Stek Woon & Lifestyle Magazine
Binnenkijken bij onze eigen interieurstylist

Hoe kun je het best kamerplanten verzorgen?

Planten kopen kan iedereen. Ze zo lang mogelijk in leven houden, zodat ze een blijvende bijdrage leveren aan het interieur, is niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn het vaak de simpele basiszaken waar het op mis gaat. Hoog tijd dus om die nog eens te verwerken in dit artikel met verzorgingstips.

Kamerplanten verzorgen tips | Stek Magazine

Plantverzorgingsetiquette

Allereerst trappen we maar eens de open deur in: de ene kamerplant is de andere niet. Je begrijpt zelf wel dat een cactus lang niet zoveel water nodig heeft als een vingerplant. Gelukkig koop je planten altijd inclusief een label waarop staat hoe ze verzorgd moeten worden. Als je je hieraan houdt, kan er eigenlijk weinig fout gaan.

Kamerplanten verzorgen tips | Stek Magazine

Daarnaast is er de algemene etiquette voor het verzorgen van kamerplanten. Hou je gewoon aan deze regels en je bent safe:

• Water geven met beleid
Wist je dat de meeste kamerplanten eerder teveel water krijgen dan te weinig? Dat komt omdat veel mensen het ‘op gevoel’ doen en niet letterlijk met hun vinger voelen hoe nat of droog de potgrond eigenlijk is. Giet je er teveel water bij, dan verrotten de wortels van de plant en worden de bladeren bruin. Geef je te weinig water, dan worden de bladeren geel. Kortom: voel aan de grond of het nodig is om water te geven.

• Stof de bladeren af en sproei ze
Water geven is ook van belang voor de bladeren van je planten. Vooral door droge lucht uit de verwarming hebben ze wel behoefte aan wat sproeiwater op hun bladeren. Voordat je dit doet, kun je het beste de plant nog even afstoffen met een natte doek. Daardoor kunnen ze beter het licht opnemen.

• Zet ze niet pal in de zon
Verbrande bladeren zien er geel uit, die ken je wel. Deze situatie kun je voorkomen door je planten niet rechtstreeks in het zonlicht te zetten. Ze zijn vooral fan van een constante temperatuur, liefst zo’n 18 graden.

• Verhuis ze af en toe
Je hoeft geen hele verbouwing te organiseren om het je planten naar de zin te maken. Maar af en toe een verhuizing naar een grotere pot is absolute noodzaak. De wortels van de plant groeien namelijk door zonder dat je het ziet en op een gegeven moment komen die in de verdrukking. Dan voelt een grotere pot als een verademing. Je plant is je dankbaar!

Grote kamerplanten in huis | Stek Magazine

Planten verzorgen jou ook trouwens

Wist je dat sommige planten, zoals de anthurium, luchtzuiverende eigenschappen hebben? Onderzoek van Wageningen University & Research heeft dit bevestigd. Daarnaast breken planten CO2 af en maken ze er zuurstof van. Nog meer verzorging vanuit de plant richting jou: je bent minder stressvol als je planten in je huis hebt en je kunt je beter focussen op een bepaalde taak.

Je ziet het: kamerplanten goed verzorgen levert je zeker iets op!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.