Wat dertig jaar lang een kantoorpand is geweest is nu een moderne, luxe familiewoning. Eenvoudig was deze transformatie alleen zeker niet. De bewoners van het monumentale herenhuis stonden voor een gigantische uitdaging. Het resultaat is modern en warm.
“In de jaren 70 zijn er best wat authentieke details weggehaald en vervangen. Toch konden we er allebei wel goed doorheen kijken en wisten we dat we hier een heel gaaf huis van konden maken,” vertellen de bewoners. Tijdens de verbouwing kwam het stel er echter al gauw achter dat het pand in een slechtere staat was dan verwacht. Een lek, losse tegels die zo uit de muur getrokken konden worden, niveauverschillen van 18cm, om maar een paar tegenslagen te noemen. Het kostte dus enorm veel werk om het huis op en top te krijgen.
Het totale plaatje moet kloppen. Probeer eerst te kijken wat de basis is en ga daarmee aan de gang.
Beginnen met de basis
Het volledige proces begon met het aanvragen van bouwvergunningen vanwege het historische karakter van het gebouw. Het gezin hechtte met name veel belang aan de mogelijkheid om een buitenruimte te creëren. Nadat de goedkeuring eenmaal was verkregen, startten ze met de renovatie. Het huis kreeg een nieuw dak, nieuwe vloeren en werd volledig geïsoleerd. Ondanks dat het hele traject twee jaar in beslag nam, zijn de bewoners zeer tevreden met het eindresultaat.
Een centrale zorg was het optimaliseren van het woongenot. Om het wooncomfort naar hedendaagse maatstaven te tillen, startte het stel met praktische maatregelen zoals isolatie, dubbelglas en vloer- en muurverwarming. Zodra de vloeren en andere essentiële elementen gereed waren, begonnen ze met de inrichting. De waardevolle suggestie van de bewoners luidt dan ook: “Het geheel moet in harmonie zijn. Begin met het identificeren van de basis en werk van daaruit. Vervolgens zie je wat ontbreekt en kun je bedenken wat je kunt toevoegen.”
Dit is duidelijk geen doorsnee pand.
Wooncomfort met Gira
Wat betreft wooncomfort vormt het Gira smarthome systeem de kers op de taart. Alle lichtschakelaars worden als het ware geïntegreerd in één systeem. Met een eenvoudige druk op de knop kan vanaf één locatie zowel het binnen- als buitenlicht worden geactiveerd. Bovendien kunnen verwarming, gordijnen en diverse andere elementen in huis ook aan het Gira-systeem worden gekoppeld. Via het KNX smarthome systeem van Gira kunnen gebruikers een specifieke ruimte selecteren en vervolgens bepalen wat ze daar precies willen. Verhoging van de verwarming? Gecheckt. Gordijnen open? Gedaan. Verlichting gedimd? Geregeld.
Ook al komen er diverse stijlen in terug, het matcht perfect.
Keuze voor Gira
“De bewoners wilden vrij veel verschillende componenten graag met één systeem bedienen,” legt de Dennis de Waard uit. Dennis is installateur van B&W Elektro en Beveiliging BV bedrijf en adviseerde de bewoners. “Het design van Gira is gewoon heel mooi en past heel goed bij de stijl van het huis. Om de wensen van de bewoners te kunnen uitvoeren, hebben we voor Gira gekozen. Het was best wel uitdagend, anders dan standaard. Nu kijkend naar hoe alles met elkaar matcht en de afwerking van de woning maakt het een heel leuk project.”
Dat groen brengt echt wel het ‘gemütliche tuingevoel.
Fotografie tuinkamer en dakterras: Roel van der Aa
Styling: Styling by Heid
Het gemütliche tuingevoel
Zelfs voor het dakterras is het mogelijk om het licht via één systeem te bedienen. Het is in dit huis de ultieme plek om te vertoeven. De prachtig ontworpen tuinkamer is een overdekt gedeelte met veel planten, waardoor je zelfs nog in de winter ‘in de tuin’ kunt zitten. “Als je in een groot pand in de stad woont, heb je iets nodig om te luchten,” leggen de bewoners uit. “Anders kom je ook weinig buiten. We hebben daar gekozen voor een groene, verticale wand. Dat groen brengt echt wel het ‘gemütliche tuingevoel’,” lacht het koppel. “Verder hebben we het hoogwaardig aangekleed met keramische tegels. Ook kan je er tv kijken en lekker relaxen.” Het dakterras is dus een perfecte mix van zowel natuur en buitenlucht als luxe en comfort. Uiteraard is de schitterende verlichting, wat natuurlijk ook op afstand te bedienen valt, niet te missen.
Het is resultaat is een mooie mix van diverse stijlen.
Diverse stijlen
“Dit is duidelijk geen doorsnee pand,” vertellen de bewoners, “dit is een oud huis met hele moderne elementen.” Ook al komen er diverse stijlen in terug, het matcht perfect. Van de oude elementen die zijn bewaard tot de moderne kunstwerken. Van de lichtgekleurde materialen tot de kleurrijke bloemen en vloerkleden. “We hebben samen met zowel een architect als een binnenhuisarchitect gekeken hoe we alles perfect op elkaar konden laten aansluiten. Zeker omdat het ook een rijksmonument is. We zijn heel blij met alle keuzes die we gemaakt hebben. Het totale plaatje klopt helemaal!”
Foto: Roel van der Aa
Reageer