Stek Woon & Lifestyle Magazine

De drie-eenheid van warmte efficiëntie 

Het is tegenwoordig een belangrijk onderwerp: besparen. Je komt het overal tegen, besparen, besparen en nog eens besparen. We hebben het hier natuurlijk over energie besparen. Of het nu gaat om het milieu en de opwarming van de aarde of het besparen van energie om geld te besparen in deze dure tijden. Wat je motivatie ook is, het blijft een belangrijk onderwerp. Daarom hier onze drie-eenheid om efficiënt warm water te krijgen.

badkamer noord

De eerste stap in het proces 

Elke installatie om warm water te krijgen begint bij de boiler. Het type boiler wat ons verder gaat helpen is de warmtepompboiler, de spil in de drie-eenheid. Een warmtepompboiler haalt de warmte uit de omgevingsluchten/of de afgevoerde ventilatielucht. Verder maakt het gebruik van koelvloeistof die al op lage temperatuur kookt en een gasvorm aanneemt. De compressor in de warmtepompboiler zorgt ervoor dat de druk en de temperatuur stijgen en het gas wordt gevormd.. Dit gas geeft haar warmte af aan het water, waardoor het gas weer terugkeert tot een vloeistof. Dan kan de cyclus weer opnieuw beginnen. Dit maakt het een efficiënt proces.

huis verwarmen

De ketel die zijn steentje bijdraagt

Deze combinatie is extra profitabel als er al een HR ketel geïnstalleerd is in je huis. Veel huizen hebben nog een gasaansluiting en al een HR ketel geïnstalleerd. Door de HR ketel, ofwel de gascondensatieketel, te combineren met de warmtepompboiler wordt er veel gas- en elektriciteit bespaard. Het tijdsbestek waarin water wordt opgewarmd in dit systeem wordt drastisch verlaagd, waardoor meer bespaard wordt. Deze combinatie wordt ook wel een hybride warmtepompboiler systeem genoemd. Dit systeem wordt vaak gebruikt in oudere huizen en huizen met weinig of slechte isolatie, waar een warmtepompboiler alleen vaak niet genoeg is. 

De innovatie die de drie-eenheid compleet maakt

Dan komen we aan bij het derde gedeelte van de drie-eenheid, het gedeelte wat de besparing tot een hoger niveau tilt. We hebben het hier natuurlijk over het gebruik van zonnepanelen. Voor ieder huishouden besparen zonnepanelen natuurlijk energiekosten, maar als het gecombineerd wordt in deze drie-eenheid komen de andere twee het best tot hun recht. De elektriciteit die gebruikt wordt door de warmtepompboiler wordt opgewekt door de zonnepanelen, waardoor er enkel een fractie van het gas wat gebruikt wordt overblijft van de hoeveelheid gas die voorheen gebruikt werd om het huis te verwarmen. Met deze drie-eenheid wordt dus veel elektriciteit bespaard én veel gas bespaard.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.