Stek Woon & Lifestyle Magazine
Matras op maat maken | Stek Magazine

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw matras?

De gemiddelde levensduur van een matras is ongeveer 10 jaar. Toch slapen veel mensen aanzienlijk langer op hun matras. Als je hier nog prima op slaapt, zie je mogelijk niet in waarom je hem zou vervangen. Toch is het wel zo fris om na 10 jaar afstand te nemen van jouw matras. Heb je besloten dat er een nieuw matras moet komen? Dan raden wij je aan om goed op onderstaande punten te letten.

Kopen van een nieuw matras tips | Stek Magazine

Matrasmaat

Slaap je in een bed met losse matrassen? Dan kun je ervoor kiezen om direct ook een nieuw bed te kopen. Toch gaan veel bedden langer dan 10 jaar mee. Als jouw bed nog niet aan vervanging toe is, beperk jij je mogelijk alleen tot de matrassen. In dat geval is het belangrijk dat je een matras met de juiste afmetingen koopt. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar toch zien we dat veel mensen hierbij de fout ingaan.

Een nieuw matras kopen tips | Stek Magazine

Zo komt het regelmatig voor dat mensen een te groot of te klein matras kopen. Koop je een matras 160×210 terwijl jouw bed 180×210 is? Dan past het matras weliswaar in het bed, maar hij is alleen wel 20 centimeter te klein. Als je dit matras toch in jouw bed legt, zorgt dit vroeg of laat ongetwijfeld voor frustraties. Zorg daarom dat je exact weet wat de afmetingen van een matras moeten zijn voordat je op zoek gaat.

Materiaalgebruik

De afmetingen spelen een belangrijke rol in de zoektocht naar een nieuwe matras. Toch raden wij je niet aan je hier blind op te staren. Het materiaalgebruik speelt namelijk ook een rol. Veel mensen slapen op een schuimmatras. Lijkt jou dit ook wel wat? Dan moet je weten dat er verschillende schuimsoorten zijn. Er wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen koudschuim en traagschuim. Daarnaast kom je waarschijnlijk nog andere materialen tegen, zoals latex.

Slaapkamer aankleden | Stek Magazine


Weet je niet goed wat het beste materiaal is? Kijk dan naar vooral naar jouw slaaphouding. Het lichaam van mensen die op hun rug slapen moet namelijk op andere plekken ondersteund worden dan het lichaam van zijslapers. Als je lukraak een materiaal kiest, kan dit ervoor zorgen dat je minder goed slaapt dan wenselijk. Ga daarom nooit over één nacht ijs bij het kopen van een matras.

Test het matras uit

Voordat je een matras koopt, test je deze waarschijnlijk uit door er even op te gaan liggen. Op deze manier ervaar je zelf hoe het matras ligt. Toch heeft dit niet bijzonder veel nut. Je ligt er dan namelijk maar een minuutje op, terwijl je er ’s nachts een paar uur op ligt. Koop jouw matras daarom liever bij een partij waar proefslapen tot de mogelijkheden behoort. Je ervaart zo hoe het matras ligt, waardoor je zeker weet of hij wel of niet lekker ligt.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.