Stek Woon & Lifestyle Magazine
5 slimme tips voor een prachtige overgang tussen binnen en buiten

Woonkamer ontwerpen met uitzicht op de tuin

In deze blog geef ik je tips hoe je buiten en binnen optimaal op elkaar kan afstemmen: een woonkamer ontwerpen met uitzicht op de tuin. De relatie van je huis met je tuin en de omgeving is belangrijk. Je tuin (of buitenruimte) bepaalt in veel gevallen het uitzicht vanuit je huis. Daarom geen overbodige luxe om er een mooi plaatje van te maken! Heb je zo’n prachtige tuin of een fantastisch uitzicht? Benut deze pluspunten. Maak ze onderdeel van je huis. Door je tuin en huis samen te laten werken lijkt je huis ruimer. Zo geniet je ook vanuit je luie stoel van deze juweeltjes. En geef je jouw huis nog meer kwaliteit. Dat kan op verschillende manieren.

Woonkamer ontwerpen met uitzicht op tuin

Grote glaspui

Een fantastische blik op je tuin haalt het groen letterlijk naar binnen. Des te minder belemmering, des te vloeiender gaan binnen en buiten in elkaar over. Een glaspui bijvoorbeeld, zorgt voor een optimale beleving. Stalen puien vormen de topper. De afmeting van de kozijnen is minimaal, het glasvlak daarentegen maximaal. Niet goedkoop, maar succes verzekerd!

Slimme ramen

Voor een ruimtelijk effect hoef je niet altijd enorm grote uitgaven te doen. Plaats puien en ramen vooral slim om goed zicht op je tuin te hebben. De beste plek voor een raam in je gevel bepaal je met behulp van zichtlijnen.

Bepaal eerst wat je wil zien vanuit je huis

Bekijk de omgeving van je huis goed. Wat zijn de pluspunten, wat zijn de minpunten. Kortom, wat wil je zien vanuit je huis en wat niet. Maak een plattegrond van je huis en tuin. Geef daarin aan waar de kwaliteiten liggen.

Bepaal vervolgens de plek van je ramen

Je blikveld vanuit een ruimte wordt bepaald door uiterste zichtlijnen. Trek vanuit een bepaald standpunt (binnen) twee lijnen langs de eyecatchers in je tuin of omgeving. De plaats waar de lijnen de gevel kruizen vormen de opening die nodig is voor dat prachtige zicht. Een slimme plek voor een raam dus!

Doortrekken van materialen

Het doortrekken van materialen kan een ideale manier zijn om binnen en buiten met elkaar te verbinden. Laat bijvoorbeeld je vloer doorlopen. Niet alleen op dezelfde hoogte. Maar ook in materiaal. Een plafond dat in één lijn binnen en buiten laat overvloeien geeft een gigantisch ruimtelijk effect. Let daarbij goed op! Vloer- en plafondafwerking voor binnen kan je niet zomaar buiten toepassen.

Haal een stukje binnen naar buiten

Maak een stukje binnen buiten, met bijvoorbeeld een veranda of overstek. Een veranda is echt een verlengstuk van je huis. Lekker buiten, maar toch beschut. Je hebt een fijne plek aan je huis waar je bijvoorbeeld ’s avonds beschut kan zitten. Het geeft je huis, mits goed uitgevoerd, ook nog eens sfeer. Zo kunnen je deuren altijd open, zelfs als het regent. Bovendien kan een veranda goed dienst doen als zonwering.

Kortom…

Een woonkamer ontwerpen met uitzicht op de tuin, bepaalt voor een groot gedeelte de beleving en sfeer. Op verschillende manieren zijn binnen en buiten met elkaar te verbinden. Ga eens op zoek hoe jij dat voor jouw huis kan bereiken. Zo geniet je nóg meer van je huis en van je tuin natuurlijk!

1 reactie

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.