Stek Woon & Lifestyle Magazine
Nieuwe tuinmeubelen uitkiezen | Stek Magazine

Zonnescherm verouderd? Zo simpel is het om het doek te vervangen

Wanneer je zonneschermdoek beschadigd, smoezelig of gewoonweg flink verouderd is, dan zou je denken dat het tijd wordt voor een nieuw zonnescherm. Toch hoeft dat echt niet per se het geval te zijn. Je kunt namelijk ook heel gemakkelijk het doek vervangen. En ja, dat kun je helemaal zelf doen! 

Zonnescherm vervangen | Stek Magazine

Zonneschermdoek vervangen

Heb je een zonnescherm die je met de hand bedient? Dan hoef je echt geen compleet nieuw zonnescherm te kopen. Het is namelijk vrij gemakkelijk om het doek te vervangen voor een fris nieuw exemplaar. Een kleine en relatief goedkope aanpassing met groots resultaat!

Zonnescherm vervangen | Stek Magazine

Wel is het aan te raden om eerst even te controleren of de schroeven los te draaien zijn, zeker wanneer het zonnescherm al 20 jaar of ouder is. Na verloop van tijd kunnen deze namelijk vastroesten als er geen gebruik is gemaakt van RVS-schroeven. Zijn ze wel los te draaien? Dan kun je het inderdaad gemakkelijk zelf aanpakken en kun je direct aan de slag! Mits je al een nieuw zonnescherm doek klaar hebt liggen natuurlijk. Schakel wel hulp in van een bekende, want deze klus is gemakkelijker en sneller met z’n tweeën uit te voeren. 

Stap 1
Draai allereerst het zonnescherm helemaal uit en zorg ervoor dat het zonneschermdoek slap komt te hangen. 

Stap 2
Vervolgens draai je eerst het lagerblok en daarna de zijkap los. 

Stap 3
Nu kun je het zonweringdoek vanaf de zijkant uit het scherm schuiven. 

Stap 4
Verwijder nu de doekpezen uit uw bestaande zonneschermdoek en schuif deze in de zomen van het nieuwe doek. 

Stap 5
Rol vervolgens uw nieuwe zonweringdoek uit over het oude doek. Zo voorkom je dat het nieuwe doek vuil wordt. 

Stap 6
Schuif daarna het zonneschermdoek in de doekgleuf aan in zowel de onder- als bovenzijde en trek het doek voorzichtig en geleidelijk in het zonnescherm. 

Stap 7
Plaats het lagerblok en de zijkap terug. 

Stap 8
Draai het zonneschemdoek weer strak. 

Voilà! Je zonnescherm is weer als nieuw, en dat in zo’n één à twee uur tijd! 

Wil je graag een voorbeeld zien van het bovengenoemde stappenplan? Dan is het aan te raden de onderstaande video te bekijken: 

https://www.youtube.com/watch?v=8WvY4U_nKR8

Heb je een ander zonneschermsysteem? Bekijk dan deze montage zonneschermdoek instructievideo’s om te zien hoe dit bijvoorbeeld met elektrische knikarmschermen werkt. Daarnaast leer je ook hoe je het beste je bestaande zonweringdoek kunt opmeten.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.