Stek Woon & Lifestyle Magazine
Klushuis | Groothuisbouw expert in verbouwen

Badkamer ontwerpen in 5 stappen

Wil je je badkamer een upgrade geven? Wat meer luxe toevoegen? De ruimte optimaal benutten? Met deze tips kun je een badkamer ontwerpen in 5 simpele stappen.

Badkamer ontwerpen in 5 stappen | Stek Magazine

Stap 1 Wat vind je mooi?

Het is heerlijk om badkamer inspiratie op te doen voordat je start met een badkamer ontwerpen. Op Pinterest vind je heel veel inspiratie. Bewaar de afbeeldingen die je mooi vindt. Maar realiseer je wel; het gaat hier om andere woningen en dus ook andere badkamers! Het gaat in deze fase vooral om de sfeer en materialen die je mooi vindt, niet om de grootte van de badkamer of de indeling.

Stap 2 Welke badkamer faciliteiten?

Welke faciliteiten je in de badkamer wil,  bepalen naast de afmeting van je ruimte, hoe jouw badkamer eruit gaat zien. Maak een lijstje met al je wensen. Beperk je eerst tot het het sanitair, zoals bad, douche, wastafel en toilet. Maar houd ook rekening met opbergruimte voor handdoeken of je wasmachine. Deze elementen bepalen in grote lijn de indeling van je badkamer. Geef je wensen vervolgens een maat. Hoe groot wordt jouw douche, wordt het een dubbele douche? Welke afmeting heeft de wastafel die je mooi vindt en heeft genoeg opbergruimte? Online zijn deze maten al goed te vinden. Bekijk daarvoor bijvoorbeeld de productdetails op de sites van sanitair-aanbieders.

Binnenkijken buro Flip | Combinatie modern en vintage | Stek Magazine

In deze fase is het ook verstandig om je budget te bepalen. Maak een prioriteiten lijst van al je wensen en voeg hier een prijsindicatie aan toe. Houd ook rekening met stap 4 in het budget wanneer je bijvoorbeeld nog leidingen moet aanleggen of moet verplaatsen. 

Badkamer ontwerpen tips | Stek Magazine

Stap 3 Meet je badkamer op

Bij het ontwerpen van een badkamer is het heel belangrijk exact te weten hoe groot je badkamer is. Alleen dan weet je wat mogelijk is. Meet daarom de lengte van de wanden op zodat je een plattegrond kan maken. Deze geeft de maten weer zodat je bij de uitwerking ziet wat allemaal mogelijk is. Een fijne schaal voor je plattegrond is 1:20. Dat wil zeggen dat 1 centimeter  op de tekening in werkelijkheid 20 centimeter is. Eén meter is op je tekening 5 centimeter. 

Badkamer ontwerpen | Stek Magazine binnenkijker

Om op je plattegrond te kunnen schuiven met de mogelijkheden werkt het heel makkelijk je sanitair op schaal uit te tekenen. Houd dezelfde schaal aan als je plattegrond. Bij voorkeur 1:20. Leg je ‘meubels’ in je plattegrond en maak eens een paar verschillende indelingen. Maak tussendoor foto’s van het resultaat. Zo vergelijk je eenvoudig de mogelijkheden. Een badkamer ontwerpen is proberen, proberen en nog eens proberen. De ideale indeling kost even tijd. Neem voor inspiratie ook even een kijkje bij de binnenkijker waar je deze badkamer in terugvindt.

Stap 4 Leidingen, deuren en ramen

De plaats van leidingen, deuren en ramen zijn zeer bepalend voor een badkamer ontwerpen. Zorg dat je ook precies weet waar de leidingen lopen. Een aantal leidingen kan je eenvoudig verleggen maar niet allemaal. Dit heeft ook consequenties voor je budget. Zo zijn waterleidingen vrij eenvoudig om te leggen. De afvoer van je toilet is lastiger te verplaatsen. In veel huizen loopt de standleiding, de afvoer van je toilet, verticaal door je woning. Hierdoor kan je het toilet niet te ver van deze standleiding verplaatsen. De plaats van je wc heeft daarom niet alleen invloed op de etage van je badkamer maar ook op de verdieping daaronder.

badkamer

Ander punt van aandacht is de afvoer van je douche. Onder een douchebak is plaats voor een sifon, de zwanenhals van je afvoer. Wil je graag een inloopdouche? Dan moet deze sifon een plek krijgen in je vloer. De vloer moet daarvoor misschien zelfs opgehoogd worden.

badkamer noord

Stap 5 Mooie materialen

Heb je de beste indeling voor je badkamer ontworpen? Dan is het tijd de afwerking te bepalen. Haal je inspiratieplaatjes er weer bij. Welke materialen en combinaties spreken jou het meest aan? Maak een overzicht van de materialen die jij wenst. De afwerking van vloer en wanden zijn zeer beeldbepalend.

Badkamer kranen uitzoeken tips | Stek Magazine

Maar ook kranen en accessoires zijn bepalend voor een mooie uitstraling. De kosten van sanitair en afwerking verschillen enorm. Maak voor je écht de showrooms gaat bezoeken of online gaat bestellen, 2 of meer combinaties waar je tevreden over bent. Je bent dan flexibeler in de mogelijkheden.

Tijd om te shoppen

En nu is het tijd om te shoppen! Een badkamer ontwerpen is afgerond. De materialen heb je bepaald. Het aanbod is enorm. Gelukkig weet jij nu precies wat je wil en hoeveel budget je hebt. Neem altijd je tekeningen mee plus het overzicht van materialen en je belangrijkste wensen. Zo ga je goed voorbereid op pad!

1 reactie

  • Mooi artikel. Wellicht een handige tip. Ik had weinig inspiratie en heb een badkamerontwerp laten maken bij debadkamerontwerpers.nl. Ik ga een badkamer krijgen die ik zelf nooit had verzonnen.

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.