Stek Woon & Lifestyle Magazine

Van een schoolgebouw een woonhuis maken

Van een schoolgebouw een woonhuis maken. Een woondroom die werkelijkheid werd voor Aquine en Robbin. Na lang ploeteren transformeerden ze een compleet vervallen schoolgebouw in Rotterdam tot woonhuis. Om tot dit fantastische resultaat te komen ging een grote uitdaging vooraf. Lees mee wat Aquine hierover vertelt.

Van een schoolgebouw een woonhuis maken

“We begonnen met de tekeningen van Robbin. Robbin heeft alles bedacht: de vide, slaapkamers, noem maar op. Dat is echt Robbin zijn ding, hoe het huis samenkomt.” Het schoolpand is een hele tijd antikraak geweest. Daarom hoefde het dus niet nieuw gebouwd te worden, maar wel compleet leeggehaald en gesloopt. Van een schoolgebouw een woonhuis maken kost veel geld. Daarom kozen Robbin en Aquine ervoor om alles zelf te maken en veel tweedehands aan te schaffen.

Van een schoolgebouw een woonhuis maken | oldschoolnewschool

Robbin is helemaal gek op staal en ik inmiddels ook.

Mondkapje op en gaan

“Echt absurd,” vertelt Aquine, “het plafond moest er helemaal uit worden gehaald en de balken moesten helemaal opgeschuurd worden. Twee weken lang heeft Robbin al die balken lopen schuren.” Wat nu de kamer van hun babytje Noud is, waren voorheen de oude toiletjes van de school. Ook dat moest er allemaal uitgebroken worden en de fundering moest gedaan worden. “Gitzwart was het, want er zat allemaal riet tussen. Dat moest Robbin allemaal schuren en doen, met de hand. Mondkapje op en gaan.”

Van een schoolgebouw een woonhuis maken | oldschoolnewschool
Van een schoolgebouw een woonhuis maken | oldschoolnewschool

Zelfgemaakte items

“We geven niet heel veel geld uit, we hebben heel veel tweedehands of zelf gemaakt.” De moderne eettafel is daar een perfect voorbeeld van. Het zijn steiger houten planken van de gamma met een zwart verfje van de Action en schragen van Ikea. “Ik vind het ergens gewoon zonde om er heel veel geld aan uit te geven, sowieso nu met twee kleine kinderen. We hadden een hele mooie designtafel op het oog, die hebben we bijna gekocht. Toen was Nora nog een baby en besefte ik me: ‘straks is Nora geen baby meer.’ Dus dat komt later wel, als de kinderen wat ouder zijn.”

Stalen trap in de woonkamer laten maken | Stek Magazine

Ook de stalen trap hebben ze zelf gemaakt. “Robbin is helemaal gek op staal en ik inmiddels ook. We vinden het gaaf als het staal een beetje onbehandeld is. Niet alles moet perfect zijn. Dat geldt ook voor de egaline vloer. Als je een hele strakke vloer legt zonder vegen, zie je alles. Dat vonden we én niet mooi én met kindjes wil je natuurlijk ook gewoon leven.”

Authentieke elementen

“Het enige dat we echt konden bewaren waren de houten balken en voor de slaapkamer de vensterbankjes,” vertelt Aquine. De houten balken in het plafond geven toch nog wat van de warmte en authenticiteit van het schoolgebouw weer. Helaas heeft het stel daarnaast maar weinig authentieke elementen kunnen bewaren. “Voor de rest is alles eruit gehaald en opnieuw vormgegeven. Je ziet verder bijna niet meer dat het een oud schoolpand is. We hadden wel graag nog wat oudere elementen willen hebben, maar daar leende het pand zich niet voor helaas.”

Grote kamer inrichten als babykamer
Van een schoolgebouw een woonhuis maken | oldschoolnewschool

Staal moet een beetje onbehandeld zijn. We willen niet dat alles perfect is.

Stalen trap zelf plaatsen
Balkenplafond in zicht laten bij verbouwing
Balkenplafond in zicht laten bij verbouwing

Warmte creëren bij een hoog plafond

Terwijl Robbin hard aan de slag is geweest voor de bouw, heeft Aquine zich gefocust op het interieur. “Inrichten is meer mijn ding, maar ik vond het best lastig. Door de hoogte vond ik het moeilijker om het sfeervol te krijgen.” Zit je in de woonkamer, dan zit je lekker knus onder de lage houten balken. De leefkeuken is echter wel vijf meter hoog. Om die hoogte te breken hebben ze de muur pastel roze geverfd tot aan de vide. Zo blijft de hoogte nog steeds, maar wordt er een accent gelegd op de vide voor wat meer warmte. “Vooral in de slaapkamer was het inrichten met de hoogte moeilijk. We hadden een oud bed in het midden gezet. Toen we de eerste nacht hier lagen, keken we omhoog en voelde het helemaal niet geborgen. Een beetje zo’n onveilig gevoel, plompverloren midden in zo’n ruimte. We hebben een kast erin gezet om een beetje de hoogte te breken en wat gespeeld met het bed.” Beetje bij beetje krijgt het stel meer sfeer in hun woning.

Oud pand zelf verbouwen

Het geeft een beetje dat hotelgevoel, dat je vanuit bad lekker je bed in kunt gaan.

Gordijnen voor hoge ruimen

Eyecatchers

Een opvallende eyecatcher in de slaapkamer is de himalaya zoutlamp. Ideaal wanneer Aquine ‘s nachts Noud moet voeden en het werkt ook nog eens luchtzuiverend. Daarnaast valt het vrijstaande bad niet te missen. “Het geeft een beetje dat hotelgevoel, dat je vanuit bad lekker je bed in kunt gaan. Daar maken we dankbaar gebruik van.” Tevens heeft de jonge Nora er ook veel plezier van lacht Aquine, “die noemt het altijd ‘zwemmen in het grote bad’. Het is echt een zwembadje voor haar.”

Houten visgraat tegels voor in de badkamer
Houten visgraat tegels voor in de badkamer
Houten visgraat tegels voor in de badkamer

Dromen voor de toekomst

Of het koppel nog woondromen voor de toekomst heeft? “Heel groot huis, vrijstaand, met heel veel land, midden in de stad,” grapt Robbin. Aquine vult hem aan: “Het kriebelt altijd. Als je eenmaal ergens zit, ga je toch altijd weer verder kijken. Je blijft dromen, je wil altijd weer iets nieuws.” Alhoewel het bij Robbin nog meer kriebelt dan bij Aquine, geven ze toch allebei aan dat ze voorlopig helemaal goed zitten in hun schitterend schoolgebouwtje.

Van een schoolgebouw een woonhuis maken | Oldschoolnewschool

Volg Aquine en Robbin ‘van een schoolgebouw een woonhuis maken’ op Instagram: @oldschool.newschool

Bekijk ook deze binnenkijker een verbouwd schoolgebouw tot loft

Reageer