Stek Woon & Lifestyle Magazine
Kamerplanten te stekken

Tips om kamerplanten te stekken

Groene planten kopen voor binnen, dat is een makkie en kan iedereen. Een goede verzorging bieden en ze zolang mogelijk in leven laten is een treetje hoger op de lat van de moeilijkheidsgraad. Kamerplanten stekken is weer een treetje hoger. Toch is kamerplanten stekken echt niet zo moeilijk als je denkt, vooral als je weet waar je op moet letten. De hoogste tijd dus om de vijf gouden tips te delen hoe jij succesvol kamerplanten kunt stekken.

Kamerplanten zelf stekken | Stek Magazine

Elke plant is anders

Het is misschien een dooddoener, maar net zo als de mens, is ook elke plant anders. Er is dan ook geen eenduidige wijze waarop je planten kunt stekken. Het stekken van een cactus is heel anders dan het stekken van een Monstera. Voordat je begint met het stekken van planten is het dus van belang om te weten welke kamerplant jij wilt gaan stekken en welke werkwijze daarbij hoort. 

Kamerplanten zaadjes | Stek Magazine

Voordat je begint moet je weten dat je de kamerplanten kunt onderverdelen in planten met een stam, planten met luchtwortel, vetplantjes of plantjes waarbij je de wortel afsnijdt. Heb jij een plant met een stam zoals de fiscus, dan kun je vertakkingen die uit de stam groeien afknippen. Dit moet een stuk zijn van 10 tot 20 cm, deze stengel zet je vervolgens in potgrond zodat hij daar in zijn eentje verder kan groeien. Planten zoals de Monstera hebben wortels waaruit ze water en voedingsstoffen halen. Deze moet je dus vooral niet vergeten als je een stukje van de plant af knipt. Knip een stengel af net onder de luchtwortel en plaats deze vervolgens in het water.

Kamerplanten te stekken | Stek Magazine

Vetplanten hebben een extra aanwijzing nodig, doordat je een blad van de stam hebt afgehaald moet je deze eerst een week laten drogen voordat je hem in een nieuw potje met potgrond zet. Bij planten zoals de Pannenkoekplant kun je de wortels afsnijden en dan het plantje in het water zetten.

Pannenkoekplant stekken | Stek Magazine

Wat heb je nodig bij planten stekken?

Nadat jij hebt uitgevogeld tot welke categorie jouw plant hoort en hoe je hem moet stekken, moet je ervoor zorgen dat je het juiste materiaal in huis hebt. Zorg voor een schone snoeischaar, potgrond en een geschikte pot waar je de stekjes in plaatst. Zet je de stekjes in water? Zorg er dan voor dat het water op kamertemperatuur is. Hierna komt het belangrijkste gedeelte: verzorg je stekjes goed. Ook hier geldt weer dat elk stekje een andere verzorging nodig heeft. Zet bijvoorbeeld en stekje op een plek uit direct zonlicht en zorg voor voldoende vers water. Wanneer je deze tips goed opvolgt kun jij je ontwikkelen tot een echte ‘plantmom’ en heb je eigen kamerplanten succesvol gestekt. Kom je erachter dat je hier toch geen geduld voor hebt? Dan kun je altijd nog een mooie kamerplant online bestellen.

Planten binnen leuk neerzetten | Stek Magazine

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.