Stek Woon & Lifestyle Magazine

Losse kabels in huis, dat kan toch niet?

Kabels zijn nu niet bepaald de meest fraaie objecten in de wereld. Het zijn veelal zwarte en grijze dunne slangetjes die in geen enkel interieur van toegevoegde waarde zijn. Ze zitten vaak ook nog eens flink door de war waardoor het nog lelijker en rommelig oogt. Om het nog erger te maken kun je er ook nog over struikelen. Tijd om er wat aan te doen.

losse kabels wegwerken tips

Steeds meer bekabeling

De wereld maakt steeds meer gebruik van digitale technologie en ook in je huis komen steeds meer digitale apparaten. Veel hiervan brengen één of meerdere kabels met zich mee en sommige kabels lopen zelfs door het hele huis alsof het leidingen zijn. Voor een tv blijft het vaak niet bij één kabel, er komt nog een kabel naar de mediabox of een tv-kabel bij, een spelcomputer, een surround system en dan ben je alweer bij vier of vijf kabels die alleen al in de tv zitten. En dit proces herhaalt zich met ieder apparaat. 

Losse kabels wegwerken

Plinten

De eerste oplossing voor losse kabels in huis is een plek waar je toch al iets hebt, de plinten. Deze worden normaal gesproken gebruikt om de slordige randjes onderaan de muur te verbergen, dit is echter een uitstekende plek om kabels heen te leiden en te verstoppen. Een wat wijdere plint is nodig mocht je erg veel kabels kwijt willen. Doordat het al een bestaand deel van je huis is kunnen we stellen dat het een makkelijke manier is om kabels weg te werken.

losse kabels wegwerken

Kabelgoot

Er is naast plinten ook een speciaal systeem om kabels weg te werken. De delen van dit systeem dragen vaak de naam kabelgoot, kabelkoker of kabelzuil. Hiermee wordt alle kabels door middel van dunne kokers langs de vloer, de muur, meubels en/of het plafond naar de juiste plek geleid. Doordat de delen van het systeem veelal dun en licht zijn kunnen deze makkelijk uit het zicht weggewerkt worden. Er zijn veel verschillende vormen van deze delen beschikbaar voor de verschillende situaties in het huis. 

Kabelbinders

Als laatste redmiddel is er nog de minst elegante optie van allen, kabelbinders. Dit zijn speciale klemmen of elastieken die kabels zo efficiënt mogelijk bij elkaar houden. Dit wordt gebruikt voor zowel een meervoud aan kabels als een lange kabel. De bundel kabels kun je vervolgens zo net mogelijk proberen weg te werken. Behalve de functie alleen is het ook een handige manier om kabels samen te trekken om richting een plint of kabel goot te sturen.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.