Stek Woon & Lifestyle Magazine
bed

Zelf een waterbed opbouwen: lees dit stappenplan

Heb je onlangs een waterbed gekocht of overweeg je om zo’n comfortabel bed aan te schaffen? Dan is het handig om je alvast voor te bereiden op de montage. Het is niet lastig om het waterbed zelf op te bouwen. Met het duidelijke stappenplan uit dit artikel komt het vast goed! Als je het toch niet ziet zitten, kun je natuurlijk ook een specialist inschakelen voor dit klusje.

Slaapkamer met veel kleuren

Stap 1: Waterbed bodem plaatsen

Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt en haal de gereedschapskist tevoorschijn. Begin met het plaatsen van de bodem. Leg de plinten (zijkanten van het waterbed) op de juiste plek op de grond en bevestig ze stevig aan elkaar met hoekprofielen. Plaats vervolgens de zogenaamde kruizen op de vloer. Deze kruizen zorgen ervoor dat het gewicht van het waterbed gelijkmatig wordt verdeeld.

Waterbed zelf opbouwen | Stek Magazine

Stap 2: Waterbed bodem opbouwen

Plaats de bodemplaten nu bovenop de kruizen, met de naad precies in het midden. Als je een split waterbed hebt aangeschaft, zijn de bodemplaten voorzien van een foamrand. Monteer deze bodemplaten eenvoudig met klittenband. Bevestig daarna het onderste gedeelte van de tijk (deze kun je los ritsen van de boventijk) om de bodemplaten.

Stap 3: Verwarmingselement plaatsen


Plaats het verwarmingselement op de bodem, ontkoppel de thermostaat en trek het snoer door de tijk heen.

Stap 4: Schuimranden bevestigen


De schuimranden van een softside waterbed zijn heel eenvoudig te bevestigen met klittenband. Schroef de foamranden daarna nog vast aan de onderkant van de bedbodem voor extra stevigheid.

Waterbed zelf plaatsen | Stek Magazine

Stap 5: Veiligheidsvoering plaatsen


De veiligheidsvoering zorgt ervoor dat water niet wegloopt als het matras lek raakt. Het is dus een belangrijk onderdeel van een waterbed. Bevestig de veiligheidsvoering over de hoeken en schuimranden heen. Heb je een duo systeem? Plaats dan ook de thermo scheidingswand in het midden.

Stap 6: Watermatras plaatsen


Leg het watermatras in het frame met de vultuit aan het voeteneind. Let erop dat je het linker matras ook echt aan de linker zijde neerlegt.

Stap 7: Watermatras vullen en ontluchten


Sluit een schone vulslang aan en vul het watermatras/de watermatrassen met lauwwarm water. Voeg ook waterbed conditioner toe om algen en bacteriën te voorkomen. Het is daarnaast belangrijk om het waterbed te ontluchten met een speciale ontluchtingspomp.

Waterbed stylen

Stap 8: Tijk vastmaken


Controleer of het watermatras droog is en alles goed is bevestigd. Daarna kun je de bovenkant van de tijk aan de ondertijk vastmaken. Maak het bed vervolgens mooi op en je bent klaar voor een heerlijke nachtrust!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.