Stek Woon & Lifestyle Magazine
kunststof platen spatscherm keuken

5 manieren om hout oud te laten lijken

Als je een vintage look in je huis wilt creëren hoef je niet meteen naar een vintage store om daar oude meubels te verzamelen. Je kunt het namelijk ook gewoon zelf creëren! Als je al wat houten meubels hebt, kun je deze makkelijk omtoveren tot je eigen vintage meubel. Dit doe je door het hout er ouder uit te laten zien. Wij geven je hieronder vijf tips, zodat je precies weet wat je moet doen! 

1. Ga aan de slag met beits

Binnen de wereld van beits heb je speciale soorten die een verouderend effect geven aan hout. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een grey wash of aan steigerhout beits. Het effect van zo’n speciale beits is dat het hout een vergrijsde look krijgt waardoor het er wat karakteristieker en ouder uitziet. Precies wat je wilt voor zo’n vintage look! 

vintage look in huis

2. Gebruik staalwol en azijn

Allereerst is het goed om te weten dat deze manier wel wat meer tijd kost dan de rest. Gelukkig is het wel erg effectief, dus het is zeker het wachten waard. Ga allereerst op zoek naar staalwol en azijn. Daarna is het de bedoeling dat je een afsluitbare pot vult met staalwol en azijn en dit ongeveer vier nachten laat staan. Zodra het staalwol volledig is opgelost kun je de substantie met een kwast aanbrengen op houten meubelen, zoals een picknicktafel, een kast of een tafel. Het is wel goed om te weten dat deze manier alleen op onbehandeld hout werkt. Als het hout wel behandeld is, dan is het goed om eerst de verflaag te verwijderen. 

3. Behandel het hout met schuurpapier

Eigenlijk is dit de allermakkelijkste manier om een verouderde look aan hout te geven. Vaak heb je vast nog wel ergens schuurpapier en wat verf liggen. Dit is ook het enige wat je nodig hebt. Breng wat lagen verf aan (dit kan ook in verschillende kleuren), laat het drogen en schuur erop los! Wat een erg leuke kleur hiervoor is, is koper oranje. Het is een super trendy kleur die bij ontzettend veel verschillende interieurstijlen past. Verder kun je er ook voor kiezen om verschillende soorten schuurpapier te gebruiken, zodat er verschillende patronen ontstaan. Het is helemaal aan jou!

kiezen van een nieuw keukenblad tips

4. Gebruik vaseline 

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar vaseline kan erg goed helpen om een oude look te creëren bij hout. Vaseline zorgt er namelijk voor dat verf niet kan hechten aan hout. Als je dus van tevoren vaseline aanbrengt op het hout en daarna gaat verven, kun je op een natuurlijke manier gebruikssporen creëren. Doe dit vooral op logische plekken, zodat het er realistisch uitziet. Verder is het goed om af te wisselen met de hoeveelheid vaseline, zodat het er nóg echter uitziet. Als de verf opgedroogd is, kun je met een doek de vaseline eraf halen en ziet je hout eruit alsof het al jaren oud is. 

5. Beschadig het hout

Als er nog wat opgekropte frustraties zijn die er uit moeten, dan is dit je uitgelezen kans! Je kunt hout er namelijk ook oud uit laten zien door het te beschadigen. Dit kun je doen door hout te verbranden of bijvoorbeeld het hout met spijkers en een hamer te bewerken. Wat ook erg effectief kan zijn is door met de hak van een schoen heel hard op het hout te slaan. Verder mag je zelf natuurlijk ook allerlei creatieve manieren bedenken om het hout te beschadigen, dus voel je vrij om je uit te leven! 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.