Stek Woon & Lifestyle Magazine

Zelf struiken stekken voor in de tuin

Met struiken in de tuin zorg je voor meer kleur! Een van de voordelen van veel heesters zit in het feit, dat deze net als bijvoorbeeld siergrassen, het hele jaar door mooi blijven. Ook in de herfst en winter geniet je van de groene bladeren die de heesters dragen. Bekende voorbeelden zijn de Japanse hulst, de Viburnum en de liguster. Zeker in een kleinere tuin is het verstandig om voor struiken te kiezen die groen blijven. Kies je voor planten die hun blad laten vallen, dan ziet de tuin er in het najaar en de winter somber uit. Om de borders in de tuin verder te kunnen vullen, is het verstandig om de struiken te stekken. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je dat doet.

Struiken stekken

Heesters stekken hoeft niet lastig te zijn

 Je eerste heester koop je eenvoudig online! Er zijn verschillende webwinkels die haagplanten verkopen. Ze worden bij je thuis afgeleverd, zodat je ze direct kunt poten. De stevige verpakking waarin de heesters geleverd worden, maakt dat plant niet beschadigt onderweg. Eenmaal gepoot kan het stekken van de struik beginnen! Wacht even tot de heester geacclimatiseerd is. Zorg voor voldoende voeding, zodat de struik direct goed begint te wortelen. Op internet lees je meer over het beste moment waarop je de struik kunt poten. Dit verschilt per type heester. 

struiken stekken

Struik snoeien en stekken in kleine potjes 

Schaf een aantal kleine, zwarte plastic potjes aan voor het stekken van de heesters. Je kent ze vast! Mogelijk heb je nog een aantal potjes in de schuur staan van de planten die je zelf eens gekocht hebt. Vul de potjes met speciale aarde, geschikt voor het stekken van planten. Je vindt de stekaarde bij iedere bouwmarkt en tuinwinkel. Snoei vervolgens een aantal takjes van de heester en steek deze in de vochtige aarde. Maak je niet te druk over de wijze waarop je de takjes afknipt.

tips stekken

Gebruik van stekpoeder kan helpen bij het stekken 

Naast speciale stekaarde zou je ook voor stekpoeder kunnen kiezen. Het uiteinde van een takje wordt vaak van een dun laagje stekpoeder voorzien om het wortelen van het stekje te stimuleren. Het gebruik van stekpoeder is niet noodzakelijk. Door meerdere takjes in potjes te steken, zullen er altijd een aantal stekjes lukken. Zorg dat de potjes voldoende vocht krijgen en zet ze op een plek met voldoende daglicht. 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.