wij wilden ons huis nóg duurzamer maken. Daarbij vonden we het wel allebei belangrijk dat ons huis naast energiezuinig ook comfortabel zou zijn. En dat is gelukt.”

Maar wij wilden ons huis nóg duurzamer maken. Daarbij vonden we het wel allebei belangrijk dat ons huis naast energiezuinig ook comfortabel zou zijn. En dat is gelukt.

Duurzaam én comfortabel

“Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat deze al zeer goed geïsoleerd is. Ons huis is bovendien aardgasvrij. Op onze warmtepomp hebben we beneden en boven ook lage temperatuur radiatoren van Jaga aangesloten, zodat we heel snel en flexibel kunnen koelen en verwarmen, ideaal! Ook bij de verdere inrichting van de woning hebben wij duurzame keuzes gemaakt. We hebben onder andere overal ledverlichting toegepast, we koken elektrisch en hebben een hele zuinige vaatwasser, wasmachine en droger.”

JAGA radiatoren | Stek Magazine

Woonkamer

“In de woonkamer was al vloerverwarming aanwezig. Dat is fijn, maar door een warmtepomp te installeren en daar een superzuinige Mini radiator van Jaga op aan te sluiten, is het veel comfortabeler. Met de vloerverwarmig houden we de ruimte op een constante temperatuur van 17 graden in plaats van 19 graden. Op de radiator hebben we een DBE-systeem, waardoor de ruimte in no-time op de juiste temperatuur hebben. Ik vind dat een mooi systeem hoor, zo’n DBE. Dit sluit erg goed aan op ons leefritme omdat we overdag weinig thuis zijn en we op deze manier niet onnodig de woning verwarmen. We verwarmen dus alleen waar en wanneer dat nodig is, en dat levert een filnke besparing op! Je hebt dus wel een lage temperatuurverwarming, met water van maximaal 50 graden, wat bij gewone centrale verwarming als snel 75 graden is, maar toch kun je heel snel de ruimte verwarmen. Ik wist echt niet dat dit soort installaties bestonden. En omdat deze radiator ook nog eens een mooi design heeft, mag hij gezien worden”, legt Kim uit.

JAGA slaapkamer radiator | Stek Magazine

Binnenkijken bij Kim: mooi en duurzaam wonen in Oud-Bijerland | Stek Magazine

Binnenkijken bij Kim: mooi en duurzaam wonen in Oud-Bijerland | Stek Magazine

Slaapkamer en werkkamer

“Onze slaapkamer hebben we heel licht ingericht, door de grote ramen valt er heel veel licht naar binnen. Dat zorgt voor een mooie ruimtelijke sfeer. In onze slaap- en werkkamer hebben we de radiator Jaga Strada Hybrid geïnstalleerd. Maar waar deze radiator zich écht in onderscheid ten op zichte van andere radiatoren, is het feit dat de Strada Hybrid kan koelen in combinatie met onze warmtepomp. Dit is dus echt een radiator van de toekomst omdat deze kan koelen én verwarmen. Vaak denk je dat dit soort units meteen heel groot moeten zijn, maar dat is bij deze radiator niet het geval. Het is compact en staat mooi in het interieur. En als we weer zo’n warme zomer krijgen als vorig jaar, kunnen we de slaapkamer heerlijk koelen!”, lacht Kim.

Het isoleren van je woning is een goede stap én ik raad mensen altijd aan om zoveel mogelijk lage temperatuurverwarmingen te installeren.

Badkamer

Kim: “We hebben de Jaga radiatoren tot in de badkamer doorgevoerd, want ook deze ruimte moet zo nu en dan verwarmd worden. Als ik tips moet geven over je woning verduurzamen, snap ik dat niet iedereen in één keer alles kan aanpakken. Wij hadden het geluk dat we een totaal nieuwe, duurzaam gebouwde woning nóg verder konden verduurzamen. Maar je kunt wel stap voor stap je woning verduurzamen. Het isoleren van je woning is een goede stap én ik raad mensen altijd aan om zoveel mogelijk lage temperatuurverwarmingen te installeren. Dit hoeft echt niet meteen op een warmtepomp maar dit kan ook op je bestaande gasketel. Je gaat dit echt merken aan je energierekening!”

Binnenkijken bij Kim: mooi en duurzaam wonen in Oud-Bijerland | Stek Magazine

Meer weten over de radiatoren van Jaga: jaga.nl

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.