Stek Woon & Lifestyle Magazine
Broodfabriek Utrecht | Stek Magazine

Optimaal kijkplezier: tips voor de juiste positie van je TV

De woonkamer vormt vaak het hart van onze woning. Het is de plek waar je neerploft op de bank om te ontspannen en te kijken naar je favoriete tv-shows. Maar wat is nou eigenlijk de beste positie voor de TV om er optimaal van te genieten? In dit artikel delen we handige tips om de juiste hoogte, afstand en kijkhoek te bepalen voor de beste kijkervaring.

juiste positie tv | interieurtrends 2024

1. Afstand tussen de zitplaatsen en het scherm

Voordat je gaat kijken naar de ideale kijkhoek en hoogte, is het handig om de afstand tussen de zitplaatsen en het scherm op te meten. De ideale kijkafstand is afhankelijk van het formaat van de tv. Als algemene regel kun je aanhouden dat de afstand ongeveer 1,5 tot 2,5 keer zo groot moet zijn als de diagonaal de het scherm (in centimeters). Bij een televisiescherm met een diagonaal van 160 cm moet de bank er dus ongeveer 240 tot 400 cm vanaf staan.

2. Gebruik van stevige muurbeugels

Omdat het lastig is om een TV meubel te vinden met de ideale hoogte, is het handig om gebruik te maken van een speciale muurbeugel voor je TV. Naast vaste beugels zijn er ook kantelbare en draaibare TV beugels verkrijgbaar. Dit maakt het nog eenvoudiger om de perfect kijkhoek te creëren. Ook bespaar je met een beugel een hoop ruimte in de woonkamer.

3. Juiste hoogte voor de TV

Om de juiste hoogte van de TV te bepalen, ga je recht tegenover het scherm zitten op de bank of stoel. Houd vervolgens jouw ooghoogte aan en markeer dit punt op de muur. Nu kun je de muurbeugel bevestigen en nog kleine aanpassingen maken door het scherm subtiel te draaien of kantelen. Wanneer je de TV te hoog of te laag ophangt, kun je snel last krijgen van je nek of van vermoeide ogen. Sla deze stap dus niet over.

4. Vermijden van weerspiegeling en glans

Houd ook rekening met de lichtinval in de woonkamer om weerspiegelingen en glans op het scherm te verminderen. Plaats de TV bijvoorbeeld niet recht tegenover een raam, tenzij er goede zonwering of verduisterende raamdecoratie aanwezig is. Probeer ook lampen die direct op het scherm schijnen te vermijden.

5. Creëren van de juiste zithoek

Soms zijn er beperkte opties voor de positie van de televisie. In dat geval moet je extra aandacht besteden aan de zithoek. Plaats de bank en stoelen op zo’n manier dat je comfortabel naar het scherm kunt kijken. Zorg ervoor dat je vanuit een natuurlijke en ontspannende houding het scherm kunt zien.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.