Stek Woon & Lifestyle Magazine
Tips juiste gordijnen kiezen | Stek Magazine

Styling tips voor het kiezen van de juiste gordijnen

Een interieur is niet af zonder raambekleding. Het bepaalt ook voor een groot deel de sfeer in huis. Vind je het lastig om een keuze te maken? Lees dan onze drie tips voor het kiezen van de juiste gordijnen.

Juiste gordijnen kiezen | Stek Magazine interieur tips

Juiste gordijnen kiezen: ruimte

Het kiezen van de juiste gordijnen is afhankelijk van veel factoren. We beginnen met de ruimte. In de slaapkamer kun je natuurlijk het beste verduisterende gordijnen nemen. Je kan gordijnen ook laten voeren met verduisterende stof. Dat heeft naast dat ze licht goed tegen houden, ook het voordeel dat het verkleuren door de zon voorkomt. En als derde voordeel zorgt het ook voor isolatie. Zeker wanneer je enkel glas hebt in een wat ouder huis, is dat een heel slimme keuze. Voor de woonkamer is de keuze van de juiste gordijnen ook afhankelijk van de grootte van de ruimte. Heb je een kleine woonkamer? Kies dan voor luchtige gordijnen met licht doorlatende stof. Neem ook gordijnen zonder plooien zodat je geen grote massa hebt. Hierdoor wordt een al kleine ruimte optisch nog kleiner. Wanneer je juist wel voor plooien kiest? Als jouw ruimte hoger is dan drie meter, is een dubbele plooi aan te raden.

Juiste gordijnen kiezen | Stek Magazine interieur tips

Woonstijl gordijnen

Naast de grootte van de kamer is ook jouw woonstijl een goed uitgangspunt voor het kiezen van de juiste gordijnen. En het type huis. In een karakteristieke jaren 30 woning kies je wellicht meer voor de landelijke woonstijl. Daar passen gordijnen met een vlinderplooi of dubbele plooi goed in. In een moderne woonstijl kies je eerder voor strakke gordijnen zonder plooien. Stoffen die heel geschikt zijn voor een stoere woonstijl zijn linnen en katoen. Dit zijn ook wat luchtigere stoffen voor gordijnen. De stof is heel erg bepalend voor de uitstraling. Ga je voor de boetiekhotelstijl look? Dan zijn luxe gordijnen in velours heel erg mooi. Ook een combinatie van een heel dunne stof met overgordijnen in een wat dikkere stof staat heel mooi.

Raambekleding kiezen | Stek Magazine interieur tips

Kleur van gordijnen kiezen

Om de goede kleur voor de juiste gordijnen te kiezen moet je beginnen met een basis kleurenpalet. In principe neem je vijf kleuren die de basis gaan vormen voor je interieur. Begin hierbij met de kleur die het grootste oppervlakte inneemt. Dat is meestal de vloer, gevolgd door de muren en daarna het plafond. Neem vervolgens de kleuren van je bank en andere grote meubels mee. Een vloerkleed, accessoires en gordijnen vormen de aanvulling op jouw basis kleurenpalet. Je kan kiezen om deze in dezelfde tinten te behouden of met deze aankleding accentkleuren toe te voegen. Ga je voor gekleurde gordijnen bij witte muren? Zorg dan de kleur van de gordijnen terugkomt in het vloerkleed en de accessoires of kussens op de bank. Zo zorg je voor een geheel. Heb je een kleur op de muur? Bijvoorbeeld een donkere grijstint? Dan zijn gordijnen in een lichte wittint of heel lichte grijstint een mooie combinatie. Contrast is in een interieur heel belangrijk. En dat kun je heel goed aanbrengen met de juiste gordijnen.

Juiste gordijnStek Magazine interieur tips

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.