Stek Woon & Lifestyle Magazine
tuinverbouwing

Meer groen in je tuin

Steeds meer mensen kiezen voor een onderhoudsvriendelijke tuin met veel bestrating, waardoor het groen verdwijnt. Wist je dat je ook met meer groen in je tuin een onderhoudsvriendelijke tuin kunt hebben? Kies voor vaste planten die je maar eenmalig hoeft te planten en die jarenlang mooi blijven staan met een beetje verzorging. Met de volgende tips voeg je meer groen aan je tuin toe, zonder dat je hier veel meer tijd en werk aan kwijt bent.

Grijze loungeset | Stek Magazine

Volle borders

Veel mensen willen geen of weinig planten in de tuin omdat ze denken dat ze dan te maken krijgen met onkruid. Onkruid groeit echter juist vaak tussen de bestrating en tussen de tegels en de muur in. Plaats je borders lekker vol zodat de planten tegen elkaar aan groeien. Als er geen grond zichtbaar is en er geen licht en lucht beschikbaar is, krijg je ook geen last van onkruid. Op de plekken waar je nog grond ziet, gebruik je bodembedekkers. Deze zijn er zowel in het groen als bloeiend, zodat je op deze manier ook wat kleur toe kunt voegen aan je tuin. Doordat de bodembedekkers voor een dichte begroeiing zorgen, krijgt onkruid geen kans. Voor groenaanleg in de openbare ruimte wordt ook vaak voor dit soort oplossingen gekozen.

Struiken stekken

Weinig snoeien

Heb je geen zin om regelmatig met de snoeischaar aan de slag te gaan? Door voor trage groeiers te kiezen, heb je minder werk aan de planten in je tuin. Goede planten die ook nog mooi groen blijven zijn de hortensia en de ilex crenata. 

Tegels verwijderen

In plaats van tegels kan je ook kiezen voor boomschors op de grond. Door tegels weg te halen kan het regenwater beter weglopen, wat goed is voor de bodem. Boomschors is een uitstekende manier om een mooi natuurlijk pad te maken door je tuin of kan dienstdoen als bodembedekker onder je vaste planten. Boomschors houdt de bodem goed vochtig en laat regenwater door. Het materiaal is ook kindvriendelijk en groene schoolpleinen zijn er vaak van voorzien.  Door bij voorkeur voor lokale materialen te kiezen, bespaar je onnodig veel CO2 uitstoot. Ga dus voor boomschors uit Nederlandse bossen. 

Groen in je tuin toevoegen | Stek Magazine

Biodiversiteit

Voor meer leven in je tuin, is het belangrijk dat je tuin bijdraagt aan de biodiversiteit. Variatie is hierbij het toverwoord. Doordat er veel verschillende soorten planten, grassen, bloemen en struiken zijn blijft de natuur in evenwicht. Wissel dus af met het groen in je tuin om insecten, vogels en andere dieren aan te trekken.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.